樹蘭結果了

作者: maniwong0402 發表于 2019-3-10 15:09:01
2307 15

每年呢段時間啲樹蘭都開得好開心
黃色第三年了,紅色就上年剛買第一次開

評分

查看全部評分

yklhkplants 發表於 2019-3-13 13:52:01 |顯示全部樓層
漂亮!我種的樹蘭好像和大大的不同,花朵似橙色多些。

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2019-3-13 18:02:27 來自手機 |顯示全部樓層
yklhkplants 發表於 2019-3-13 13:52

樹蘭好靚,以前種過,每年開完花,係三四節處剪短,再發芽會生得比較齊整,枝條數量增加,花枝多,更澎湃

剪出來嘅枝條,可以又種另一盆,一半入泥,放陰處等生根發芽,下年又多一盆
回復

maniwong0402 發表於 2019-3-14 19:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
yklhkplants 發表於 2019-3-13 13:52

大大嘅樹蘭花色好美!!
回復

yklhkplants 發表於 2019-3-16 19:17:51 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-3-14 19:43
大大嘅樹蘭花色好美!!

謝謝大大!
其實我沒有時間打理它們,是廿幾年前買了一盆後,起初還好,按時淋水,後來工作太忙,早出晚歸。原本的那盆早已經失蹤了。
幸好近年發現有些樹蘭依附在其他植物旁邊,自然生長。
回復

maniwong0402 發表於 2019-3-18 20:57:31 來自手機 |顯示全部樓層

剛剛回家發現居然結果了!未遇過這情況
回復

B17 發表於 2019-3-18 22:23:15 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-3-18 20:57
剛剛回家發現居然結果了!未遇過這情況

一如其他蘭花,種子細如塵
回復

maniwong0402 發表於 2019-3-18 22:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-18 22:23
一如其他蘭花,種子細如塵

咁我是否應該早早處理掉佢比較好?
回復

B17 發表於 2019-3-18 22:28:19 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-3-18 22:26
咁我是否應該早早處理掉佢比較好?

冇所謂啦!由得佢成長,爆裂,消失……除非想玩瓶苗

回復

Sumbie 發表於 2019-3-19 13:54:42 來自手機 |顯示全部樓層
點解我嗰啲樹蘭同你嗰啲唔同架?我嗰啲係一個個波上面有葉
回復

W88 發表於 2019-3-19 19:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-19 13:54
點解我嗰啲樹蘭同你嗰啲唔同架?我嗰啲係一個個波上面有葉

都唔同屬.......
樓主盆係Epidendrum,
章魚以前多數叫Encyclia cochleata ,依家有專家分類為Anacheilium cochleatum 。
一般以上都叫樹蘭!
資料上網就有.
回復

Sumbie 發表於 2019-3-20 00:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-19 19:23
都唔同屬.......<span class="emoji emoji1f605"></span>
樓主盆係Epidendrum,
章魚以前多數叫Encyclia cochleata ,依家有 ...

其實我一路以為以下幾個都係epidendrum. 因為響bunbun同上x買嘅時候都係話樹蘭。佢哋都冇提供英文學名。所以我一路以為樹蘭就會有個波波
回復

maniwong0402 發表於 2019-4-16 18:46:53 來自手機 |顯示全部樓層
update一下~

粒果比之前好似大了一個碼
回復

B17 發表於 2019-4-19 11:59:48 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-4-16 18:46
update一下~

粒果比之前好似大了一個碼

小心瞓醒一覺,爆開咗,種子四散
回復

maniwong0402 發表於 2019-5-11 12:16:23 來自手機 |顯示全部樓層
爆開了~
回復

B17 發表於 2019-5-11 12:47:36 |顯示全部樓層

未散哂,仲有好多
回復