街市$28一扎鐵皮石斛

作者: sarshk2014 发表于 2019-5-14 08:18:36
2565 5
行過街市發現,那個外省哥仔殷勤推介,咁就幫襯佢買咗扎。平過曬花墟個尐!

仲有説明書添,有敎點種,冇敎點食!

暫時咁樣種住先,找到食譜至煮佢泥食!
快樂王子 發表於 2019-5-14 09:45:47 |顯示全部樓層
中藥的鐵皮石斛, 每斤百至千元

參考網頁:https://kknews.cc/health/k9ylq.html

另外再結一個鐵皮石斛與紫皮石斛搞混了,價值差遠了!!

https://kknews.cc/health/oya42gq.html

快樂王子 發表於 2019-5-14 09:57:00 |顯示全部樓層

剛剛有二個連網址

鐵皮石斛多少錢一斤?500和5000一公斤差別在哪兒?

千萬別把鐵皮石斛與紫皮石斛搞混了,價值差遠了

但是--->回覆需要審核,請等待通過

所以樓主如想看去YAHOO,Google等, copy二個主題search看網址

因樓主價錢真的...
yklhkplants 發表於 2019-5-14 18:45:52 |顯示全部樓層
真係好平,請教大大是什麼地方街市?
sarshk2014 發表於 2019-5-15 08:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
屋邨街市囉!講出泥都冇用,因為外省哥仔只係假期落泥香港擺檔散租一日,下次可能去到你個街市!
sarshk2014 發表於 2019-5-31 09:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
唔覺唔覺擺左差唔多三星期,依加開埋花添,不過甩左好多葉,爛左好多新葉芽,可能屋企環影唔岩佢啦!

睇下朵花先,應該冇錯啦,係Gigi姐介紹個隻鐵皮石斛啦,食得嘅。口痕痕又學Gigi姐咁生食石斛,淡淡地,冇乜味,似“冇甜味嘅蘋果”味;食左一星期,每日食兩節,唔覺有乜改善……應該話乜反應都冇,有尐失望!