花集 箬蘭部 Bletilla

作者: ChanKwingYin 發表于 2019-11-10 22:54:41
1997 23
朱蘭,白芨,箬蘭(三名一物)從此部
ChanKwingYin 發表於 2019-11-10 22:56:19 來自手機 |顯示全部樓層

先來臺灣白芨 Bletilla formosana

花細小又名小白及

評分

查看全部評分

回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-13 10:52:22 來自手機 |顯示全部樓層
正品箬蘭 Bletilla striata, 還有藍色的未開花很期待呢
種植在樹陰下的

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2019-11-13 12:26:13 來自手機 |顯示全部樓層

花態優雅
formosana = 台灣種 ?
striata (複數)/ striatum (單數)= 線條?
我知道的就是這些,如有錯漏,請簡單的加以解釋,謝謝
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-13 12:26
花態優雅<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
formosana = 台灣種
striata (複 ...

你說的都是對的啊,不過formosa同formosana 用法有啲唔同,一個係講美麗,另外一個係講台灣 。例如沙漠碗豆 Swainsona formosa
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:32:06 來自手機 |顯示全部樓層

藍花變種 Blue Dragon (そりゅうSoryu),又名青龍箬蘭,青龍白芨,青蘭(相對朱蘭而言)。較少見的變種,栽培方法跟原變種沒有太大分別。肉眼看較藍

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2019-11-14 22:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:32
藍花變種 Blue Dragon ,又名青龍箬蘭,青龍白芨,青蘭(相對朱蘭而言)。較少見的變種,栽培方法跟原變種 ...

好靚呀!我只見到係紫,實物真係藍色嗎?
有大師上堂教學,正呀!
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-14 22:43
好靚呀!我只見到係紫,實物真係藍色嗎?<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span> ...

我冇敎嘢啊,過嚟吹下水
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-15 12:26:13 來自手機 |顯示全部樓層

金白芨,金箬蘭,金蘭
Bletilla ochracea
呢一隻唔係成日開

金色靚,一年開一次?  發表於 2019-11-19 00:05

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2019-11-15 13:09:33 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:27
你說的都是對的啊,不過formosa同formosana 用法有啲唔同,一個係講美麗,另外一個係講台灣 。例如沙漠碗 ...

唔講真係唔知啊!
好彩問吓少年大師,如果唔係,我就搞錯晒
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-15 13:11:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-15 13:09
唔講真係唔知啊!

我都係識少少嘅咋我都冇讀植物分類學
回復

Ming36 發表於 2019-11-15 13:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-14 22:51
我冇敎嘢啊,過嚟吹下水

學術性嘅吹水,好啊
又專業又有建設性,園藝館有你,覺得好幸福呀!
回復

Ming36 發表於 2019-11-15 13:14:47 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-15 13:11
我都係識少少嘅咋我都冇讀植物分類學

年青人,記性好,趁着大好時光學習、增長知識,儲備栽種經驗,一生受用
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-15 14:00:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-15 13:11
學術性嘅吹水,好啊<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
又專業又有建設性, ...

我本身入嚟嘅時候都係半桶水嘅, 都係喺呢度學咗好多嘢。唔經唔覺已經五年啦
回復

Ming36 發表於 2019-11-15 14:38:46 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-15 14:00
我本身入嚟嘅時候都係半桶水嘅, 都係喺呢度學咗好多嘢。唔經唔覺已經五年啦 ...

我入嚟時直情係冇水,依家得到好多滴,知識、經驗,真係一滴一滴咁樣累積的!
請得閒多啲學術性的吹水,唔好太深,淺出就得㗎啦
回復

小雷子 發表於 2019-11-15 16:50:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-15 13:09
唔講真係唔知啊!

你都好叻呀,識甘多嘢!!我淨蝴蝶蘭,石斛,嘉多利亞蘭!
大師見到我都滴汗,係咪呀?
回復

Ming36 發表於 2019-11-15 19:16:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-15 16:50
你都好叻呀,識甘多嘢!<span class="emoji emoji1f642"></span>!我淨蝴蝶蘭,石斛,嘉多利亞蘭!<span class="emoji emoji1f616"></span>
大 ...

妳好似仲有夢香文心蘭喎?最終開咩顏色呀?
回復

小雷子 發表於 2019-11-15 20:38:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-15 19:16

係喎!多左紋身難!
佢仲未肯開呀,嬲嬲地拎左去晒燈,希望晒出粉紅肌!
回復

Ming36 發表於 2019-11-15 22:51:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-15 20:38
係喎!多左紋身難!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
佢仲未肯開呀,嬲嬲 ...

囇燈可以改變花色,第一次聽咋!
如果成功,真係發達囉
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-23 22:35:18 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-15 19:16

文心蘭我得 Oncidium varicosum 同 Oncidium pusillum 兩種,前者用陶粒種都幾好,開花都要多芽先易開。後者用小號樹皮悶養。
回復

12下一頁