20190415 大阪造幣局櫻通

作者: 川流不息 發表于 2019-4-16 09:41:02
2008 10
感謝好天氣~ 影相影到停不了手!

選幾張分享一下~

小雷子 發表於 2019-4-16 11:22:45 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!小雷子今年冇機會去,下年一定要去!
有冇觀花地方好介紹,等我做定資料先!
影多啲靚相帶我遊花園!
回復

川流不息 發表於 2019-4-16 11:51:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-16 11:22
好靚呀!小雷子今年冇機會去,下年一定要去!
有冇觀花地方好介紹,等我做定資料先![ ...

雷大~ 我已經回來安坐家中了哈哈哈哈

大阪造幣局我也是第一次去, 那兒有好多不同品種的櫻花, 很壯觀~

東京的上野公園, 目黑川等等, 或平時在街上/小公園看到一兩棵的, 都是淺得像白色的櫻花比較多~

可是大阪造幣局這裡有好多比較紅色一點的, 非常好看~

有的還是一球一球的, 好像婚禮捧花球呢~

不用再特地乘車到京都也能看到那麼多櫻花, 十分滿足了!

造幣局對岸是大阪城, 大阪城公園有梅園, 冬天和早春也有機會看梅花看桃花的~也是非常漂亮
回復

小雷子 發表於 2019-4-16 12:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-16 11:51

大阪造幣局我也是第一次去, 那兒有好多不同品種的櫻 ...

日本樱花真係超迷人!你咪好啦,遇到盛開,真係恨C隔離!我個人喜歡吉野櫻花!白色都唔錯!櫻花樹下……真係好浪漫!
回復

川流不息 發表於 2019-4-16 12:36:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-16 12:03
日本樱花真係超迷人!你咪好啦,遇到盛開,真係恨C隔離!我個人喜歡吉野櫻花!白色都唔錯!櫻花樹下…… ...

但通常熱門地點盛開時超多人, 好難感受到浪漫....
回復

chestnut007 發表於 2019-4-21 09:50:41 來自手機 |顯示全部樓層
一球球的櫻花,美極了!
回復

川流不息 發表於 2019-4-21 10:22:57 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-21 09:50
一球球的櫻花,美極了!

是的呀~

千姿百態, 點睇點影都唔會厭~
回復

Ming36 發表於 2019-4-22 13:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-16 11:51

大阪造幣局我也是第一次去, 那兒有好多不同品種的櫻 ...

大阪造幣局,好似每年是因應櫻花盛開狀況,開放給民眾賞櫻的時間而有所不同,真係要較凖時間才能入內參觀。

回復

Ming36 發表於 2019-4-22 13:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
靚到氹一聲
花靚、相靚、天氣靚
回復

川流不息 發表於 2019-4-22 13:28:51 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-22 13:18
大阪造幣局,好似每年是因應櫻花盛開狀況,開放給民眾賞櫻的時間而有所不同,真係要較凖時間才能入內參觀 ...

謝謝賞花~

是的呀, 我也剛好趕上了今年最後一天~

下年的開放日子會3月中左右公佈~

回復

Ming36 發表於 2019-4-22 14:27:16 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-22 13:28
謝謝賞花~

是的呀, 我也剛好趕上了今年最後一天~

大大,時間預算好準確呀!
今年我們在magic hour 睇夜櫻,人潮川流不息,但好有秩序,絕對沒有人貼人、肉貼肉的情況,但不能用浪漫兩字來形容
回復