(update 9/3/2020) 求救:嘉仔葉面有黑斑、葉背和莖有啡斑

作者: Ming36 發表于 2018-12-2 23:15:47
6167 84
Ming36 發表於 2018-12-3 23:24:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 23:00
小雷子的冇你的嚴重!<span class="emoji emoji1f613"></span>

本來都冇咁嚴重,呢兩日幫佢移咗去靚位,曬完太陽就搞成咁
回復

Ming36 發表於 2018-12-3 23:26:46 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-12-3 23:13
百菌清全棵、葉底面噴哂就 ok
這種菌經常都會有
只要不擴散就沒事

Kel 大大,你建議我仲上盆嘅意思,係咪即是由水培(友人送贈時已成功水培中)轉返做水苔加粗料?
咁樣就可以安心去曬太陽,對嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 23:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:16
嘩!B大大,原來要剪走咁多㗎?好心痛呀

忍痛剪啦!
只要留得根莖在,那怕冇葉生!
回復

Ming36 發表於 2018-12-3 23:28:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 23:27
忍痛剪啦!<span class="emoji emoji1f62b"></span>
只要留得根莖在,那怕冇葉生!<span class="emoji emoji1f616"></span> ...

各大大都叫我動手,好
我聽日會快快搞,我唔想再做蘭花殺手
回復

Ming36 發表於 2018-12-3 23:30:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 23:27
忍痛剪啦!<span class="emoji emoji1f62b"></span>
只要留得根莖在,那怕冇葉生!<span class="emoji emoji1f616"></span> ...

多謝你送贈我的:「留得根莖在,那怕無葉生!」
我只怕我搞搞吓,連佢隻新芽仔都C埋
回復

B17 發表於 2018-12-3 23:33:26 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:30
我只怕我搞搞吓,連佢隻新芽仔都C埋 ...

原來係水種實驗品,轉番水苔咪冇得玩囉,咁唔好轉,玩到死都好,總算實驗有結果
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 23:36:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:30
我只怕我搞搞吓,連佢隻新芽仔都C埋 ...

覺得用返水種死得更快!我用緊微濕水苔,底有陶粒,加膠袋增加濕度,救緊另一棵蘭花!

回復

Ming36 發表於 2018-12-3 23:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 23:33
原來係水種實驗品,轉番水苔咪冇得玩囉,咁唔好轉,玩到死都好,總算實驗有結果  ...

B大,這不是實驗品。
是一位好有心的朋友,知道我喜歡加多利亞蘭,他自己成功水培之後,送給我的。
只怪我唔識,我唔知道水培中的加多利亞蘭不可以接受太多太陽,我呢幾日移走我啲黃金葛,讓位比佢曬太陽,點知.........
我本來一心想比嘉仔接受多少少太陽,令隻新芽仔可以快快成長
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 23:39:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 23:33
原來係水種實驗品,轉番水苔咪冇得玩囉,咁唔好轉,玩到死都好,總算實驗有結果  ...

如果明知佢唔適合,轉都冇壞啦!
好耐冇見你笑得咁奸啦!
回復

Ming36 發表於 2018-12-3 23:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 23:36
覺得用返水種死得更快!我用緊微濕水苔,底有陶粒,加膠袋增加濕度,救緊另一棵蘭花!
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 23:48:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:42
希望小雷子可以成功救翻這花,啲葉好靚呀!
我只有一盆水培蝴蝶蘭成功,其他都已魂歸天國 ...

我的唯一水種蝴蝶蘭,之前係成功架,但上個星期,一條靚根突然死亡,我唔忍心再折磨佢,改用樹皮種啦!
回復

B17 發表於 2018-12-4 00:01:27 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:38
B大,這不是實驗品。
是一位好有心的朋友,知道我喜歡加多利亞蘭,他自己成功水培之後,送給我的。
只怪 ...

成功係指已經開過花?否則只可以話係成功生存,不算真成功
回復

Kel 發表於 2018-12-4 00:11:47 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:26
Kel 大大,你建議我仲上盆嘅意思,係咪即是由水培(友人送贈時已成功水培中)轉返做水苔加粗料?
咁樣就 ...

是,加植料種就可以安心去曬
你要先明白加多利是長在甚麼環境的
種植物,就是要提供最接近佢原生環境的條件
這些 ......
回復

小雷子 發表於 2018-12-4 00:12:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-4 00:01

成功生存,就有機會成功開花啦!
回復

Ming36 發表於 2018-12-4 00:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-4 00:01

原來成功水培是指開過花,我們以為有新根生出,生長入水中就是已適應,長知識了。感激B大
回復

Ming36 發表於 2018-12-4 00:24:49 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-12-4 00:11
是,加植料種就可以安心去曬
你要先明白加多利是長在甚麼環境的
種植物,就是要提供最接近佢原生環境的條 ...

恍然大悟,讀萬卷書,不如在園藝館問大大
我還是給它接近的生長環境,佢又開心,我更開心,又唔使擔心,無啦啦C俾我睇
聽日快快手手搞掂佢
回復

Ming36 發表於 2018-12-4 14:11:15 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-12-3 22:48
老葉尖較大範圍的黑色部分要剪掉
避免擴散至全葉,之後噴殺菌水
最好盡早上盆,等佢可以吸水同長新芽 ...

今早剪掉了,噴咗殺菌劑,今晚返去再處理
回復

tomato_king 發表於 2018-12-4 14:57:58 |顯示全部樓層
葉面只有黑色, 沒有轉黃, 唔似有擴散跡象, 我一般就由得佢算.
回復

Ming36 發表於 2018-12-4 17:37:10 來自手機 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2018-12-4 14:57
葉面只有黑色, 沒有轉黃, 唔似有擴散跡象, 我一般就由得佢算.

左邊嗰塊葉背啡斑,曬太陽後突然間擴大,另外兩塊係大黑點/斑,所以先狠下剪刀️,現吹乾中,一陣返去再睇下,過兩日上盆,希望禮拜尾轉涼前可以安定下來
回復

Childpark 發表於 2018-12-4 22:01:11 |顯示全部樓層

其實水培不太適合蘭花,如果想玩高濕度,我建意用大一點玻璃瓶,根要離開水,然後在最底的地方放點濕水苔,頂部封好,只露葉,離強光和窗口,只受中光,一段時間後,你會見到瓶內充滿水點,表示瓶內水份極高。

回復