殺根粉介

作者: crazyryan 發表于 2013-12-24 14:20:41
1971 7
最近挖開幾盆都發覺有根粉介。已經洗根換盆處理。

其中一盆卷娟我諗都生左有半年,之前見佢下層葉枯我以為係夏天時太熱,但之後一直見佢都生得好慢,無乜點增生,掘開先知有根粉。

我估其餘的可能都傳染到有蟲,又唔想盆盆都掘出黎搞,太傷根,諗住落藥杜一杜蟲。大家有咩藥的好建議?

手上殺到根粉介的,得一支帝仙隆,用黎淋泥好唔好?對多肉傷害大唔大?

睇資料仲有好多其他藥如蚧必治、護花神、德國小綠藥......等等,有溝水淋的,有埋係泥中長效釋放的..........如果ok 我都會考慮淘寶買。

謝謝。
leoyys 發表於 2013-12-24 14:30:54 |顯示全部樓層
若我是你
我會完全地把所有換盆換泥
這才是治本
回復

crazyryan 發表於 2013-12-24 14:59:11 |顯示全部樓層
因我除了多肉都仲有幾多其他植物,如果為保險計,全換....都幾大工程,

如果唔計多唔多工夫的問題,討論一下:

換泥如果唔除根的話,又未必能100%除蟲,除根的話對植物傷害又很大,除根再種,重新生根,下層的葉起碼會謝幾片。

反而會唔會用藥對植物的影響較細呢?
回復

紅寶石公主 發表於 2013-12-24 19:33:48 |顯示全部樓層
crazyryan 發表於 2013-12-24 14:59
因我除了多肉都仲有幾多其他植物,如果為保險計,全換....都幾大工程,

如果唔計多唔多工夫的問題,討論一 ...

換泥算罷, 我上次噴完藥, 成盆又大殺虫水味, 淋水又起泡, 成棵死死下咁, 最終都係要換泥先掂.
你可以先換左高危嗰d, 然後設立隔離區, 慢慢分批換啦.
回復

店小義 發表於 2013-12-24 23:18:48 |顯示全部樓層
你可以試下用苦煉油或者蟻粉
回復

munglo 發表於 2013-12-25 04:21:53 來自手機 |顯示全部樓層
我都有同樣問題啊.不過我放左出街露養.前排多淋雨.尼排d蟲就差不多清晒啦
回復

TMSulcata 發表於 2014-9-10 11:06:37 來自手機 |顯示全部樓層

如果有根粉蚧,洗乾淨,換泥,不用殺蟲藥,會否好快番發?

根粉蚧係一個長期煩擾我既問題,當發覺有植株不生長,無生氣,基本上都係根粉蚧作怪。
回復

crazyryan 發表於 2014-10-24 01:36:24 |顯示全部樓層
根粉蚧會爬、粉蚧會低飛。我覺得除非養多肉的環境係完全被隔離,否則,都有機會感染到。

早排渡夏時,放窗台的一盆弱,就無啦啦生粉蚧。平時強時無事,變弱就中招,可見蟲係無處不在。

用藥會有藥害,其實換泥都會傷根。而且,單純換泥的話,如何保證根上無附著蟲?把所有根剪了?

較穩陣的方法是,換泥同時把多肉浸藥,藥浴,浸完重種。

這個THREAD 出了之後,我有用這個方法,藥浴是用帝仙隆。

後尾覺得,又要掘又要用藥,反正都係用藥,不如試下直接淋,唔搞咁多野。

淋藥後,除了虹之肉錦有些底葉變黃之外,其他十幾種多肉都無不良反應。

而家如我發現有粉蚧/根粉,都會用藥搞掂,不重植換泥了。
回復