DS-Shining Bell 真的很美!

作者: chestnut007 发表于 2019-2-20 18:41:22
7910 54

去年去發場買了她。那時,她還是小苗。我顫顫驚驚的把她帶走。新手的我,當然不懂照顧她,差點兒令她脫水枯萎。今天喜見她開花,真的很滿足,雖然她還未完全盛放,但也急不及待地與各位大大分享。

評分

查看全部評分

yunge0 發表於 2019-2-20 19:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
替你高興! 祝再接再厲! 花開滿滿!

謝謝!  發表於 2019-2-20 19:38
hkclive 發表於 2019-2-20 20:11:48 來自手機 |顯示全部樓層
很漂亮呀,快些加入中毒的大家庭

修葉,浸葉,出苗,分盆,開支散葉,交換,浸葉,出苗,分盆,開支散葉  有排妳試
chestnut007 發表於 2019-2-20 20:18:42 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 20:11
很漂亮呀,快些加入中毒的大家庭

修葉,浸葉,出苗,分盆,開支散葉,交換,浸葉,出苗,分盆,開支散葉   ...

已經中了毒,有幾十盆AV了。也想請教各位大大,DS-Shining Bell 可以用浸葉方式去種嗎?
hkclive 發表於 2019-2-20 20:27:19 來自手機 |顯示全部樓層
如果係十字花係要,側芽/花菖 先遣傳到 十字嘅特性
chestnut007 發表於 2019-2-20 20:29:57 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 20:27
如果係十字花係要,側芽/花菖 先遣傳到 十字嘅特性

睇個樣都似十字花,浸葉應該不可能了。
hkclive 發表於 2019-2-20 20:31:50 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-2-20 20:18
已經中了毒,有幾十盆AV了。也想請教各位大大,DS-Shining Bell 可以用浸葉方式去種嗎? ...

妳種了幾十盤,證明妳而經係好叻先照顧到咁多啦
chestnut007 發表於 2019-2-20 20:39:38 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 20:31
妳種了幾十盤,證明妳而經係好叻先照顧到咁多啦

不敢當啦!我經驗尚淺,有很多知識還要向各位大大請教呢?例如,如果AV跑了色,之後有冇機會會返回原色?還是要把她們放棄?
hkclive 發表於 2019-2-20 20:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
有呀會有機會下次開花出返正色,跑左色可能關天氣熱,太耐冇換泥植料變太酸,落左殺蟲藥 都有機會另到走色
nekotoro 發表於 2019-2-21 00:44:02 來自手機 |顯示全部樓層
是否J48?我都想買車轆不過驚開唔啱色
chestnut007 發表於 2019-2-21 07:14:45 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-21 00:44
是否J48?我都想買車轆不過驚開唔啱色<span class="emoji emoji1f648"></span>

是J48,很美。紫色條子鮮明,淺粉紅襯托,給人很柔和的感覺。
tongtony 發表於 2019-2-21 19:47:05 |顯示全部樓層
好美喲
chestnut007 發表於 2019-2-21 20:13:47 |顯示全部樓層

謝謝賞花。
chestnut007 發表於 2019-2-26 13:19:19 來自手機 |顯示全部樓層

花大十八變!
nekotoro 發表於 2019-2-26 16:36:03 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-2-20 20:18
已經中了毒,有幾十盆AV了。也想請教各位大大,DS-Shining Bell 可以用浸葉方式去種嗎? ...

佢係chimera 即係十字,浸葉大機會出不到原色的!佢似係J15 變異,插葉可能會出返呢隻(?)要等紫版大大confirm!
chestnut007 發表於 2019-2-26 16:51:37 來自手機 |顯示全部樓層
多謝B17大賞花。
ppg 發表於 2019-2-27 20:08:44 |顯示全部樓層
花花好靚
chestnut007 發表於 2019-2-27 21:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2019-2-27 20:08
花花好靚

多謝ppg 大大賞花。
chestnut007 發表於 2019-3-27 18:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
又有update 相片。今次還有三朵在背後陪襯。

羨慕!(o^^o)  發表於 2019-3-29 20:11
小雷子 發表於 2019-3-27 18:36:59 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-27 18:32
又有update 相片。今次還有三朵在背後陪襯。<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>
123下一頁