新手養蘭:根的疑問

作者: leelooyuki 发表于 2018-11-24 10:50:38
6531 61
請問箭咀所指示的那條根是不是就死?
leelooyuki 發表於 2018-11-24 11:07:03 |顯示全部樓層
摸落去是實淨的,但顏色偏黃及有開始發黑跡象。上星期轉盤,由水苔轉為陶粒種。
Martina 發表於 2018-11-24 11:50:16 |顯示全部樓層
如果您盆蝴蝶蘭嘅根摸落去仍是實淨的,暫時不需理會; 不過遲些全條根發黑轉淋及空心時便可除去表面肉質變成鐵線根如圖中間那條樣子!
leelooyuki 發表於 2018-11-24 12:05:08 |顯示全部樓層
謝謝Martina
nekotoro 發表於 2018-11-24 19:52:38 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-24 11:07
摸落去是實淨的,但顏色偏黃及有開始發黑跡象。上星期轉盤,由水苔轉為陶粒種。 ...

全陶粒咪要好密淋水?我用水苔或樹皮種D根都好健康丫!
Sumbie 發表於 2018-11-25 00:05:18 來自手機 |顯示全部樓層
呢啲完全唔保水,通常都係放響底作疏水通風用,上面用樹皮、椰
leelooyuki 發表於 2018-11-25 06:24:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-11-24 19:52
全陶粒咪要好密淋水?我用水苔或樹皮種D根都好健康丫!

我用左自動澆水盆,「理論」上是䞓常有水吸上去。實際上d陶粒亦是「潤」的,不過就肯定無海苔咁濕。其實我吾識種闌花,是第一次種,我吾知究竟要幾濕或幾乾,所以現在好擔心,吾知棵花頂吾頂得順,要上來請教一下。
leelooyuki 發表於 2018-11-25 06:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-11-25 00:05
呢啲完全唔保水,通常都係放響底作疏水通風用,上面用樹皮、椰

䔵花買回來的時候,是裝在軟身小膠盆+海苔。d海苔pack得好實,又生左青苔,而且我仲見到有一隻好細的黑色小蟲,我即刻㩒死左隻蟲。一、兩天後仲有隻小鳥蠅。(因為是在office種,不能太汚糟,驚影響到其他同事)所以就算d花未開完,我都決定換盆,惗住用陶粒衞生d。

其實是不是要好濕的?
leelooyuki 發表於 2018-11-25 07:15:58 來自手機 |顯示全部樓層
個半月前買了另一棵,又是海苔+軟膠盆,回來後d花好快就謝,可能是適應新環境的關係。約三星期後只剩一朵花,而且d葉越來越吾妥,所以我換盆。把蘭花従舊盆攞出來時有好多死根,再加上我「論盡」又整斷了幾條,無乜根剩。跟著換上盆身有好多slots的膠盆+陶粒,真的有d乾。
一星期後好似仲差左,於是昨天倒曬d陶粒出來看看,發現有d根發莓,於是剪曬發莓的根,再㓎雙氧水,然後放在普通膠杯(低位人手開了些孔)+陶粒。再放在外賣膠碗中。希望救得番
leelooyuki 發表於 2018-11-25 07:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
就是這樣葉上長滿了斑點
Girl 發表於 2018-11-25 10:11:22 來自手機 |顯示全部樓層
其實我都係新手!都睇左好多資料養蘭!
大家都話養蘭就是養根,好的根是成功的一半!
我都係試下用炭加生物環去種,大概好似你用陶粒種,好易干!
你處理爛根既時候,剪左消毒左,要等佢d根乾左先可以上盆,而且唔好咁快淋水,等佢d根既傷口有時間好番,隔2-3日先再淋水,因為有傷口再淋水會繼續爛根!
然後我發現用生物環做植料保水性好好多,好過木炭!
我淋水係成盆浸落另一個大盆既水內,浸1-2個鐘!
我浸完花,再從頂淋濕埋上面d植料,由得d水流番出黎,我倒哂d水落去,流到差唔多停,我就拎個底盆盛住個花盆,由d水流落個底盆度!
Girl 發表於 2018-11-25 10:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
跟住我發現d好得意既現象,浸完花盆個盆底的水份好多,因為朗高左個花盆,唔比d水直接浸住個花盆,太多水就倒左去!
浸完花盆,底盆既水可以維持約3日,咁底盆d水乾左我就直接加水在底盆(無淋水在花盆上),這次底盆的水可以維持到1日半左右就乾,我有再次浸花盆淋水或者我再試多一日加水入盆底內,結果再加第2次水在盆底,d水1日都唔洗就乾哂,證明盆花真係好乾一定要浸水!
然後我發現盆花好似識隔空吸水咁,好得意!
因為用炭同生物環種,其實好乾,我平日都會在花盆面用噴花瓶早晚噴濕個面d植料,增加一下濕度,其實不用1小時就乾!都唔知有無用!
nekotoro 發表於 2018-11-25 11:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
Um.... 其實蝴蝶蘭的根需要大乾大濕,啲根先會健康。你買靚的水苔(例如紐西蘭水苔),用之前消毒(我會100度滾水淥由得佢由熱變凍,基本上有蟲卵都應該會死晒),然後榨乾水包實D根,等水苔乾七八成再淋水,D根生得幾好,不過我放室外種,你參考一下。
B17 發表於 2018-11-25 11:39:07 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-11-25 10:11
其實我都係新手!都睇左好多資料養蘭!
大家都話養蘭就是養根,好的根是成功的一半!
我都係試下用炭加生物 ...

