大乾大濕?

作者: GP01-Fb 发表于 2018-11-26 17:00:36
3268 55
小雷子 發表於 2018-11-27 22:11:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 22:02
仲有佢哋叫我換個細啲嘅盆,16樓圖片的盆太大,我換成三吋半、四吋的素燒盆,對良好通風有幫助,又唔會儲 ...

同意用細盆,減少爛根!
Ming36 發表於 2018-11-27 22:16:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 22:07
見到呀!水苔好實,壓到冇左條頸!
我之前用嘅方法冇問題的,只是想試下唔同植料,看看效果!
水種的話, ...

「水浸到少少啲根就得」我知道得太遲!所有由水苔轉水培的,只有一盆僥倖生存,佢嘅近況係由ICU轉咗出普通病房嚴謹觀察中
小雷子 發表於 2018-11-27 22:35:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 22:16
「水浸到少少啲根就得」我知道得太遲!所有由水苔轉水培的,只有一盆僥倖生存,佢嘅近況係由ICU轉咗出普 ...

恭喜!相信好快康復出院!
Ming36 發表於 2018-11-27 22:40:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 22:11
同意用細盆,減少爛根!<span class="emoji emoji1f604"></span>

呢盆水培後,比之前嗰盆嘅狀況更加慘烈(根更短更少),但暴露更多生長點栽種在水苔後,兩個星期前,已經長出更多新根,真係感激各大大的循循善誘及詳細解釋。
特此同大家分享一下我的喜悅
小雷子 發表於 2018-11-27 22:45:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 22:40
呢盆水培後,比之前嗰盆嘅狀況更加慘烈(根更短更少),但暴露更多生長點栽種在水苔後,兩個星期前,已經 ...

唔錯!2個星期生到根,都好快喎!今次我又試下露頸,睇下有冇轉機先!多謝分享!
Ming36 發表於 2018-11-27 23:07:18 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子 發表於 2018-11-27 22:45
唔錯!2個星期生到根,都好快喎!今次我又試下露頸,睇下有冇轉機先!多謝分享! ...

雷大大,加油呀!希望妳棵蘭花快快恢復生氣、重現生機。
另一棵俾我監生焗死的,就連生長點也爛,以我呢啲新手嚟講,佢百分百certified,兩個禮拜前已壽終正寢。
Ming36 發表於 2018-11-27 23:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
我係超級新手,未能掌握大乾大濕的技巧。
1)大乾:之前用日子計,近來用手感覺盆的重量,有時會伸手入水苔感受濕度。
2)大濕:用浸盆方法。雖然我好鍾意用噴壺噴,但始終覺得噴唔透,好耐先至有水從盆底滲出
如果有錯,請指點
sarshk2014 發表於 2018-11-28 08:31:12 來自手機 |顯示全部樓層
“大乾大濕”係催花芽用架,平時都係咁種法尐葉會一節節唔靚仔架!
小雷子 發表於 2018-11-28 13:16:10 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-11-28 08:31
“大乾大濕”係催花芽用架,平時都係咁種法尐葉會一節節唔靚仔架!

長知識
小雷子 發表於 2018-11-28 13:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 23:07
雷大大,加油呀!希望妳棵蘭花快快恢復生氣、重現生機。
另一棵俾我監生焗死的,就連生長點也爛,以我呢 ...

有位啦!可以入迷岩!
Ming36 發表於 2018-11-28 14:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-11-28 08:31

原來是催花芽用的方法!
我每個星期或兩個星期,就催佢哋出花芽,會唔會嫌棄我太長氣,唔睬我?
Ming36 發表於 2018-11-28 15:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 13:18
有位啦!可以入迷岩!<span class="emoji emoji1f601"></span>

所以我放返啲位出嚟,種B大分享的花面貓和毬蘭,希望它們能健康成長,安撫我這蘭花殺手的傷痛
小雷子 發表於 2018-11-28 15:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-28 15:02
所以我放返啲位出嚟,種B大分享的花面貓和毬蘭,希望它們能健康成長,安撫我這蘭花殺手的 ...

洗唔洗送返棵Julia比你壓驚?
GP01-Fb 發表於 2018-11-28 16:45:14 來自手機 |顯示全部樓層

終於出現了。"大乾" 有些人理解為"乾透" ,而有些人會把"大乾" 解讀成乾好耐,即係控水/制水。

前者形容程度,後者形容時間。
Ming36 發表於 2018-11-28 17:27:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 15:09
洗唔洗送返棵Julia比你壓驚?<span class="emoji emoji1f605"></span>

多謝雷大大先。
我正排雙魚大的S. yulia, 希望排得到
B17 發表於 2018-11-28 19:00:49 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 23:14
我係超級新手,未能掌握大乾大濕的技巧。
1)大乾:之前用日子計,近來用手感覺盆的重量,有時會伸手入水苔 ...

大濕不用浸盆,倒水落水苔直至完全濕透,已經足夠
Ming36 發表於 2018-11-28 22:46:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-28 19:00

原來係咁!感謝B大提點。
Ming36 發表於 2018-11-28 22:47:22 來自手機 |顯示全部樓層

咁幾時先要浸盆?
小雷子 發表於 2018-11-28 22:51:19 來自手機 |顯示全部樓層

乾到咩情況先淋水?
Kel 發表於 2018-11-28 23:00:35 |顯示全部樓層

之前睇文有位大大說過蘭花根部中意*保持微濕的狀態*
大乾不是指完全乾哂
是淋完水之後植料自然乾,仍保有少許濕氣
一般品種的蘭花,如果戶外上板

如每天晚上 (或早上) 都淋透水,即使沒加太多水苔
根部也能吸取足夠水分
經過半日,有自然風流動
水分都會散失,但又不會乾到硬哂
到下一次淋水時,就能立即補充水分
這就是大乾大濕

下雨的日子,戶外上樹或上板的蘭花
每天都是濕透也沒問題
因為根部不是被厚厚植料覆蓋透不到氣
有微濕又透氣的環境
通常春夏雨季根都會生長很快
但 (室內) 種盆的,乾的速度比較慢
如果不通風,根就一直保持很濕
所以比較容易爛
要讓它澆透 > 保持通爽 > 自然乾
因此要根據環境而定
我的蘭花盆栽,如果有拿進屋內的 (避雨或避寒)
我都不會淋太濕,室內環境涼爽不熱又有抽濕
就算植料 (水苔) 濕住,放一個月都沒出問題
環境乾燥但植料濕就沒問題
平常室內種的,就要放在有陽光的地方
有窗邊的空氣 (濕氣) 流動就夠了
其實要保持根部微濕又透氣比較重要
但新手比較難掌握濕的程度