新手養蘭:根的疑問

作者: leelooyuki 发表于 2018-11-24 10:50:38
6537 61
Childpark 發表於 2018-11-25 23:05:16 |顯示全部樓層
其實所有氣生根的蘭花都可以不需用植料種,因氣生根要吸氣,空氣中的水份高就容易令蘭花生根的,上板就可以,粗根很接受濕度,幼根不太接受濕度,上板不容易爛根,只需注意葉接受光度的強弱,管理簡單很多,用盆種是外觀好,但不能直接見到根的生長是否健康,所以很難判斷根的情況。
B17 發表於 2018-11-25 23:10:33 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:48
請問高人所指的古零精怪植料是不是指陶粒?

我仲係新手

氣生蘭植料不外乎芒骨,水苔。樹皮都可以,不過易散,種唔穩,成塊當板用就另當別論

見過秋石斛用椰衣塊種,根生入椰衣塊中,完全換唔到盆

7寸膠盆,全水苔,睇落真係幾得人驚,種落又ok,環境通風,水苔乾先淋,冇問題的,如果唔放心,可以加發泡膠,減少儲水量,乾得快點
B17 發表於 2018-11-25 23:26:04 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-25 21:51
水苔要壓實, 係為咗等佢唔洗吸太多水可以快啲乾, 好似一舊壓實咗嘅海綿,吸水量有限。
以下是空手道道 ...

唔記得邊度見過有人話水苔實水量先充足,諗真d應該你個講法先啱,實d儲水少d

呢盆8寸膠盆,大到有d驚 水苔貴,植料貴過花,唔掂,唔敢壓咁實 唯有加左1/3發泡膠,用少d,減減成本都好嘅
kenwong 發表於 2018-11-25 23:31:37 |顯示全部樓層

check 住塊葉會否爛落去D菌爛來的

苔要壓實  根要的環境是那種扭乾毛巾不濕手微軟又有點水氣的狀態
水苔優勢在於保持盆面的空氣濕度

根好氣的品種 根不會入水苔
leelooyuki 發表於 2018-11-26 08:35:43 來自手機 |顯示全部樓層
今天返到office,又 有一條根發霉,是不是要整棵拿出來攤屍?
Girl 發表於 2018-11-26 09:14:14 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:45
看來我都要為盆花周圍的環境加濕

最近天氣凍左好多呀!我都唔敢噴水在花盆面,怕凍傷佢!注意下底盆的水夠就算了!
GP01-Fb 發表於 2018-11-26 10:08:44 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-26 08:35
今天返到office,又 有一條根發霉<span class="emoji emoji1f614"></span>,是不是要整棵拿出來攤屍?

Office放假期間冇空氣流通,長遠嚟講可能係一個問題。 如果堅持用半水耕方法,可能可以問下小雷子。
leelooyuki 發表於 2018-11-26 12:48:50 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-26 10:08
Office放假期間冇空氣流通,長遠嚟講可能係一個問題。 如果堅持用半水耕方法,可能可以問下小雷子。 ...

另一盆(個半月前買,2星期前換盆)則有新根生緊出來
W88 發表於 2018-11-26 16:13:31 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-26 12:48
另一盆(個半月前買,2星期前換盆)則有新根生緊出來

之前雷大貼個盆蝴蝶蘭,同呢盆咁巧合係同一個品種,紫花係Phal.equetris xphal.violacea"indigo blue"樓主可以參考吓!佢個種法!
leelooyuki 發表於 2018-11-26 17:49:49 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2018-11-25 23:31
check 住塊葉會否爛落去D菌爛來的

苔要壓實  根要的環境是那種扭乾毛巾不濕手微軟又有點水氣的狀態

我會日日留意塊葉
leelooyuki 發表於 2018-11-26 17:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
這盆要在軟膠盆加多些通風孔嗎?還是要換盆?
B17 發表於 2018-11-26 18:19:38 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-26 17:57

換盆啦,透明盆會生青苔
清走有青苔的水苔,補些新的,靚哂
Girl 發表於 2018-11-26 18:28:18 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-26 17:57

呢盆種得幾好!
leelooyuki 發表於 2018-11-26 18:37:00 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-11-26 18:28
呢盆種得幾好!

因不是我種的,是新買的
leelooyuki 發表於 2018-11-26 18:45:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-26 18:19
換盆啦,透明盆會生青苔
清走有青苔的水苔,補些新的,靚哂

青苔是不是對蘭花不好?
B17 發表於 2018-11-26 18:58:40 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-26 18:45
青苔是不是對蘭花不好?

諗唔到有乜好處,唔靚樣,腐爛會漚蚊g
leelooyuki 發表於 2018-11-26 19:16:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-26 18:58
諗唔到有乜好處,唔靚樣,腐爛會漚蚊g

係呀,有蚊滋呀
B17 發表於 2018-12-1 18:40:27 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-25 07:15
個半月前買了另一棵,又是海苔+軟膠盆,回來後d花好快就謝,可能是適應新環境的關係。約三星期後只剩一朵花 ...

有咁多種消毒用品,點解揀雙氧水?又點解用陶粒?網上有人教咁處理?

青苔唔難搞,鉗走生青苔嗰d水苔,清洗一下,補番d新水苔上去,換個唔透明既盆,自然冇青苔,冇青苔亦都唔會有蚊g!

Childpark 發表於 2018-12-1 22:37:28 |顯示全部樓層
大乾大濕只是很簡單的解釋,不要忘記蘭花氣根的結構原理,所有氣根型蘭花都要吸收水份,每種根都有不同的吸水容量,當水份太長和太多時就會出現毛病,就好像人飲水都有一定份量,蝴蝶蘭不能太濕,太熱,只能微濕,太濕水份太多就會爛,根組織出問題!
你要在水份的控制注意一下!
GP01-Fb 發表於 2018-12-1 23:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
不要灰心, 啱啱開始係要慢慢摸索。 新手種死花也是常見的,只是你的花好像不便宜, 希望救得番否則有點心痛。 其實可以從市場蝴蝶蘭開始種起, 不要戴有色眼鏡,市埸花也是別人花了很多精力培育出來的,漂亮又好種。
種蝴蝶蘭的方法常見的大概只有兩三種, 可以選一種適合您環境的方法來試中一下,但建議最好不要學外國的方法,因為始終外國和香港的環境不太一樣。 別人這樣種不會爛根,我們這樣做就可能不成。