那些花兒2019

作者: bettyfly 發表于 2019-2-4 17:18:31
8329 67
今年沒有買年花,因為露台的花開得很熱鬧應節。

日日春剛買回來時被一隻富園藝天份的老鼠咬光了葉,現在終於開花。

多了幾種簕杜鵑(又名三角梅、九重葛、寶巾花......),說好的斷捨離呢?

有時間再畫下石頭飄蟲~

評分

查看全部評分

ET0404 發表於 2019-2-5 11:05:22 |顯示全部樓層
恭喜發財!花開富貴!
三角梅好靚

謝謝~~種三角梅慳水慳力,唔使日日淋水  發表於 2019-2-5 22:53
回復

bettyfly 發表於 2019-2-14 19:16:24 來自手機 |顯示全部樓層
春天提早到了,露台的花都在爭妍鬥麗,多少有點明白古時皇上面對三千佳麗爭寵時的心情了

家裡的玫瑰由小苗開始種了5,6年,今年都是一枝多花~
京Miyako

葵Aoi

花貓K. Rongo

以上是佳節的花況。

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2019-2-14 21:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-2-14 19:16
春天提早到了,露台的花都在爭妍鬥麗,多少有點明白古時皇上面對三千佳麗爭寵時的心情了

家 ...

咁多靚花,一邊嘆茶,一邊賞花,好正呀!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-14 21:43:45 來自手機 |顯示全部樓層
羨慕樓主有個大露台可以養花賞花!另外斑紋葉橙黃花的三角梅很特別很美!
回復

bettyfly 發表於 2019-2-14 22:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-14 21:13
咁多靚花,一邊嘆茶,一邊賞花,好正呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

近來一放假就泡一壺茶
回復

bettyfly 發表於 2019-2-14 23:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-14 21:43
羨慕樓主有個大露台可以養花賞花!另外斑紋葉橙黃花的三角梅很特別很美!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

斑葉無花時可賞葉,的確不錯的,不過花量好似比綠葉品種的少
回復

bettyfly 發表於 2019-3-3 17:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
玫瑰美麗惹蟲多病,雖多病但實際上也算強健,不噴藥其實也可以的,只要忍受得了葉子有時會不太美觀。

彈簧草葉子乾枯,仍頑強地開花,種了幾年,今年才發現原來花有種奇怪的氣味

備受脫髮困擾的丸葉姬秋麗,只要稍微移動或碰一碰葉子就掉落一地,溫差較大時顏色會變得粉粉的。
回復

bettyfly 發表於 2019-3-3 17:09:08 來自手機 |顯示全部樓層

其他開過的花

百萬小玲好多蚜蟲

簕杜鵑「雪紫」

與雪紫顏色相近,麗娜的「花」較大
回復

B17 發表於 2019-3-4 12:14:22 |顯示全部樓層

彈簧草係有d香與唔香之間嘅怪味,百萬小玲或者應該改名百萬芽蟲
回復

bettyfly 發表於 2019-3-4 21:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-4 12:14
彈簧草係有d香與唔香之間嘅怪味,百萬小玲或者應該改名百萬芽蟲

開完呢轉花剪曬佢,變光頭小玲
回復

B17 發表於 2019-3-7 23:30:29 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-3-3 17:00
玫瑰美麗惹蟲多病,雖多病但實際上也算強健,不噴藥其實也可以的,只要忍受得了葉子有時會不太美觀。

咁多花,擺出嚟,正面影會更靚
回復

bettyfly 發表於 2019-3-8 23:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-7 23:30
咁多花,擺出嚟,正面影會更靚

彈簧草既花謝左喇,要收埋等秋天了
回復

bettyfly 發表於 2019-3-18 23:59:16 來自手機 |顯示全部樓層
K. Rongo越看越喜歡,長高後開始傾斜

沙玫
回復

horizonspirit 發表於 2019-3-21 00:25:35 |顯示全部樓層
我覺得樓主你那盆斑紋葉橙黃三角梅好靚呀
請問你係邊度買呀, 我去過幾次花墟都無你呢款賣, 只有最普通的, 可以指教一下嗎?
回復

bettyfly 發表於 2019-3-21 20:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
horizonspirit 發表於 2019-3-21 00:25
我覺得樓主你那盆斑紋葉橙黃三角梅好靚呀
請問你係邊度買呀, 我去過幾次花墟都無你呢款賣, 只有最普通的,  ...

淘記買的,品種叫「金邊黃」或「黎明三角洲」
回復

horizonspirit 發表於 2019-3-21 23:16:19 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-3-21 20:50
淘記買的,品種叫「金邊黃」或「黎明三角洲」

請問有link同舖頭名嗎?我都有找淘記但沒有你個款,好靚呀,靚到我特登開acct問你,謝謝你!
回復

bettyfly 發表於 2019-3-21 23:20:06 來自手機 |顯示全部樓層
horizonspirit 發表於 2019-3-21 23:16
請問有link同舖頭名嗎?我都有找淘記但沒有你個款,好靚呀,靚到我特登開acct問你,謝謝你! ...

pm左你,其實我更鐘意淡色系列,襟睇d,「麗娜」多花較大又唔易甩,深得我心
回復

bettyfly 發表於 2019-3-30 23:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
繡球「無盡夏」,曾經花葉並茂,經過忽然曝曬,如今只剩軀殼,希望早日恢復

朱頂蘭,今年只有一款開花:

大岩桐,去年花後忘記收盆避雨,種了幾年的大球浸爛了,好在留有葉片浸出根再種,又有花賞。

花貓K. Rongo依然燦爛

Double Delight會變臉,前一日妖嬈,後一日素淨。

幾片楓葉

評分

查看全部評分

回復

bettyfly 發表於 2019-4-21 20:08:38 來自手機 |顯示全部樓層

大岩桐花貓好勤力
珍珠毬蘭好大盆了
回復

1234下一頁