雞蛋花枝

作者: yunge0 发表于 2019-1-5 07:56:46
2646 34

山竹訪港, 市面上許多植物受到不同程度的損害。雞蛋花樹也不例外。有的被連根拔起。
有些大難不死, 大葉被吹掉, 部份枝條被強風吹斷。斷枝至今仍高掛在樹上。
我在山竹離開的兩個月後在花槽裏拾了四枝條, 回家插在泥水閒置, 趁假期抽空拿出察來。

(山竹來臨前原是一列雞蛋花樹)
(拿了四枝插在泥水中, 由於過濕, 左方三枝條都變了空心, 還意外地長出一條小蟲)
(左方失敗, 摸上手柔軟的, 外表粗糙乾旱, 中心剩下空洞。右方是實心的, 長有一條似根, 似乎有機會成功)
四枝中,只有一枝未掛, 轉插小杯泥中, 繼續閒置。
B17 發表於 2019-1-5 11:13:49 |顯示全部樓層
聽說很易種的,風乾插泥即可
Aking 發表於 2019-1-5 12:43:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-5 11:13
聽說很易種的,風乾插泥即可

試過水浸,又試過直接插泥(可能斷了一段
時間,已經風乾咗), 都非常成功,有一棵
已經差不多有十塊葉了
B17 發表於 2019-1-5 13:33:25 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-1-5 12:43
試過水浸,又試過直接插泥(可能斷了一段
時間,已經風乾咗), 都非常成功,有一棵
已經差不多有十塊葉了{ ...

咁,點解樓主冇枝得?
Aking 發表於 2019-1-5 13:59:51 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-5 13:33
咁,點解樓主冇枝得?

可能樓主照顧太細心啦
我插咗枝之後就冇理過,記得就淋下水,
除咗有一枝很長的,可能水份上不去還
未出葉,其他全部OK
yunge0 發表於 2019-1-5 16:13:28 |顯示全部樓層
一開始太多水喇! 之後放枱底閒置。唔緊要, 仲有得執。
yunge0 發表於 2019-1-6 17:31:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-5 13:33
咁,點解樓主冇枝得?

剛剛想起, 那條肥肥的蟲是在枝幹洞中發現, 高身玻璃瓶內的泥水裡沒有其他渣滓。有可能是太濕長蟲, 爛的部份被蟲吃清光。
菜妹 發表於 2019-1-6 19:57:08 |顯示全部樓層
我都執左幾枝,無論插水定泥種都係試左幾個月後全部死晒,底冇爛但中間乾晒。
yunge0 發表於 2019-1-7 08:39:19 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-6 19:57
我都執左幾枝,無論插水定泥種都係試左幾個月後全部死晒,底冇爛但中間乾晒。 ...

我那四條枝條是隔兩個月才拾回家試種的, 不知道有無關。
今天見斷枝仍掛在樹上, 隨時可再接再厲。
菜妹 發表於 2019-1-7 10:06:40 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-7 08:39
我那四條枝條是隔兩個月才拾回家試種的, 不知道有無關。
今天見斷枝仍掛在樹上, 隨時可再接再厲。 ...

隔兩個月咁耐 我隔左一星期都冇條成功。
yunge0 發表於 2019-1-7 13:44:48 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-7 10:06
隔兩個月咁耐 我隔左一星期都冇條成功。

打風過後回圍清理唔切,樹上枝幹搖搖欲墜,怕高空下墜危險,所以那時放工直接回家無走圍逛。兩個月後,認為安全才走去執枝條。
B17 發表於 2019-1-7 14:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-7 13:44
打風過後回圍清理唔切,樹上枝幹搖搖欲墜,怕高空下墜危險,所以那時放工直接回家無走圍逛。兩個月後,認 ...

兩個月,d枝條都乾死哂,仲種到?
yunge0 發表於 2019-1-7 14:39:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-7 14:06
兩個月,d枝條都乾死哂,仲種到?

當時見枝條飽滿, 便拿去嘗試試。現剩下一枝仍活。
yunge0 發表於 2019-1-16 15:18:21 來自手機 |顯示全部樓層

今天發現有根的, 拾回家繼續插泥種。

帶根的雞蛋花枝

帶根的雞蛋花枝
B17 發表於 2019-1-16 17:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-16 15:18
今天發現有根的, 拾回家繼續插泥種。

出埋根俾你,對你真的好
yunge0 發表於 2019-1-16 18:56:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-16 17:14
出埋根俾你,對你真的好

佢自山竹跌在泥上, 無人清理。我今日八掛細心望下, 發現佢。不過根有點乾, 用物料包住帶回家插住先。
yunge0 發表於 2019-1-22 13:37:36 |顯示全部樓層

前天從透明杯外見到, 那條1月1日從泥水中轉往用沙泥種的雞蛋花枝長出更多新根了,暫時未有新葉。我打算待根長多點才上盤。
吉祥 發表於 2019-1-23 10:25:46 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-22 13:37
前天從透明杯外見到, 那條1月1日從泥水中轉往用沙泥種的雞蛋花枝長出更多新根了,暫時未有新葉。我打算待 ...

好成功啊, 加油呀
yunge0 發表於 2019-1-23 12:35:18 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2019-1-23 10:25
好成功啊, 加油呀

多謝你打氣
yunge0 發表於 2019-1-23 13:24:37 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2019-1-23 10:25
好成功啊, 加油呀

還有未清理的枝條可拾,如果你有興趣齊齊種,可以拾一枝給你。
12下一頁