再嚟玩水種AV

作者: 小雷子 发表于 2019-2-1 17:07:37
4712 33

水種紫羅蘭試左好多次都失敗,死不息!一於有理冇理,又再試! 古語有話< 有志者事竟成>唔知真唔真呢?
<水苔半水耕種植>
已浸水出根及小苗,再移入水苔中,底積水約2cm,用蓋冚住,增加濕度,希望能適應!

<陶粒半水耕種植>
小葉浸水出左少少根,再放陶粒,全水種!
唔知得唔得!做個簡單記錄!

<全水種>
大棵嘅種左3-4個月,之前好似就C咁!依加D根長左,我將水位降低左!好似有少少改善! 20190201_184126.jpg
細嘅呢棵,最近呢兩個月轉水種,中間位成日濕住,好多毛,睇到唔開胃! 20190201_184054.jpg
yunge0 發表於 2019-2-1 18:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
我都有想過用陶粒種紫羅蘭。樓主會加魔肥入水中嗎?
小雷子 發表於 2019-2-1 18:35:34 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-1 18:28
我都有想過用陶粒種紫羅蘭。樓主會加魔肥入水中嗎?

只有幾條小根,唔敢放!你可以分享下經驗嗎?
yunge0 發表於 2019-2-1 18:37:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 18:35
只有幾條小根,唔敢放!你可以分享下經驗嗎?

我只是聽過有人水種植物, 水中會放一粒魔肥。我未試過。
Ming36 發表於 2019-2-1 18:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
支持不屈不撓,勇於嘗試。
我也有紫羅蘭插葉,一半入泥(有大大教會快啲長出小苗)一半插水苔,兩邊鬥快
小雷子 發表於 2019-2-1 18:57:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-1 18:40
支持不屈不撓,勇於嘗試。
我也有紫羅蘭插葉,一半入泥(有大大教會快啲長出小苗)一半插水苔,兩邊鬥快 ...

你都加油!
剛放左2棵全水種紫羅蘭相上去,希望今次唔好爛心啦!
hkclive 發表於 2019-2-2 15:30:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 18:57
你都加油!<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>
剛放左2棵全水種紫羅蘭相上去,希望今次唔好爛心啦 ...

是否水位太高浸爛??
小雷子 發表於 2019-2-2 15:34:43 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-2 15:30
是否水位太高浸爛??

已經好低,但都唔得,中心濕到淋!最后救唔到!你有冇水種過?
hkclive 發表於 2019-2-2 18:00:37 來自手機 |顯示全部樓層
有呀,不過係公司同呀媽到先用水種遲啲再update相比妳一起研究
Elsa2016 發表於 2019-2-3 04:04:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-2 15:34
已經好低,但都唔得,中心濕到淋!最后救唔到!你有冇水種過?

我的水種經驗是有的水種中心特別濕,有的冇禁濕。可能品種問題,或者是葉多毛或少毛的關係,不太清楚。之前網上問一位台灣大師,佢話可在根上接上棉線,好象hair Extension,然後將水位降到最低, 水就不會流上中心。

但是我的水種Av花不多,希望大師們指教。
小雷子 發表於 2019-2-3 13:59:24 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2019-2-3 04:04
我的水種經驗是有的水種中心特別濕,有的冇禁濕。可能品種問題,或者是葉多毛或少毛的關係,不太清楚。之 ...

多謝你個見議!
AV水種真係好難攪,有花開已經好叻叻!
短線目標……唔好發毛,或爛心!
nekotoro 發表於 2019-2-3 19:29:24 來自手機 |顯示全部樓層
其實用水苔我諗不用在盆底積水的,因為水苔貯水量高,估計只需等水苔乾再澆濕都夠水份。
Elsa2016 發表於 2019-2-3 23:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
這個是台灣人website,詳細说明,圖文並茂,我個人覺得很有用。詳細說明用水苔種嘅方法及問題。
https://agassizii1975.pixnet.net/blog/category/951367
Elsa2016 發表於 2019-2-4 01:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
作者對水種的意見
https://agassizii1975.pixnet.net/blog/post/33550024
click入留言,有其他人的問答
小雷子 發表於 2019-2-4 15:29:06 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2019-2-4 01:03
作者對水種的意見
https://agassizii1975.pixnet.net/blog/post/33550024
click入留言,有其他人的問答 ...

Thanks!新年假期可以慢慢睇,慢慢研究!
今日年三十晚!可以收爐啦!祝你新年快樂,花開富貴!
hkclive 發表於 2019-2-7 13:09:47 來自手機 |顯示全部樓層

我係呀媽到咁樣水種
hkclive 發表於 2019-2-7 13:25:35 來自手機 |顯示全部樓層
2粒魔肥,水位底時就加花寶2號粉肥
小雷子 發表於 2019-2-7 14:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-7 13:25
2粒魔肥,水位底時就加花寶2號粉肥

你種得唔錯!哈哈!應該係伯母種得唔錯!
我都要試下你個方法!睇下又得唔得!
BluePrincess 發表於 2019-2-8 15:15:54 |顯示全部樓層
水種好容易爛根, 我以前有棵種了5-6年的非洲紫羅蘭因為下層的老根爛掉最後都係爛心, 半水種會易好多, 全水種開花數量不及泥種的多, 肥料亦都好難控制, 一落太多就直刻玩完
小雷子 發表於 2019-2-8 16:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-2-8 15:15
水種好容易爛根, 我以前有棵種了5-6年的非洲紫羅蘭因為下層的老根爛掉最後都係爛心, 半水種會易好多, 全水 ...

我起步都未攪得掂!好難玩!
泥種係最好!但夏天死亡率好高!
如果水種成功,渡夏又容易好多!
12下一頁