蘭花葉色

作者: 小雷子 发表于 2018-12-4 23:18:22
973 3
小雷子又有問題,請各位大大幫手解開疑團!
殺手如我,真係唔識分,咩品種蘭花要咩光度?但留意到,蘭花有唔同嘅葉色,有啲淺綠,有啲係綠,有啲深綠,有啲啡綠,有啲有斑紋,究竟同受光需要有冇關係?
Penwong 發表於 2018-12-5 07:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
一般來說光缐過強會葉黃,甚至會濃,如果是加多利或春石斛受得到的,除了樣衰左D,無乜事可以不理。蝴蝶蘭就要避開強光,遲D葉會恢復正常,光缐太弱葉色會深。
GP01-Fb 發表於 2018-12-5 08:52:00 來自手機 |顯示全部樓層
關於不同品種(如蝴蝶蘭、加多利亞蘭等) 的蘭花所需要的光度, 我自己就參考這個英文網頁
http://waggaorchidsociety.org/?page_id=443

以網上資料內計, 這一個好像是最齊全的。如果有其他更好的資料,還望其他大大可以分享一下。

如果想知道的是細分的品種,如西蕾麗蝴蝶蘭vs 螢光蝴蝶,暫時就未見過有清楚資料。 原生蘭花網上面會用強光、中光和弱光去解釋, 但我覺得有點含糊, 自己不太懂得掌握, 我只是把稍為中弱光的品種放在花架上比較弱光的位置, 反正我的地方根本不夠光。我就把姬蝴蝶和像耳放在最光的位置, 大葉和螢光次之,然後就是市場花、西蕾麗和小苗, 不太確定有沒有做錯。
小雷子 發表於 2018-12-5 21:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-12-5 08:52
關於不同品種(如蝴蝶蘭、加多利亞蘭等) 的蘭花所需要的光度, 我自己就參考這個英文網頁
http://waggaorchi ...

即係唔關葉嘅顏色問題,起初我諗會唔會好似紫羅蘭一樣簡單啲,淺色葉品種放較暗位置,普通綠色,適量散光,而深綠色葉放在最光,最明亮位置!

原來紫羅蘭有咁嘅規矩,長知識了  發表於 2018-12-5 21:49