乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2189706 44
ChrisTsui 發表於 2008-5-7 11:34:28 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-7 11:11 發表
種韮菜好呀, 隨時都可以整韮菜餃黎食丫馬!

好吸引呀~
忽然間好想包餃子tim~
講起都慚愧,我種d菜只係夠我煮公仔麵時當伴菜
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-7 12:03:27 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-7 11:51 發表
台灣 生活環境咁正, 我都要移民啦....

o依~maymay係唔係搞錯o左呢?
花園仔好似係香港人喎~
我記得好似係佢教大家去深水埗買不織布~
住台灣o個位叫阿山呀~
兩個人o既共同點係有個大果園
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-7 12:18:57 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-7 12:16 發表
搞錯... 笑死人....  係比佢個花園迷惑到 暈陀陀

搞錯o左都唔奇,花園仔個私家果菜園咁大,香港唔係咁常見~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-6 11:19:14 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-6 11:00 發表
雨都冇停過, 好得閒....

整張晴天嘅五蚊雞嘅蘭花大家睇吓啦!

看完你的藍天相片好開心,襯上鮮艷的花朵,令我聯想到幸福~
以前很少故意舉頭望天,看看是甚麼顏色,只知道太陽猛烈要塗防晒油,下雨要打傘~
自從去了幾次深圳,發現即使好天氣,也只能看到灰蒙蒙的天空~
自此每次見到藍色的天空,都覺得好幸福,也學懂更加珍惜~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-6 11:39:13 |顯示全部樓層
多謝你呀~
呢一排日日落雨,落到成個人冇晒心機~
見到藍天白雲(仲有瓜&花)特別開心~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-6 16:06:02 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-6 15:49 發表
個個顧住體度笑!
藍天白雲梗係人人愛架啦!
唔係講笑種野都可以浪漫一翻架!

就好似版主種嘅七彩豬乸菜第日種大咗好得意架!
我種過好多次嘞, 尤其係傳統青色大豬乸, 好有質感架,
前時都種咗三棵可惜唔啱造, 種極 ...

藍天白雲不是必然的~
內地很多污染嚴重的城市,只有灰色的天,只要想像一下,要是自己在長期見不到藍天白雲的地方長住,會是多麼沮喪~
很多內陸地方沒有海,有些人可能終其一生也未親眼見過海~
我們身邊很多看似唾手可得的事物,其實是另一些人的奢望~
所以要份外珍惜,感恩~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-13 10:45:01 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-13 09:54 發表

我棵夜香花好似係睇元朗近街市嗰D舖頭仔買嘅, 都幾年咯!
不過DD嘢邊處都有得賣啦! 好普通之馬!
早知大家都有興趣我插幾盆分享吓重好喇, 起碼我嗰棵多花丫馬!

真係好多花架! ...

夜香花好靚,簡直可以做裝飾~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-17 14:22:58 |顯示全部樓層
花園仔,想問o下曇花幾耐開一次花架?
我見另一位花友種既曇花同你差唔多時候開花,依家係咪開花季節?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:18:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:07 發表
好靘呀, 出自你手一定正啦   (天圓地方)仲咁有意思 ,不愧是我偶像.
近排日日雨, 都無心情去花舖問, 花舖老闆又無call我喎.
個花園一塌糊塗.. ...

我d植物都死o左好多,不過仲有種子,如果你有需要,我寄比你~
好快好天啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:28 發表
christsui : 你分享給我 (秘魯紫辣椒) 我已用棉花發芽, 但兩個星期都無反應, 唔知係咪種子(發霉)種唔到???

咁應該唔得啦~
我比小苗你,我有6棵苗(本來有20棵,比貓整爛晒,救番6棵), 暫時得兩塊葉,等強壯d既時候通知你~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:36:19 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-18 15:28 發表

我都係呀﹗ 雨多咗﹗蝸牛都跟住多咗﹗ d瓜瓜嘅花都比佢食咗好多 ,都唔知點算好﹗

nuage, 睇番舊帖,有講點樣對付蝸牛呀~
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=1
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:45:21 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-18 15:40 發表

thanks! 不過要等發酵完先用得﹗我怕......唉!

未發酵都用得既,唔好咁重手就唔會燒根~
周圍灑d啦~ 咁多蟲,乜都試o下啦~
岩岩見有花友話胡椒粉溝水可以防蟲,我都諗住試 ~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-24 22:43:48 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-24 18:51 發表

睇咗幾個帖子, 發覺好多朋友都好用心機去種植嘅!
可惜第一步就行錯咗咯, 就係選種子囉!
以青瓜為例, 嗰D大陸粗肥光滑大青瓜同棘刺恐怖大青瓜 - 五蚊斤之馬, 邊好食即, 嗰D種子咪平囉,
幾蚊一大揸, 話抗病 ...

咁邊度有靚種子賣呀?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-28 00:41:28 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-27 23:15 發表

你嘅花花都算有福囉!

我嘅荷花比呢場風雨搞成咁, 睇黎想食鮮蓮子紅荳沙又要等多陣嘞!

花園仔,想問o下有冇蓮子既相睇呀?蓮子係o係花既邊度架? add3icon add8icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-28 01:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-28 01:49 發表

等我越俎代庖一下,開完花個花灑頭入面一粒粒果D就係勒。

唔睇文字解釋,仲以為係件好高深既藝術品tim add4icon
點解紫色既 ??add3icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:59:21 |顯示全部樓層
D花&果都好靚喎~add14icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-28 11:04:38 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-8-28 08:32 發表
靚靚好!
開放式種嘅茄子唔使人工授粉架, 搞得多仲唔好啦! (關於茄子嘅授粉問題我帖內有丫!)
我近來都唔得閒架, 整植物屋丫馬!
DIY啵樣樣都自己黎架(其實半桶水架乍), 最辛苦係燒焊D强光對皮膚好傷架,
幸好我有可 ...

hi 花園仔,
點解細嗰兩棵蘆薈有白點,同大嗰棵唔同樣o既?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-23 15:55:59 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-9-23 14:22 發表
農夫好! 恭喜你抽中田囉!
琴日訂咗D防蟲網翻咗黎罅!

HI 花園仔,
想問o下個防蟲網係點樣o架?
遲d整好可唔可以貼張相黎睇呀?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-24 15:40:00 |顯示全部樓層
花園仔~
防蟲網既質地好靚呀~
想問政府農場o係邊架?可唔可以入去參觀架?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-28 01:08:39 |顯示全部樓層
花園仔,
又有o野請教呀~我d夜香花有好多蟻,點解救呀?
有花友教用硼砂治蟻,但我只係敢擺o係遠離農作物既地方,治唔到農作物附近既蟻~
回復

123下一頁