蚯蚓種植

作者: Forumdata 发表于 2019-1-9 21:16:08
17731 108
稍後分享植物會變成如何
yunge0 發表於 2019-1-10 13:40:16 |顯示全部樓層

蚯蚓是雜食的,食物以腐葉、枯枝及果皮等為主。樓主可以利用蚯蚓消化分解廚餘,排出糞成有機肥。除非是要改善土質(令泥土疏鬆),否則放它們在新鮮植物中養似乎有點浪費,搞不好會弄斷植物的根。

其次是環境問題,把蚯蚓直接放進盤栽裡養,請問樓主有沒有措施防止蚯蚓四圍亂爬﹖
(我找過資料, 發現蚯蚓怕光熱, 日間可能不會爬出盤外)

蚯蚓其實唔會令土疏鬆, 養過會知反而會實D.. 而蚯蚓無牙, 唔係咁鐘意食根.  發表於 2019-2-21 14:28
Forumdata 發表於 2019-1-10 18:59:37 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-10 13:40
蚯蚓是雜食的,食物以腐葉、枯枝及果皮等為主。樓主可以利用蚯蚓消化分解廚餘,排出糞成有機肥。除非是要改 ...

上圖黃色那些就是曬干了的柚子皮及一些剪碎了車厘茄的枝梗,其實每天都有食水果,果皮會切碎,冷藏乾後,再放泥當蚯引糧食

至於防走的方法則沒有,蚯引有大有小, 難以以網封住,不知有何良方呢
Forumdata 發表於 2019-1-10 19:54:00 來自手機 |顯示全部樓層

啲洞要咁細先走不到
yunge0 發表於 2019-1-10 22:42:38 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-10 19:54
啲洞要咁細先走不到

盤底鋪網? 我只知人們用箱養蚯蚓, 箱底加網防泥土和蚯蚓掉出箱外。
家人說:蚯蚓喜愛陰暗潮濕的地方生長。蚯蚓怕乾燥和螞蟻, 所以要保持生長環境濕潤, 確保它們有水喝。
Forumdata 發表於 2019-1-10 22:53:01 來自手機 |顯示全部樓層
有試過頭探盤邊,但探不到泥土又縮番入去
Forumdata 發表於 2019-1-10 22:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-10 22:42
盤底鋪網? 我只知人們用箱養蚯蚓, 箱底加網防泥土和蚯蚓掉出箱外。
家人說:蚯蚓喜愛陰暗潮濕的地方生長。 ...

盤底的孔以陶粒虛塞, 要排水,輕輕用手托一托陶粒就出水。的確喜濕,因為牠身也是濕輥輥
yunge0 發表於 2019-1-11 06:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-10 18:59
上圖黃色那些就是曬干了的柚子皮及一些剪碎了車厘茄的枝梗,其實每天都有食水果,果皮會切碎,冷藏乾後,再放 ...

首先, 蚯蚓不吃橙皮, 柚皮, 柑皮, 也不愛吃剌激性食物, 如洋蔥、蒜、蔥蔥、辣等等。糖和鹽會令蚯蚓水化, 被水浸着又會死。

如有餵食, 蚯蚓吃剩的食物會天天清理嗎?

怎樣防止因食物有機會發酵而產生的異味?

如若餵菜,水果會惹蚊滋, 泥面要加網蓋着。
最方便又不易引蚊蠅的話, 可以試下把紙張撕碎,泡進水中軟化, 然後瀝乾餵蚯蚓。

網上有人提出用罐底打洞, 放在泥上養蚯蚓。這個做法不知會否成功, 至少食物渣是集中位置, 容易控制和處理吧!請參考以下網址
http://eddiesfamily.blogspot.com/2009/03/blog-post_2672.html?m=1
B17 發表於 2019-1-11 11:13:33 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-11 06:36
首先, 蚯蚓不吃橙皮, 柚皮, 柑皮, 也不愛吃剌激性食物, 如洋蔥、蒜、蔥蔥、辣等等。糖和鹽會令蚯蚓水化,  ...

乜都唔餵得,蚯蚓好揀飲擇食吓
B17 發表於 2019-1-11 11:25:10 |顯示全部樓層
試過有盆太陽花有蚯蚓,3寸盆,天然泥,落泥既時候唔覺有蚯蚓,可能好細條,甚至係卵
一年過去,掘起盆花,發現肥dodo蚯蚓一條,拉直有20cm長
最奇怪既係一個咁細既盆,點提供到足夠食物養肥佢,又冇餵佢,佢又冇食左棵花!
yunge0 發表於 2019-1-11 13:36:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-11 11:25
試過有盆太陽花有蚯蚓,3寸盆,天然泥,落泥既時候唔覺有蚯蚓,可能好細條,甚至係卵
一年過去,掘起盆花, ...

真係好。我試過發現花盤百足,未試過發現蚯蚓。
B17 發表於 2019-1-11 13:46:58 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-11 13:36
真係好。我試過發現花盤百足,未試過發現蚯蚓。

另外發現過微型蚯蚓,大盡2cm,細嘅短到似線蟲仔
yunge0 發表於 2019-1-11 13:50:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-11 11:13
乜都唔餵得,蚯蚓好揀飲擇食吓

蚯蚓每天食量是自己體型咁多或一半,佢地自己曉揾食。

我覺得咩都唔餵是最方便衛生。可能是樓主的蚯蚓大條,怕佢地爭食,所以餵食吧!

怎樣也好,我欣賞樓主的大膽嘗試。
yunge0 發表於 2019-1-11 13:53:37 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-11 13:46
另外發現過微型蚯蚓,大盡2cm,細嘅短到似線蟲仔

幾得意喎!
小雷子 發表於 2019-1-11 23:12:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-11 11:25
一年過去,掘起盆花, ...

條蚯蚓係咪路過咋!咁肥又咁長,20CM,個花盆邊有位,比佢住!(你真係捉出嚟,有間尺度過!好核突呀!)
B17 發表於 2019-1-11 23:19:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-11 23:12
條蚯蚓係咪路過咋!咁肥又咁長,20CM,個花盆邊有位,比佢住!(你真係捉出嚟,有間尺度過!好核突呀![em ...

大約嘅嗟,佢走路嘅時候會伸長,唔粗!
不過相對花盆size,確係唔夠位,應該連腰都伸唔直!
Forumdata 發表於 2019-1-19 18:35:29 來自手機 |顯示全部樓層
養蚯蚓中
Forumdata 發表於 2019-1-19 18:37:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-11 23:12
條蚯蚓係咪路過咋!咁肥又咁長,20CM,個花盆邊有位,比佢住!(你真係捉出嚟,有間尺度過!好核突呀![em ...

20cm由於會伸縮其實不長
yunge0 發表於 2019-1-19 19:38:32 |顯示全部樓層

用玻璃樽養可以觀察到它們活動, 主意很好。請問是否不用餵食?
Forumdata 發表於 2019-1-19 20:02:01 來自手機 |顯示全部樓層
在原本的培養皿,有放果皮,似乎佢地很愛食,成日圍住果皮

依次只放了發毛的蕃茄仔, 因為得三條,所以可慢慢餵