羅勒葉

作者: 邱比特 發表于 2010-7-25 22:01:12
5375 23

其他old葉無事喎...
係新出果d謝曬 ><

另外有咩方法整細d相 ? 太大upload唔到 = =
cklife 發表於 2010-7-25 22:05:02 |顯示全部樓層
另外有咩方法整細d相 ?
邱比特 發表於 2010-7-25 22:01

小畫家--->影像--->屬性
回復

ht333147 發表於 2010-7-25 22:10:57 |顯示全部樓層
甚至只用小畫家format 儲存已會自行縮細
回復

邱比特 發表於 2010-7-25 22:11:06 |顯示全部樓層

thanks ! 新手報到 ^^
回復

邱比特 發表於 2010-7-25 23:11:18 |顯示全部樓層
add6icon  今日新買的自動滴水器 ((跟你地學, 成功了))
回復

邱比特 發表於 2010-7-26 02:35:34 |顯示全部樓層
有無師兄知點解 ??
之前有落過少少用過的咖啡粉, 少少洗米水 ,
見佢d嫩葉死死地...再加左d有機肥 (5~6粒)
依家好左dd..但重好多新出就死
回復

cklife 發表於 2010-7-26 04:37:45 |顯示全部樓層
關於新葉我唔識....

但你棵野己經木質化囉喎,你剪枝先插幾盆細既先喇,佢老喇。

補水器,我失敗左。好似你咁樣整,一係出水大過頭,盆底係咁漏水。想整到佢用一滴滴咁出,佢滴多幾下就停左,依家暫時放棄。

昨天一個一公升樽,係個底咭左個小洞,放係花盆面,反而可以大半日不停供水。
回復

jeffiau 發表於 2010-7-26 04:50:37 |顯示全部樓層
關於新葉我唔識....

但你棵野己經木質化囉喎,你剪枝先插幾盆細既先喇,佢老喇。

補水器,我失敗左。好似 ...
cklife 發表於 2010-7-26 04:37

CK為甚麼你可以這麼"早"的???

是啊, 的確是開始木質化,
我的也有這情況, 我就把上部剪去插枝,原本植株只留約5至6吋,摘去黃葉,每天澆水,
這樣也很快便會重新長出嫩芽和嫩葉了
回復

cklife 發表於 2010-7-26 07:26:13 |顯示全部樓層
CK為甚麼你可以這麼"早"的???

是啊, 的確是開始木質化,
我的也有這情況, 我就把上部剪去插枝,原本植株 ...
jeffiau 發表於 2010-7-26 04:50

我...失眠呀...可能中午訓左覺既關係...
回復

jeffiau 發表於 2010-7-26 17:26:11 |顯示全部樓層
我...失眠呀...可能中午訓左覺既關係...
cklife 發表於 2010-7-26 07:26

唉, 我也是, 我晚晚也失眠, 每天天光才睡到呢
回復

邱比特 發表於 2010-7-27 23:58:09 |顯示全部樓層
加左d肥, 今日見到好多新葉 add4icon

至於插枝.... 試左2次都唔得
唔知剪錯定插錯

((我插水插泥都試過))

真多問題..唔好意思add11icon
回復

cklife 發表於 2010-7-28 07:52:22 |顯示全部樓層
蘿勒插枝好易架喎...

你用水杯插啦....水浸到根唔好浸到葉....就咁放埋一邊。我都當垃圾咁,掉埋一邊無理佢,有試過放有太陽地方由得佢晒,又試過放係室內無乜太陽既窗邊,都生度根呀...

不過...要通風囉....

你仲有本錢,再試丫....
回復

邱比特 發表於 2010-7-31 01:06:39 |顯示全部樓層
剛剛試左用水杯插, 唔知做得對不對

d業都唔浪費.. 食左佢 add4icon
回復

cklife 發表於 2010-7-31 08:31:03 |顯示全部樓層

我多數插技都係3-4吋,一枝真畢甩,無側枝。當佢生左根入泥,就會出葉,長到咁上下高摘左頂就會出側枝。

我覺得短D新生出黎既葉會大D,如果插長枝,因為每個芽位都有葉出,一次出好多葉,但根未生得夠,D葉會細囉。尤其係唔夠陽光既地方種。

你個蕃茄串整得好靚呀....流口水...
蘿勒我係咁插枝既...

通常會用修剪落黎既枝,唔一定係頂枝,依次係用側枝,佢生得低,剪左佢等低部通氣好D。

剪左底下D葉,個頂留少少,我中意留多D,你留數量都OK架,唔洗照足我。

依次係直接插入盆,因為插枝果幾日連續有雨,唔怕乾。平時我會先插到有根再落盆。

種到佢盆低生左根,就會換盆。

睇到個底幾塊葉好大,係舊葉,個上邊細細塊既係新葉。而且佢己經有側芽喇,細細塊葉仔就係。
你睇到佢係矮得得,但葉唔少架,唔會一枝竹咁但D葉好細囉。

摘走左D舊葉,佢依家就係全新既一棵蘿勒喇。
其實佢依家個樣,換左盆生定左,就可以摘頂(最頂個芽位既主枝摘走),咁佢側邊個丫位既兩枝就會生得好快,咁會多D葉食囉。(如果摘左頂佢會變成有四個側芽,可以四枝都培養,或者你唔想佢太貼泥面生,可以等上邊兩枝芽生夠葉時,將低下兩枝芽剪走。視乎個人喜好,春天我會剪走底芽因為細菌多,要疏氣。夏天我就由得佢等多D葉食。)剪走左既頂芽...攞去插又係一棵新蘿勒黎架。

換落大盆時記得比基肥丫。

換左大盆個樣,如果換盆無傷到根,好快佢就巴巴聲長大出葉架喇。

我中意矮得得就好多葉囉。

回復

loyuensau 發表於 2010-7-31 11:00:13 |顯示全部樓層
明白哂. 你好利害, 系咁開技散葉.
回復

小美 發表於 2010-7-31 13:18:52 |顯示全部樓層
多謝cklife老師分享, 解釋得好詳細呀. 我又學到野喇. 等我又試下先~~
回復

邱比特 發表於 2010-8-2 23:09:04 |顯示全部樓層
你剪左出黎都重好粗好綠..
勁呀
回復

jack872184 發表於 2010-8-2 23:55:44 |顯示全部樓層
回復 9# cklife
回復 10# jeffiau

Hello~
睡前可飲用助眠的洋甘菊茶o~/a glass of warm milk~
回復

jack872184 發表於 2010-8-2 23:57:19 |顯示全部樓層
回復

cklife 發表於 2010-8-3 14:30:11 |顯示全部樓層
回復  cklife
回復  jeffiau

Hello~
睡前可飲用助眠的洋甘菊茶o~/a glass of warm milk~ ...
jack872184 發表於 2010-8-2 23:55

有飲呀..不過無乜反應...我其實係半夜醒左先會訓唔著,一般上床幾秒就訓著架喇...
回復

12下一頁