佛手柑點解會搞成咁呢

作者: lazpiglet 发表于 2018-12-27 23:14:48
2919 8
移植左成個月, 果實比初移植時大左1倍,前幾日仲好靚,相隔5日就發曬霉菌咁, 請問發生左咩事?可以點預防。請賜教。
yunge0 發表於 2019-1-1 20:41:36 來自手機 |顯示全部樓層
樓主的佛手柑很健康。我懷疑果發霉是澆花時水直接濺濕了佛手柑引致。
另外, 你的佛手柑外表金黃豐滿, 是否可以考慮採摘?
lazpiglet 發表於 2019-1-2 11:59:03 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-1 20:41
樓主的佛手柑很健康。我懷疑果發霉是澆花時水直接濺濕了佛手柑引致。
另外, 你的佛手柑外表金黃豐滿, 是否 ...

多謝你的回覆.
我係用大花灑直接噴整棵佛手柑同其他植物.
細果粒唔知有無被感染 亦已摘下. 做左擺設唔敢食用
yunge0 發表於 2019-1-2 14:35:45 |顯示全部樓層
lazpiglet 發表於 2019-1-2 11:59
多謝你的回覆.
細果粒唔知有無被感染 亦已摘下. 做左擺設唔 ...

我曾試過種年桔有同樣情況,表皮發霉,內無問題。之後澆水時避免正接弄濕果實便無再發生發霉問題了。
lazpiglet 發表於 2019-1-2 16:49:22 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-2 14:35
我曾試過種年桔有同樣情況,表皮發霉,內無問題。之後澆水時避免正接弄濕果實便無再發生發霉問題了。 ...

好, 謝謝你既入分享同建議
yunge0 發表於 2019-1-2 20:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
lazpiglet 發表於 2019-1-2 16:49
好, 謝謝你既入分享同建議

剛才下了一陣梅雨, 要留意一下, 防止再發霉了。
yunge0 發表於 2019-1-2 20:41:22 來自手機 |顯示全部樓層
lazpiglet 發表於 2019-1-2 11:59
多謝你的回覆.
細果粒唔知有無被感染 亦已摘下. 做左擺設唔 ...

你的佛手柑種得好靚, 今次真是很可惜。
lazpiglet 發表於 2019-1-3 09:09:11 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-2 20:41
你的佛手柑種得好靚, 今次真是很可惜。

因為第一次嘗試種植, 知道自己會撞板, 所以我買大苗移植落農地, 買時已經有5個大小不一既果實.
先摘走3個整蜜餞同冰糖燉佛手柑, 其餘2個留下繼續生長. 一個月以來都好好地. 點知最大既哩個竟然
最後階段有菌發霉, 浪費左.
所幸見到又開花. 希望成功結果,會再發霉.
lazpiglet 發表於 2019-1-3 09:14:56 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-2 20:35
剛才下了一陣梅雨, 要留意一下, 防止再發霉了。

哎呀! 屋企離農場遠, 難以照料. 只有週末先去打理. 平日有人幫手淋水.
不過無曬果實了, 連剩餘2粒無花果都跌曬落地. 依家又出剛緊幾粒果實.
檸檬果實應該會無事呱.