剛剛經過 西餐後巷 發覺每日下午都有雞蛋殼執

作者: 眼都花 發表于 2019-4-16 10:25:14
2090 11
聽講雞蛋殼種花 開花嘭嘭聲 不知真定假 等我來求証 我不入地獄 誰來入地獄
andyman 發表於 2019-4-16 15:19:32 |顯示全部樓層
我一向都用雞蛋殼, 但會烤脆或叮叮佢先用, 咁會無咩蚊仔,  真係生長快啲, 葉會靚啲, 至於花量就無考究過。
回復

powergun 發表於 2019-4-16 15:33:09 |顯示全部樓層
蛋殼理論上確係幾好的有機肥, 但因分解得慢, 所以作用應唔大的, 有人話佢可以中和酸鹼度, 但一般的植物都係一兩年就換一次泥, 所以其作用亦不大的
回復

眼都花 發表於 2019-4-16 17:18:40 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-4-16 15:19
我一向都用雞蛋殼, 但會烤脆或叮叮佢先用, 咁會無咩蚊仔,  真係生長快啲, 葉會靚啲, 至於花量就無考究過。 ...

我先整碎 然後加田泥用孟火炒過後 用來換盤時做底肥用
回復

眼都花 發表於 2019-4-16 17:26:04 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-16 15:33
蛋殼理論上確係幾好的有機肥, 但因分解得慢, 所以作用應唔大的, 有人話佢可以中和酸鹼度, 但一般的植物都係 ...

我在試試種兩盤花苗 一用蛋殼做肥 一盤不用 看看有什麼分別
回復

andyman 發表於 2019-4-16 19:51:31 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-16 15:33
蛋殼理論上確係幾好的有機肥, 但因分解得慢, 所以作用應唔大的, 有人話佢可以中和酸鹼度, 但一般的植物都係 ...

結論是有用喎, 棵柑真係膨膨聲生左好多新葉呀.
回復

andyman 發表於 2019-4-16 19:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-16 17:26
我在試試種兩盤花苗 一用蛋殼做肥 一盤不用 看看有什麼分別

請問師兄有用過黃豆水嗎?對蔥是否有效?
回復

眼都花 發表於 2019-4-16 23:17:47 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-4-16 19:52
請問師兄有用過黃豆水嗎?對蔥是否有效?

沒試過用黃豆水 用人尿多
回復

andyman 發表於 2019-4-16 23:23:25 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-16 23:17
沒試過用黃豆水 用人尿多

好的, 謝謝。

在家裏很難發酵人尿
回復

眼都花 發表於 2019-4-16 23:28:58 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-4-16 23:23
好的, 謝謝。

在家裏很難發酵人尿

你說得對 太押臭
回復

菜妹 發表於 2019-4-23 09:31:23 |顯示全部樓層
有咁多蛋壳執真係有排用。蛋壳我用黎代替碎石粒混泥種多肉,有冇效唔知,不過慳到少少疏水料

尿可以唔發酵直接加大量清水用,不過室內就唔建議用,點都會有壓味
回復

眼都花 發表於 2019-4-23 14:58:55 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-23 09:31
有咁多蛋壳執真係有排用。蛋壳我用黎代替碎石粒混泥種多肉,有冇效唔知,不過慳到少少疏水料

尿可以唔發 ...

蛋殼可梳水同調節酸鹼度 不用去買石米
回復