台灣櫻石斛2022 今年開花唔多!

作者: W88 發表于 2019-3-2 15:49:12
8911 80

由中苗種到成株,第一次開花!
帶有淡淡幽香!

評分

查看全部評分

nekotoro 發表於 2019-3-2 18:14:21 來自手機 |顯示全部樓層
吸引死人喇!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-2 20:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
別人的櫻石斛好像都是乾瘦和冇乜葉的, 為何W大的莖葉可以咁靚的?是否沒有制水?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-2 22:46:16 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!
回復

W88 發表於 2019-3-3 05:58:30 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-2 18:14
吸引死人喇!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>

哈哈~~~~  罪過 罪過
回復

W88 發表於 2019-3-3 05:59:02 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-2 22:46
好靚呀!

多謝晒!
回復

W88 發表於 2019-3-3 06:05:57 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-2 20:23
別人的櫻石斛好像都是乾瘦和冇乜葉的, 為何W大的莖葉可以咁靚的?是否沒有制水? ...

多謝提醒,禾無同人比較過,一直都無留意到!
D葉真係綠油油.,莖又肥美,而且無農葯,相信煲湯一流!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-3 09:02:32 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-3 06:05
多謝提醒,禾無同人比較過,一直都無留意到!
D葉真係綠油油.,莖又肥美,而且無農葯,相信煲湯一流![em ...

不是這個意思,我是很驚訝點解可以種得咁靚。

W88
呵呵!原來我搞錯!  發表於 2019-3-4 08:32
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-4 10:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
想再請教一下 W大,我見你的櫻石斛不用落葉也開花開得很好,但你的銘黃開花枝是全落葉的,為何會不一樣呢?請問你是否按不同品種用了不同手法?還是手法其實一樣,只是不同品種反應有差異?
回復

W88 發表於 2019-3-4 14:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-4 10:36
想再請教一下 W大,我見你的櫻石斛不用落葉也開花開得很好,但你的銘黃開花枝是全落葉的,為何會不一樣呢? ...

按不同品種用了不同手法,真係要高人前輩先會!我有乜可能識!
開晒啦~~~只係一般般!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-4 19:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-4 14:37
按不同品種用了不同手法,真係要高人前輩先會!我有乜可能識!<span class="emoji emoji1f604"></span>
開晒啦~~~只係一般般 ...

謝謝! 這樣的話,我以後就不用再執著於落葉了。反正不落葉也能開花,而且品種不同表現也可能不同。 謝謝你!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-7 00:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
唔知係唔係因為今年冬天唔夠凍,我嗰啲只有部份落葉,但係開花嗰啲大部份都仲有好多葉!所以我覺得可能每個品種都唔同!
回復

W88 發表於 2020-2-12 10:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
舊年三月初開花,今年二月先出花芽!
回復

Ming36 發表於 2020-2-17 22:55:59 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-12 10:34

W大大,你嗰啲又有動靜令我羨慕不已
回復

nekotoro 發表於 2020-2-20 10:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-12 10:34

恭喜W大!等睇爆花相!
我發現我盆都係蠢蠢欲動,有啲料到!

W88
今年呢盆真係有好多花芽!  發表於 2020-2-20 14:15
回復

W88 發表於 2020-2-20 14:14:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-17 22:55
W大大,你嗰啲又有動靜<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>令我羨慕不已 ...

唔洗羡慕喎,近日石斛花期,Ming大可以帶花買一兩盆,攞多D經驗,D花就自然種得好!
回復

Ming36 發表於 2020-2-20 14:15:03 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-2-20 10:23
恭喜W大!等睇爆花相!<span class="emoji emoji1f606"></span>
我發現我盆都係蠢蠢欲動,有啲料到! ...

我返去又留意吓先,希望快啲有動靜
回復

Ming36 發表於 2020-2-20 14:20:41 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-20 14:14
唔洗羡慕喎,近日石斛花期,Ming大可以帶花買一兩盆,攞多D經驗,D花就自然種得好! ...

W大大,好提議呀!
春石斛已有幾盆小苗、中苗、成長株,我現在只望着已落葉到7788的成長株,希望能種到開花,成功感會大少少
回復

W88 發表於 2020-3-13 14:47:26 來自手機 |顯示全部樓層

經過一年風吹雨打,日曬雨淋,今年D花比上年多好多,
有近百粒花苞!

回復

小雷子 發表於 2020-3-13 17:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-13 14:47
經過一年風吹雨打,日曬雨淋,今年D花比上年多好多,
有近百粒花苞!<span class="emoji emoji1f604"></span>

過百真係羨慕C人啦!再睇下自己果盆,真係心酸啦!
回復

12345下一頁