水蜜桃快長大

作者: 眼都花 發表于 2019-4-8 11:46:15
4363 40
快有得食 啊啊!
小雷子 發表於 2019-4-8 13:42:59 來自手機 |顯示全部樓層
係咪北京水蜜桃?
買過一啲水蜜桃,個樣好靚,但唔好食,冇汁又唔甜!
回復

眼都花 發表於 2019-4-8 14:01:21 來自手機 |顯示全部樓層
還不知到 好不好食 等長大 食過話你知
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-8 14:53:12 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-8 14:01
還不知到 好不好食 等長大 食過話你知<span class="emoji emoji1f60b"></span>

師兄好嘢喎水蜜桃也種倒,唔知師兄係由種子種還是買幼苗回來種起呢?
我都唔差㗎有棵冒充水蜜桃,佢就係桃仔來的,食落唔多甜還有少少澀,通常會用糖醋醃製, 真係食之無味棄之可惜!
回復

眼都花 發表於 2019-4-8 15:49:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 14:53
師兄好嘢喎水蜜桃也種倒,唔知師兄係由種子種還是買幼苗回來種起呢?
我都唔差㗎有棵冒充水蜜桃
回復

眼都花 發表於 2019-4-8 15:53:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 14:53
我都唔差㗎有棵冒充水蜜桃
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-8 17:30:48 來自手機 |顯示全部樓層
眼兄你呢棵應該好嘢嚟,如果想多啲果食,係時候做啲手腳,因為桃果未曾熟已經俾啲果蠅針過好快就爛,所以見意眼兄揀啲大粒嘅嚟包紙袋,順手淘汰埋啲細粒唔要,等多啲養分可以俾其他吸收,其實講咁耐係想……打劫眼兄啲果實!{:emoji_022

回復

小雷子 發表於 2019-4-8 20:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 17:30
眼兄你呢棵應該好嘢嚟,如果想多啲果食,係時候做啲手腳,因為桃果未曾熟已經俾啲果蠅針過好快就爛,所以見 ...

睇得出啦!你啲口水已經浸濕左大哥塊地!
回復

眼都花 發表於 2019-4-8 21:24:01 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 17:30
眼兄你呢棵應該好嘢嚟,如果想多啲果食,係時候做啲手腳,因為桃果未曾熟已經俾啲果蠅針過好快就爛,所以見 ...

多謝師兄提點,我花園真的好多果蠅 我們叫金頭烏鷹 我一早做了準備,在水蜜桃樹下種了臭草,者暫時還沒發覺果子表皮給他產卵
回復

眼都花 發表於 2019-4-8 21:25:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 20:58
睇得出啦!你啲口水已經浸濕左大哥塊地! ...

呵呵
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-8 23:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 20:58
睇得出啦!你啲口水已經浸濕左大哥塊地!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

我都唔想整濕晒眼兄啲地方㗎,一見倒果樹就產生幻覺控制唔倒自己,難道…小女子唔想……去下大哥嗰果園搗亂一番,試下啲樹上水蜜桃甜唔甜?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-8 23:55:00 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-8 21:24
多謝師兄提點,我花園真的好多果蠅 我們叫金頭烏鷹 我一早做了準備,在水蜜桃樹下種了臭草,者暫時還沒發覺 ...

眼兄請時刻更新,小弟想…睇蜜桃成熟時
請post 照post 照再post 照
回復

眼都花 發表於 2019-4-9 00:12:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 23:55
請post 照post 照再post 照 ...

好的 你推定木頭車來看吧!
回復

眼都花 發表於 2019-4-9 00:15:15 來自手機 |顯示全部樓層

還有菠蘿
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-9 00:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-9 00:12
好的 你推定木頭車來看吧!<span class="emoji emoji1f64f"></span>

咁誇張,咁樣要揸部貨VAN來裝先得啦!
回復

眼都花 發表於 2019-4-10 08:14:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-8 23:55
請post 照post 照再post 照 ...

更新皇母娘娘的 三千年先結果的蟠桃
回復

菜妹 發表於 2019-4-12 13:36:56 來自手機 |顯示全部樓層
桃甜唔甜我都好鍾意食,細細個種過一棵用核種係親戚門前,第三年開花結果時已經有7呎高,可惜果實未熟就搬家,十幾年後親戚同我講棵果樹多果又大棵,我始終冇機會試到,佢地話門口種樹驚影響風水要"殺"樹。如果我棵桃樹仲在生,如今有廿幾年樹齡啦,間中幻想下都覺得美好。
近幾年每次食桃,我都會打開果核想種,結果果核內發現冇果仁,空心核總令人失望,直至上年,第一次發現有果仁可以播種,半年後發芽,小苗生長超級慢,可能係生長地唔係熱帶地區,唔似得細個果棵咁快高長大,我應該要等到老先見到小苗成長。我老公話直接買棵咪慳返d時間囉,佢唔明見証由零開始既種植樂趣,現實係我呢區根本冇桃樹賣,又冇得淘。
回復

眼都花 發表於 2019-4-12 21:38:25 來自手機 |顯示全部樓層
更新 今晚好大風 水蜜桃沒吹掉
回復

眼都花 發表於 2019-4-12 21:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-12 13:36
桃甜唔甜我都好鍾意食,細細個種過一棵用核種係親戚門前,第三年開花結果時已經有7呎高,可惜果實未熟就搬 ...

種花種果 由種子發牙變小苗 落土培植 到開花 但不一定結果 環境問題 這種喜越自己知 沒人可以搶走你的回憶
回復

眼都花 發表於 2019-4-16 10:46:36 來自手機 |顯示全部樓層
更新水蜜桃
回復

123下一頁