乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 发表于 2008-5-7 10:37:29
2181531 136
maymay靚 發表於 2008-5-7 10:49:33 |顯示全部樓層
你個盆好好喎, 夠大, 可分開各種植物....
maymay靚 發表於 2008-5-7 11:51:11 |顯示全部樓層
台灣 生活環境咁正, 我都要移民啦....
maymay靚 發表於 2008-5-7 12:16:02 |顯示全部樓層
搞錯... 笑死人....  係比佢個花園迷惑到 暈陀陀
maymay靚 發表於 2008-5-7 18:43:42 |顯示全部樓層
矮瓜我都種緊 星期日落泥, 未有動靜.
蕃茄我都有-已有蕃茄仔仔啦,不過好多比虫虫吃爛晒, 點好呢??
maymay靚 發表於 2008-5-8 18:33:10 |顯示全部樓層
花園仔, 你改錯名呀!!!  你一次次咁比我地驚喜........ 我又暈啦
maymay靚 發表於 2008-5-9 14:46:18 |顯示全部樓層
真羨慕你既生活, 經常食自己種既成果. (自給自足)
我一早就擒擒青返工, 放工已天黑, , 睇又睇唔真 相都影唔到.......
maymay靚 發表於 2008-5-11 22:10:41 |顯示全部樓層
  好大既木瓜, 我 paul 就 奀之之.........

木瓜 001X.JPG
maymay靚 發表於 2008-5-12 22:40:09 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-12 09:24 發表
回#39 靚靚

唔使担心噃! 木瓜好中意嗰D環境架 -- 空爽光猛, 泥土質無所謂最緊要疏水力强....

加多D混合肥睇主幹半徑5/6吋位附近, 挖開表皮D泥2吋倒放完肥料再用泥冚翻就OK啦! (儲备基肥)

平時也要注意加肥架(水 ...

我最近用一粒粒黑色有機肥, 得嗎?? 不過有d臭
maymay靚 發表於 2008-5-13 22:46:51 |顯示全部樓層
係丫.. 好易有mo...  d花好靚,  語無倫次 tim
maymay靚 發表於 2008-5-14 13:24:26 |顯示全部樓層
花園仔: 水中係 乜東東??  前個星期o係家 旁之河面上 拾了一些回家, (見佢好靚,又唔駛錢 ) 放在一個盆上加些竹支 襯一襯 ....
maymay靚 發表於 2008-5-14 14:13:36 |顯示全部樓層
唔該, 唔該晒...
maymay靚 發表於 2008-5-15 00:03:35 |顯示全部樓層
真係好靚.....
maymay靚 發表於 2008-5-15 13:12:30 |顯示全部樓層
係!! 好少咁夜, (夜瞓會唔靚 ) 因為昨晚發新帖, 又唔識喎, 整來整去.. 咪咁夜 lo ﹏﹏
maymay靚 發表於 2008-5-16 09:26:09 |顯示全部樓層
你咁多好野食......我流晒口水 la.. >>>>>>  我好 (為食)
maymay靚 發表於 2008-5-16 11:13:03 |顯示全部樓層
西洋菜 點食好呢??   青豆就 炒牛肉 la..  (亂棍打死牛魔王)
maymay靚 發表於 2008-5-16 13:13:10 |顯示全部樓層
花園仔...  服左你﹏﹏   即刻影D食材 POST 出黎..  搞到我好 肚餓 ar..
食 lunch 先. bye!!
maymay靚 發表於 2008-5-19 17:32:50 |顯示全部樓層
花園仔: 請教....  我幾盆蕃茄近幾日 D 葉 又黃又枯, 救救!!!!
maymay靚 發表於 2008-5-19 18:44:21 |顯示全部樓層
盆蕃茄 葉雖黃又枯, 但都有結果喎, 都好大個啦!!, 唔想佢死呀﹏
maymay靚 發表於 2008-5-19 19:20:41 |顯示全部樓層
係丫係丫, 我 D 就係咁啦, 真係無得救???  好唔捨得呀
maymay靚 發表於 2008-5-21 10:47:25 |顯示全部樓層
花園仔:  今日的話好感性!!!
快 d 影多些靚相 post 上來, 令大家開心舒服.