第一次種8種多肉植物 (31/5/2019updated)

作者: Ming36 发表于 2019-2-19 22:31:05
2286 33

3DC508CA-10DD-4732-869E-D1CD1D57A8AB.jpeg 左下角,五個品種係 little_stone送贈,分別是無名萬年草、玉蝶、子寶等等。
其他我唔係好知叫咩名,過幾日上網搵埋,再喺度請教各位大大。
先喺呢度做個成長記錄。
Day 1 開始開心栽種
Day 2 更新,正名。
左上:青鎖龍屬,赤鬼城
- 》31/5/2019 經菜妹大大指點,正名是火祭(我之前睇咗好多網站、書,都搞唔清楚,好彩有高人指點)
右上:巧克力方磚Echeveria Melaco
右下:虹之玉
Day 3 今日天氣回南、大潮濕,檢查各盆的濕度,可能今晚要開風扇吹下佢哋
Day 5 太迫,忍唔住,要分株及分居(家及辦公室)
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 09:13:16 來自手機 |顯示全部樓層
樓主開心種了8種肉努力加油,也想你能向下一個18,28 ,38如此類推做記錄,同時也想樓主能打造以水壺傳一百零捌好漢為目標做出來的多肉英雄故事,呈現花友面前!
little_stone 發表於 2019-2-20 09:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
加油~!
左上最大嘅應該係赤鬼城,青鎖龍屬
右上可能係黑王子?
右下係虹之玉
Ming36 發表於 2019-2-20 12:40:10 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 09:42
加油~!
右上可能係黑王子?

石子女神, 好勁呀!
青鎖龍和虹之玉應該是對的。
佢係唔係黑王子,我對照緊,唔係好確定
Ming36 發表於 2019-2-20 12:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 09:42
加油~!
右上可能係黑王子?

我用個篩仔,選取細粒的石仔,沒有揼碎大石仔,栽種妳饋贈的迷你多肉,希望它們的根,較容易長出來。
沒有天台的環境栽種,只靠室內東面太陽及中午散射光,希望它們也能健康成長
Ming36 發表於 2019-2-20 12:54:48 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 09:13
樓主開心種了8種肉努力加油,也想你能向下一個18,28 ,38如此類推做記錄,同時也想樓主能打造以水壺傳一百 ...

Lam大大,你太睇得起我了。
年尾喺花墟、行花市,被肉肉吸引,見佢哋乾淨企理,容易打理,唔會惹到昆蟲螞蟻,所以才入手新的一年栽種,祝賀家肥屋潤,多肉多福。放在一個食物盒放於餐桌上,作為點綴,家人唔會詐型
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:05:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 12:40
石子女神, 好勁呀!

有可能係克巧力喎
睇睇似唔似我呢棵
little_stone 發表於 2019-2-20 13:09:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 12:40
石子女神, 好勁呀!

唔好叫女神啦

青鎖龍屬嗰個可能係赤鬼城、火祭或紅葉祭
https://www.drlmeng.com/huojiqubie.html

嗰個疑似黑王子可以影近鏡,睇下有冇其他大大幫到你
little_stone 發表於 2019-2-20 13:11:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 12:47
我用個篩仔,選取細粒的石仔,沒有揼碎大石仔,栽種妳饋贈的迷你多肉,希望它們的根,較容易長出來。
沒 ...

祝你肉苗早日札根,大棵嗰啲就越養越肥啦!
Ming36 發表於 2019-2-20 13:12:56 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:05
有可能係克巧力喎

睇睇似唔似我呢棵

好似色澤有點不同
Ming36 發表於 2019-2-20 13:15:38 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 13:09
唔好叫女神啦<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f648"></span>

青鎖龍屬嗰個可能係赤鬼城、火祭或紅葉祭

影咗一個近鏡,希望呢度有高人幫到我確認它的名字,咁樣會幫到尋找正確的栽種方法
Ming36 發表於 2019-2-20 13:17:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:05
有可能係克巧力喎

睇睇似唔似我呢棵

Lam 大大,你是否用河沙栽種巧克力?
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:19:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 12:54
Lam大大,你太睇得起我了。
年尾喺花墟、行花市,被肉肉吸引,見佢哋乾淨企理,容易打理,唔會惹到昆蟲螞 ...

隨便說說,樓主要太在意,開心玩肉說說笑好快咁就過一天,這個108傳奇多肉好漢故事就交回我來做!
little_stone 發表於 2019-2-20 13:25:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:19
<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>隨便說說,樓主要太在意,開心玩肉說說笑好快咁就過一天,這 ...

好呀!等睇大大嘅108種爆盆肉肉爆盆記得同各位花友分享呀!石子排定隊先
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 13:17
Lam 大大,你是否用河沙栽種巧克力?

這盆是河沙比較多啲放面上,因是砍頭苗底部沒有支撐點,用河沙平放會容易很多!
little_stone 發表於 2019-2-20 13:28:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 13:12
好似色澤有點不同

顏色呢家嘢,唔同光照、溫差下都會有唔同嘅
形態就幾似啦,可參考:
https://www.drlmeng.com/qiaokeli.html
xx_Luca 發表於 2019-2-20 14:01:57 |顯示全部樓層
右上巧克力方磚吧

lamkaicheung 發表於 2019-2-20 14:33:56 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 13:25
好呀!等睇大大嘅108種爆盆肉肉<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f389"></span>石子真識揾位入,爆十幾盆都可以嘅!
Ming36 發表於 2019-2-20 15:09:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:26
這盆是河沙比較多啲放面上,因是砍頭苗底部沒有支撐點,用河沙平放會容易很多! ...

原來係咁。
即時話培植小苗仔,都可以用一點河沙?
新植入盆的,未有足夠的根抓緊,一碰就左搖右擺擺

就是這樣意思  發表於 2019-2-20 15:14
Ming36 發表於 2019-2-20 15:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2019-2-20 14:01
右上巧克力方磚吧

感謝
終於找到它的名字。
我要給見多啲太陽,令佢色澤回復朱古力的顏色
12下一頁