毬蘭準備開花

作者: witch_c_c 发表于 2019-4-23 14:46:53
2893 12
落雨之後就等開花。上年開得一千零一支,今年終於有多少少,日日數下有幾多支花。前七張是4月21日影的,後四張是4月23影的,希望順利開花
A.leung 發表於 2019-4-23 15:47:45 |顯示全部樓層
我都一直想找這款毬蘭, 但不知道要如何打理
期待靚靚的開花照<3
witch_c_c 發表於 2019-5-3 14:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
開左兩枝

評分

查看全部評分

川流不息 發表於 2019-5-3 22:09:36 |顯示全部樓層
楓葉靚呀~

樓主你第2張花有少少粉紅喎~

唔知點解明明都算曬得多但我D花都係黃色, 好少紅...
witch_c_c 發表於 2019-5-4 11:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
原來叫楓葉毬,咦啲花會變紅色?我以為得黃色花~ 川大的花都開得好靚~~
川流不息 發表於 2019-5-4 20:19:20 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2019-5-4 11:48
原來叫楓葉毬,咦啲花會變紅色?我以為得黃色花~ 川大的花都開得好靚~~ ...

http://www.llifle.com/Encycloped ... /30609/Hoya_obscura

上網搜hoya obscura 好多花相都係粉紅色的, 但當然都有黃色.
唔知是品種影響花色還是光/溫度, 但兩年來我D花都係黃色, 偶爾好似樓主的花花咁, 有少~少~粉紅咁.
Alfphy 發表於 2019-5-5 05:37:50 |顯示全部樓層
靚啊!好鬼羨慕!我果棵曾有花梗,但最終都係黃左,開唔成.....
violet_bb 發表於 2019-5-5 22:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2019-5-3 14:24
開左兩枝<span class="emoji emoji1f601"></span>

恭喜大大!開得好靚呀!好羨慕!
我棵孜然毬蘭種左四年從未開過花,
秋天果時剪枝,弄了攀附架,希望今年會有花。
witch_c_c 發表於 2019-5-8 01:31:35 來自手機 |顯示全部樓層
Alfphy 發表於 2019-5-5 05:37
靚啊!好鬼羨慕!我果棵曾有花梗,但最終都係黃左,開唔成..... ...

我都黃左幾支,之前勁勁猛太陽頂唔住,剛出花枝好弱就咁曬乾左,呢排密啲落雨就好啲。
witch_c_c 發表於 2019-5-8 01:33:03 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-4 20:19
http://www.llifle.com/Encyclopedia/SUCCULENTS/Family/Asclepiadaceae/30609/Hoya_obscura

上網搜hoya ...

係咪唔同種因為我有另一棵今年終於都開左,係少少粉紅的....
witch_c_c 發表於 2019-5-8 01:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-5 22:44
恭喜大大!開得好靚呀!好羨慕!
我棵孜然毬蘭種左四年從未開過花,
秋天果時剪枝,弄了攀 ...

呢兩棵種左三年,由兩三片葉種起,上年9月首次開花,得一枝,今年終於開多幾枝。我朋友話要種到好多葉同啲根要逼逼地先易有花?再等下,實有的。
violet_bb 發表於 2019-5-8 07:52:44 來自手機 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2019-5-8 01:36
呢兩棵種左三年,由兩三片葉種起,上年9月首次開花,得一枝,今年終於開多幾枝。我朋友話要種到好多葉同 ...

謝謝鼓勵!
之前盆太大,一味長葉,而且沒有放枝架讓它攀附,堆叠不通風,幾個月前換了細d的盆,修剪了枝條,做了枝架,希望會有好轉吧。
川流不息 發表於 2019-5-8 10:09:25 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2019-5-8 01:33
係咪唔同種因為我有另一棵今年終於都開左,係少少粉紅的.... ...

呢個中間紅色好靚bor, 不過似係另一款.

毬蘭真係太多款, 有D花好相似好難分.

我都有棵sunrise又係紅葉的, 未開過但應該都係相似的花~