杜鵑花季來臨

作者: gita 发表于 2019-2-15 13:28:40
4675 52
1年前淘的牙簽苗開花了。花苞陸續跳出...
joesfish 發表於 2019-2-15 20:47:03 |顯示全部樓層
白色好靚啊
gita 發表於 2019-2-16 22:56:00 |顯示全部樓層

多謝賞花.

之前種過多次西鵑, 都種吾到. 今次試種牙簽苗, 種到了.  有淡淡清香, 而且一個花苞可開3朵花, 幾好種.
gita 發表於 2019-2-27 15:28:05 來自手機 |顯示全部樓層
仲開緊。未開晒。
yunge0 發表於 2019-2-27 16:24:08 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-2-27 15:28
仲開緊。未開晒。

好大朵花! 樓主好犀利呀!
我見街上普通的矮杜娟種得好靚, 自己又買回家種。明明是放在明亮處種, 可是一個月後枯萎了。
gita 發表於 2019-3-8 14:04:02 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 16:24
好大朵花! 樓主好犀利呀!
我見街上普通的矮杜娟種得好靚, 自己又買回家種。明明是放在明亮處種, 可是一 ...

我估其實係品種問題. 過年時大賣的[比利時杜鵑/西鵑] 其實好難種, 好易瓜, 喜冷涼, 怕熱, 我以前就係種過多次, 回家後就好易顯得缺水乾水, 但水太多又會爛根. 總之會搞唔掂.

呢D [毛鵑] 就易種好多,  路邊,山邊亦常見, 好粗生, 花大朵, 生得快. 好有成功感. 室內不太多陽光亦可開花.

之後亦陸續淘了皋月杜鵑, 最近花季又入了東鵑. 好熱鬧. 遲D開花再UPDATE 相.
yunge0 發表於 2019-3-8 18:35:10 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-3-8 14:04
我估其實係品種問題. 過年時大賣的[比利時杜鵑/西鵑] 其實好難種, 好易瓜, 喜冷涼, 怕熱, 我以前就係種過 ...

加油呀! 期待你的新相。
bettyfly 發表於 2019-3-9 00:31:12 來自手機 |顯示全部樓層
白色杜鵑靚~期待睇埋其他杜鵑花

多謝來賞花. 有些久留米杜鵑已經開緊. 過兩日盛放時補張相.  發表於 2019-3-11 12:34
gita 發表於 2019-3-17 15:02:59 來自手機 |顯示全部樓層
呢兩日天晴,小杜鵑一齊開得燦爛!
gita 發表於 2019-3-22 13:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-3-17 15:02
呢兩日天晴,小杜鵑一齊開得燦爛!

愈開愈多杜鵑...
lpshing 發表於 2019-3-24 20:18:23 |顯示全部樓層
開得燦爛!
gita 發表於 2019-3-27 19:15:19 來自手機 |顯示全部樓層
花繼續開.... 好熱鬧...
yunge0 發表於 2019-3-27 21:35:06 來自手機 |顯示全部樓層
樓主住在漂亮的杜鵑花叢中了。

春鵑花期只有前後約1個月, 花朵只有最多2星期看。  發表於 2019-3-29 14:34
orchid402669 發表於 2020-1-10 15:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
hi
你們好
我是杜鵑新手。在家,也keep了幾盆杜鵑盆景。(大果盆,店員話日本種),想請教大家,要點樣種才會使它們開花呢?

吾該晒
orchid402669 發表於 2020-1-10 15:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
hi
大家好
我家也養了幾盆杜鵑。但是,想請問,怎樣使它們開花呢?

吾該晒
orchid402669 發表於 2020-1-10 15:43:50 來自手機 |顯示全部樓層
因為,在網爬文,要求泥土要帶酸性,用來淋水也最好不要鹼性,因為我是新 手,大的個盤,19年6月買回家,但是,現在也見不到花苞,請問,我應該點做呢?

吾該晒
orchid402669 發表於 2020-1-10 15:51:02 來自手機 |顯示全部樓層
師兄們,
見到你地嘅花開得好靚呀!好羨慕呀!
B17 發表於 2020-1-10 17:12:04 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-3-27 19:15
花繼續開.... 好熱鬧...

今年會有花睇嗎?
gita 發表於 2020-1-12 00:32:47 |顯示全部樓層
orchid402669 發表於 2020-1-10 15:43
因為,在網爬文,要求泥土要帶酸性,用來淋水也最好不要鹼性,因為我是新 手,大的個盤,19年6月買回家,但 ...

多謝賞花. 淋水我沒有特別處理酸鹼性. 反而全年間會落有機肥, 臭水肥或咖啡渣. 都是帶酸性的肥料.

不同品種杜鵑谷蕾的時間會不同, 亦視乎氣候和溫度會變化而不同.  我養了毛鵑(大葉杜鵑), 久留米杜鵑(日本春鵑). 皋月杜鵑(日本夏鵑), 據我觀察, 谷蕾和開花時間大概是:

毛鵑(大葉杜鵑)   久留米杜鵑(日本春鵑)    皋月杜鵑(日本夏鵑)

谷蕾                10月起                    10月起                        11-12月起

開花                1月起                        1月起                        3月起

接近谷蕾時間, 可以減少落肥料, 多散射陽光, 泥土不宜太濕. 因太濕太肥, 會有利長枝長葉, 不利開花呢.
gita 發表於 2020-1-12 00:50:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-10 17:12
今年會有花睇嗎?

有呀. 毛鵑, 久留米鵑, 已經谷緊蕾. 但估計應仍有1個月才開. 皋月杜鵑 [明日香]蕾已有1/4至1/3 size, 其他皋月剛開始有1-2mm size 的蕾頭, 至少仍有2-3個月發育. 久留米鵑和皋月杜鵑, 去年才買, 買前在花場已孕蕾, 因溫差大, 所以在家早開. 今年杜鵑在家孕蕾, 條件當然無花場好, 谷蕾需時變得耐. 不過都應會有花睇. 遲些補上照片.
123下一頁