2019年開心玩肉~#607 爆晒盆玉露

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24563 606
powergun 發表於 2019-1-1 00:09:24 |顯示全部樓層
2019年新年快樂
回復

小雷子 發表於 2019-1-1 00:34:23 來自手機 |顯示全部樓層
黑面王子! Happy New Year!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-1 00:44:05 來自手機 |顯示全部樓層
黑面王子和其他花友新年快樂,身體健康!!
回復

小雷子 發表於 2019-1-1 00:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-1 00:44
黑面王子和其他花友新年快樂,身體健康!!

女神BB!happy new year!
回復

老公仔 發表於 2019-1-1 01:14:01 |顯示全部樓層
新年快樂,玻璃杯底有冇打孔?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-1-1 01:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝前輩的關心,有鑽孔的!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-1-1 02:12:01 來自手機 |顯示全部樓層
新的一年新景象,樓上幾位大大新年快樂!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-1 02:30:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-1 00:52
女神BB!happy new year!<span class="emoji emoji1f609"></span><span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f389"></span>
回復

little_stone 發表於 2019-1-1 13:59:38 來自手機 |顯示全部樓層
各位園藝館嘅男神女神、公主王子,2019新年快樂,祝大家嘅肉肉越種越靚
回復

yunge0 發表於 2019-1-1 14:31:15 來自手機 |顯示全部樓層

Happy new year!! 祝願各位在新的一年裡更上一層樓,擁有更愉快的笑聲、更健康的身體(包括肉肉)、得到更多的收穫及過著更美好的生活!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-1-27 16:42:57 來自手機 |顯示全部樓層
紫弦月又名黃花新月
第一張是由枝條扦插種植,過咗一個夏季養咗十個月,同名字一樣陽光普照會變紫色, 形態就似月兒彎彎,係呢個季節就會開出很多小黃菊花,沒有香味!
第二張圖是網上找來的,用了一個人形公仔頭,種了紫弦月,如放在家中做擺設,我就覺得很趣志!

呢個髮型好清爽! like !!!  發表於 2019-1-27 20:51
回復

lamkaicheung 發表於 2019-1-27 17:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
多肉奇妙之處在於變化多端,用上不同品種不同顏色,就可以拼出無窮無盡嘅變化!
花友唔知你地又點睇呢?
回復

violet_bb 發表於 2019-1-27 20:59:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 17:00
多肉奇妙之處在於變化多端,用上不同品種不同顏色,就可以拼出無窮無盡嘅變化!
花友唔知你地又點睇呢? ...

同意!我都係被多肉的色彩形態變化吸引入坑的。
其變化之無窮,甚至同一品種本身,不同季節、環境,都有不同色彩和形態,百看不厭。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-1-28 23:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 20:59
同意!我都係被多肉的色彩形態變化吸引入坑的。
其變化之無窮,甚至同一品種本身,不同季節、環境,都有 ...

bb私主,所講都很有道理,多肉是有很多吸引人之處,但要發揮多肉特質都配合好多元素,先能達到千變萬化,無窮無盡!
但最怕未能將多肉變化,多肉已將私主荷包硬化,若要無窮無盡,到時都山窮水盡!
私主俗語有話, 一入肉坑深似海,買肉買盆買不停!
南無阿彌陀佛,善哉善哉 !

彿家好多時靠人施捨食物或其他用品, 所以一般稱對方為施主, 非私主  發表於 2019-1-29 00:30
回復

violet_bb 發表於 2019-1-29 00:20:02 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-28 23:38
bb私主,所講都很有道理,多肉是有很多吸引人之處,但要發揮多肉特質都配合好多元素,先能達到千變萬化, ...

哈哈,肉海無涯,自問種植條件有限,所以bb除左自己種翏翏幾棵以外,就惟有觀賞其他大大的精品,以解心癢了!
回復

小雷子 發表於 2019-1-29 00:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-28 23:38
bb私主,所講都很有道理,多肉是有很多吸引人之處,但要發揮多肉特質都配合好多元素,先能達到千變萬化, ...

施比受更為有福,黑面王子你識做啦!

Yes Madam  發表於 2019-1-29 09:15
回復

powergun 發表於 2019-1-29 00:39:55 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-29 00:20
哈哈,肉海無涯,自問種植條件有限,所以bb除左自己種翏翏幾棵以外,就惟有觀賞其他大大的精品,以解心癢 ...

慢慢就會多架啦, 呢度每位花友都會用盡每一吋地方, 種得幾多得幾多的
回復

菜妹 發表於 2019-1-29 02:48:11 |顯示全部樓層

上星期好認真計過自己總共現有81個品種(多肉+仙人掌),本來剛寫下既40款普貨購買清單即刻取消,因為幾細盆都要地方安置,家中另有大量觀葉植物,認真有需求精簡數量後再入貨。現有品種當中只有1/4係真金白銀買返黎,其餘係花友分享,植物交換同嚮店鋪執返黎既葉片種起。
上年認識左對夫婦,佢地屋企有個靚+大到嘩嘩聲既前後花園+三個溫室,兩公婆都勁鍾意園藝,十幾年來冇出過遠門,所有精力同錢都係嚮個花園度。近期佢地迷上仙人掌,又係買買買...仲特登養幾隻雞,用雞糞種菜。
見到人地對園藝既沉迷,有地方又有錢確實較難節制,但停唔倒就會走入個黑洞。

鼓勵花友們多以交換植物代替購買,互相利用現有資源又唔使傷荷包,仲可以問埋種植心得。
回復

小雷子 發表於 2019-1-29 10:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-29 02:48
上星期好認真計過自己總共現有81個品種(多肉+仙人掌),本來剛寫下既40款普貨購買清單即刻取消,因為幾細 ...

盤點先知自己咁富有!
要精選都唔易,唯有盡量唔入新貨!
每人心裡都有個黑洞!無窮無盡,深不見底!

好在我果d係小苗,大部分都係兩三吋盆。  發表於 2019-1-29 15:19
回復