hkclive的花園仔

作者: hkclive 發表于 2019-2-18 20:34:46
11409 253

不斷更新開花相,作紀錄

評分

查看全部評分

nekotoro 發表於 2019-2-19 00:39:05 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀! 繼續放多啲花相!
你俾我果D 葉已有一塊出到小葉子了,前後唔到兩個月,真係犀利!
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 08:55:07 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-19 00:39
好靚呀! 繼續放多啲花相!
你俾我果D 葉已有一塊出到小葉子了,前後唔到兩個月,真係犀利! ...

可能我比妳的是外圍第2/3輪葉,校長話活力較高易出芽,半新不舊,而且妳經驗一流浸葉一定難妳唔到,所以先咁快手出葉比妳睇
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 09:52:58 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-19 08:55
可能我比妳的是外圍第2/3輪葉,校長話活力較高易出芽,半新不舊,而且妳經驗一流浸葉一定難妳唔到,所以 ...

主要係葉的質素啦!奇怪係我有D響屋企浸有D響公司浸,屋企果D連葉都出埋,公司果啲仍然無聲氣,本來响屋企好地地硬挺的葉拎返公司就軟曬,係水嘅問題定空氣濕度影響?
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 12:35:35 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-19 09:52
主要係葉的質素啦!奇怪係我有D響屋企浸有D響公司浸,屋企果D連葉都出埋,公司果啲仍然無聲氣,本來响屋 ...

應該係氣溫同位置問題,水應該唔關事,我係公司浸葉,同事個位夠凍,浸親100%成功,我係其他位置都係60%
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 12:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-19 12:35
應該係氣溫同位置問題,水應該唔關事,我係公司浸葉,同事個位夠凍,浸親100%成功,我係其他位置都係60 ...

我公司點到涼過屋企喎
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 13:39:47 |顯示全部樓層
我講返我嘅經歷姐
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 13:54:31 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-19 13:39
我講返我嘅經歷姐

我明呀,我都諗住公司有冷氣好啲,不過好幾塊葉都係咁!真的費解!
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 19:49:35 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-19 13:54
我明呀,我都諗住公司有冷氣好啲,不過好幾塊葉都係咁!真的費解!

妳的 大理石玫瑰 幼苗 葉都大左好多,有1蚊大了
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 20:22:45 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-19 19:49
妳的 大理石玫瑰 幼苗 葉都大左好多,有1蚊大了

犀利!你湊B有一手!
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 20:30:49 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-19 20:22
犀利!你湊B有一手!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span>

唔叻啦,妳給我的苗,我分左2棵,其中1棵kk地樣,但種種下都c 左,好彩呢棵較大的沒有事,重快高長大,其實我顧苗係好弱雞
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 20:33:14 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-19 20:30
唔叻啦,妳給我的苗,我分左2棵,其中1棵kk地樣,但種種下都c 左,好彩呢棵較大的沒有事,重快高長大,其 ...

呢隻生命力頑強,好容易出葉,你棵苗仔再等多一排可能就夠力開花了!
回復

hkclive 發表於 2019-2-19 21:08:24 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-19 20:33
呢隻生命力頑強,好容易出葉,你棵苗仔再等多一排可能就夠力開花了!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

等佢再大啲,就再換盤,希望成功啦

實得的!  發表於 2019-2-19 21:46
回復

Myee 發表於 2019-2-20 10:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
利害第一張靚到好似幅畫咁
回復

hkclive 發表於 2019-2-20 12:43:04 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-2-20 10:21
利害<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>第一張靚到好似幅畫咁<span class="emoji emoji1f60d"></span>

多謝讚賞,如果再有分享,到時可以比修葉妳
回復

Myee 發表於 2019-2-20 12:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 12:43
多謝讚賞,如果再有分享,到時可以比修葉妳

多謝你先
回復

hkclive 發表於 2019-4-7 20:55:50 來自手機 |顯示全部樓層

冇左雀斑yulia冇咁好睇,可能天氣熱,希望下一朶花開返正常啦
回復

siu2013 發表於 2019-4-9 12:42:59 來自手機 |顯示全部樓層
無斑都好靚呀
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 12:55:52 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-4-7 20:55
冇左雀斑yulia冇咁好睇,可能天氣熱,希望下一朶花開返正常啦

下朵一定更靚!點解你棵花可以咁矮小?
回復

hkclive 發表於 2019-4-9 16:21:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-9 12:55
下朵一定更靚!點解你棵花可以咁矮小?<span class="emoji emoji1f644"></span>

因為夠細朶可以放 窗台,唔似花貓被迫遷,夠光所以冇徒長到
回復