別無所毬

作者: lamkaicheung 发表于 2019-6-6 12:38:52
13478 174

#74 心葉毬蘭
#111 香水毬蘭
#135Mindorensis Yellow Corona
#146 大花紅龍
#160 香水毬蘭
#168 紅海星毬蘭
#172 紅龍再現

在上年朋友贈送的枝條,種了8個幾月今年終於首次開花,她真正的名字就不太清楚,只知道開出來的花,外型相當似箭咀!
攝19/5/28
在早上走近勁索都係聞唔倒有乜花香味,味應該係有少少,但覺得很微弱,唔知傍晚時分會唔會散發出香氣來?

評分

查看全部評分

川流不息 發表於 2019-6-6 14:05:16 |顯示全部樓層
係唔係Hoya cumingiana呢?

通常夜晚香味濃一點
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 16:09:56 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-6-6 14:05

通常夜晚香味濃一點

我是毬蘭新丁,在上年才接觸毬蘭,近日都在園藝館偷師學習種毬蘭,現手頭上都有幾隻毬蘭,還在摸索之中!
謝謝川大大光臨,還提供毬蘭名字, 根據名字上網搜查過,確實是這種毬蘭,等到傍晚時分要認真索索味道如何!
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 19:02:43 來自手機 |顯示全部樓層
棵毬蘭在傍晚時分,果然味道又濃厚咗,聞落有少少似力士香梘味!
violet_bb 發表於 2019-6-6 20:56:36 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-6-6 14:05

通常夜晚香味濃一點

我正正係有hoya cumingiana 呀!種左四年都未有花!
川流不息 發表於 2019-6-6 21:27:44 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-6 20:56
我正正係有hoya cumingiana 呀!種左四年都未有花!

咁不如請樓主分享下佢種植環境係點, 大家參考下呀
violet_bb 發表於 2019-6-6 22:28:26 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 19:02
棵毬蘭在傍晚時分,果然味道又濃厚咗,聞落有少少似力士香梘味!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

王子好勁呀,咁快開花!請王子殿下快d分享下開花秘技!
violet_bb 發表於 2019-6-6 22:30:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 19:02
棵毬蘭在傍晚時分,果然味道又濃厚咗,聞落有少少似力士香梘味!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

我仲估孜然毬蘭係有孜然味添
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 23:41:38 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-6 22:28
王子好勁呀,咁快開花!請王子殿下快d分享下開花秘技!

原先棵毬蘭都係放陰涼位置養殖,後來朋友教路要給多啲陽光,所以開花前两個月就移去向東位置,每日都有4個小時見到陽光,都冇乜秘技㗎,平時淋水都會噴濕埋的葉莖位,等啲氣根都能吸收埋水分!

lamkaicheung 發表於 2019-6-7 00:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-6 22:30
我仲估孜然毬蘭係有孜然味添

棵毬蘭在傍晚時真係濃郁咗,只係自己唔識點形容啫,我諗過多一两日,應該啲味會再大小小,就好似啲芒果香蕉榴槤咁熟透味會較强烈!
violet_bb 發表於 2019-6-7 00:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 23:41
原先棵毬蘭都係放陰涼位置養殖,後來朋友交路要給多啲陽光,所以開花前两個月就移去向東位置,每日都有4 ...

哦!原來如此!
violet_bb 發表於 2019-6-7 00:33:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-6 16:09
我是毬蘭新丁,在上年才接觸毬蘭,近日都在園藝館偷師學習種毬蘭,現手頭上都有幾隻毬蘭,還在摸索之中!
...

不過我果棵d葉無咁長,葉形唔係咁架
川流不息 發表於 2019-6-7 00:38:39 |顯示全部樓層
棵毬蘭在傍晚時分,果然味道又濃厚咗,聞落有少少似力士香梘味! ...

好耐冇用呢隻香梘諗唔起咩味添

myhoyas的網主話have a citrus fragrance mixed with coconut, 樓主覺得如何呢?

柑橘椰香味,一定好好聞!  發表於 2019-6-7 01:29
lamkaicheung 發表於 2019-6-7 07:57:03 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-6-7 00:38
好耐冇用呢隻香梘諗唔起咩味添

myhoyas的網主話have a citrus fragrance mixed with coco ...

柑橘同椰子两種味混合埋一齊製成香水, 效果應該係幾特別香味來,講起香水點解細細一枝仔,買到咁貴㗎?
講翻味,其實好主觀嘅嘢來,就好似臭豆腐同榴槤一樣, 有人會覺得是臭,個人覺得好正㗎!
yunge0 發表於 2019-6-7 18:22:22 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜王子有花開。我無種裘蘭, 但有七里香,
花兒在晚上的香味比曰間更濃。我可以聯想到裘蘭的香味跟七里香一樣咁香濃。
lamkaicheung 發表於 2019-6-8 10:12:40 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-6-7 18:22
恭喜王子有花開。我無種裘蘭, 但有七里香,
花兒在晚上的香味比曰間更濃。我可以聯想到裘蘭的香味跟七里香 ...

謝謝yunge0 也來賞毬,雖然毬蘭也香氣,但都是不及七里香的擴散香氣能力,你看看它的名字就知佢有幾强勁,七里咁香正明它不簡單,近日也是七里香的開花期,日間也能清楚聞出它的芳香濃郁的氣味,如果有機會你都試下種翻一棵毬蘭對比一下就知道!
yunge0 發表於 2019-6-8 11:15:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-8 10:12
謝謝yunge0 也來賞毬,雖然毬蘭也香氣,但都是不及七里香的擴散香氣能力,你看看它的名字就知佢有幾强勁 ...

夏天陽光充足,喜光的植物很易開花。不過盤栽很易缺水,結果放假早晚都忙著澆水。毬蘭要等日後有機會才考慮種了。今天早有幾朵苿莉花開,很清香,很滿足。

白花苿莉小公主能氹得師姐咁開心,我也感受得到師姐心中的喜悅!ヾ(@^▽^@)ノ  發表於 2019-6-8 15:02
yunge0 發表於 2019-6-8 18:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
我種花既目的都是為賞花。有花開便滿足了。
菜妹 發表於 2019-6-11 09:36:26 |顯示全部樓層

集思廣益

王子呢度咁多人,借位一問:
新手唔識種,成日搬黎搬去搞到爛根後去泥插水,試左兩個月都未見起色,葉好薄又帶黑點,到底係掉左佢好定等奇蹟出現?
lamkaicheung 發表於 2019-6-11 10:57:24 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-6-11 09:36
王子呢度咁多人,借位一問:

新手唔識種,成日搬黎搬去搞到爛根後去泥插水,試左兩個月都未見起色,葉好薄 ...

唔知仲有冇得救,睇嚟就唔多樂觀,右下張圖尾部節位似係黑咗,試切除黑色部分,等風乾再試下!

只係燈光問題,黑左既部分一早剪走晒。  發表於 2019-6-11 11:17