神神秘秘之夜探神秘果

作者: ehfm 發表于 2013-8-25 19:59:31
4068 11
六月中花墟買 ,每日都會打攪下佢,以為多些關心照顧佢就會生生性性啦!
初時見有花就幫幫佢啦……整走個發黑的花霖................
但一直都唔見佢結到果!
呢個零月因為工作好忙,小左時間滾攪佢,只係淋下水就算
見今晚得閒小小,就施下肥啦,點知..............
IMG_1161 (Medium).JPG
IMG_1163 (Medium).JPG
IMG_1168 (Medium).JPG
IMG_1170 (Medium).JPG
原來佢唔只神秘,重好有性格!
現在明白左嘜野係幫佢變害佢!
psleung 發表於 2018-3-10 18:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
請問神秘果種子用什麼泥先適合發芽及生長?
回復

小巫 發表於 2013-10-6 22:44:30 |顯示全部樓層
上網睇過,d神秘果係熱帶植物(西非),唔怕熱,唔喜歡太多水份,如果太多水會容易死亡,我都種緊神秘果(從種子種起),巳種了幾個月..
回復

ehfm 發表於 2013-10-6 18:16:23 |顯示全部樓層

因有不小朋友問我分享神秘果種子,係度回覆大家先:
今次收的神秘果因無法一次食曬,剩下的都入左冰箱!
而我將其中比較完整的種子嘗試發芽!
IMG_1421 (Medium).JPG
今日見有兩粒有芽!希望可以種得大!
IMG_1422 (Medium).JPG
IMG_1424 (Medium).JPG
但入過冰箱的種子發芽率會極低,所以今次未能分享,下次收果前再通知大家!
回復

SSL200507 發表於 2013-9-11 22:26:25 |顯示全部樓層
Be aware of birds.  

sure la  發表於 2013-9-14 22:21
回復

ehfm 發表於 2013-9-9 19:40:35 |顯示全部樓層

updated 8/9/2013
昨日再睇,有十一粒紅左..............
等中秋晚做節後與家人至愛分享,
食完神秘果,再食生果賞月
甜到呢!

IMG-20130909-WA0003 (Medium).jpg IMG-20130909-WA0004 (Medium).jpg IMG-20130909-WA0002 (Medium).jpg IMG-20130909-WA0000 (Medium).jpg IMG-20130909-WA0001 (Medium).jpg

將種子再種多d分享.  發表於 2013-9-9 21:00
回復

ehfm 發表於 2013-8-26 21:44:44 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2013-8-26 19:03
可以用高壓繁殖嗎??

上網睇話可以扦插,但要特別技術要求,所以相對地高壓會較花時間!
回復

dincat 發表於 2013-8-26 19:03:23 |顯示全部樓層
可以用高壓繁殖嗎??
回復

chanpyhilda 發表於 2013-8-26 16:28:37 |顯示全部樓層
神秘果就係咁, 神神秘秘就生一粒, 日日探望唔見有, 突然又紅完一粒又一粒!!

可能個名都係咁樣得黎!  發表於 2013-8-26 21:38
回復

ehfm 發表於 2013-8-26 11:21:23 |顯示全部樓層

花墟,160.
回復

toby_1023 發表於 2013-8-26 02:30:21 來自手機 |顯示全部樓層
請問買時幾錢
回復

tt28 發表於 2013-8-25 20:33:12 |顯示全部樓層

幾特別既神秘果,早上食一粒之後個口甜足一日

ehfm

係喎!下次同老婆咀咀前食返粒都好!

佢一定覺得你好甜

係喎!下次同老婆咀咀前食返粒都好!  發表於 2013-8-26 21:47
回復