唔使左試右試,芒骨+碎炭種氣生蘭歷史一定老過你+我
其實碎炭不是必需的,加碎炭只是想慳點芒骨,慳點錢,芒骨貴嘛

芒骨好處是疏水,不過每次淋水都四圍濕晒,適宜室外用,每天淋水亦無妨。壞處是纏根,換盆時要弄斷很多根,好在非常耐用,我有盆石斛的芒骨已經六年,仍然識開花!

另一種常用植料是水苔,視乎盆大小及擺放環境,可以五到十日才淋透一次,適合室內種植用,好的水苔可以用上五年!

其他古靈精怪的植料無謂浪費時間去試!

GP01-Fb 發表於 2018-11-25 20:09:26 來自手機 |顯示全部樓層
今日去花墟行過,見到啲蝴蝶蘭, 好多狀態都不太好,幾失望。 啲根大部分都唔太靚, 而且而家入冬,如果新手買返去都唔易搞,所以要小心啲揀。 雖然都可以話救返唔太難,但係狀態好的植株真係易種好多, 我諗大家要小心啲揀, 費事麻煩啦。
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:35:04 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-11-25 11:05
Um.... 其實蝴蝶蘭的根需要大乾大濕,啲根先會健康。你買靚的水苔(例如紐西蘭水苔),用之前消毒(我會100 ...

請問d水苔要包幾實?我另一盆仍然留在軟膠盆,d水苔好實。
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-11-25 10:29
跟住我發現d好得意既現象,浸完花盆個盆底的水份好多,因為朗高左個花盆,唔比d水直接浸住個花盆,太多水就 ...

看來我都要為盆花周圍的環境加濕
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:48:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-25 11:39
唔使左試右試,芒骨+碎炭種氣生蘭歷史一定老過你+我
其實碎炭不是必需的,加碎炭只是想慳點芒骨,慳點 ...

請問高人所指的古零精怪植料是不是指陶粒?
GP01-Fb 發表於 2018-11-25 21:51:37 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-11-25 20:35
請問d水苔要包幾實?我另一盆仍然留在軟膠盆,d水苔好實。

水苔要壓實, 係為咗等佢唔洗吸太多水可以快啲乾, 好似一舊壓實咗嘅海綿,吸水量有限。
以下是空手道道人之前分享過的片段, 我認為很有參考價值,給你參考一下。

https://youtu.be/KoHAK6aW84I
https://youtu.be/Y9frthU1sro

雖然有人可能會認為壓得太實, 但我試過這方法效果非常不錯。 至於是否最最最最好,這就是高手之間討論的事,興我這些低手沒有什麼關係。

粗料方面,我自己就參考了候小如的方法
https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/permalink.php%3Fstory_fbid%3D885337478168637%26id%3D779049792130740&ved=2ahUKEwis1p2V0-_eAhUBe7wKHXJdClgQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw0kG5jChrqJvC_eJ-eHa5e3&cshid=1543153943192

Kel
這個帖是 15 年的,我相信她現在也不會用這些方法  發表於 2018-11-29 00:30
多謝大大分享!  發表於 2018-11-27 13:11
leelooyuki 發表於 2018-11-25 22:00:26 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-25 21:51
水苔要壓實, 係為咗等佢唔洗吸太多水可以快啲乾, 好似一舊壓實咗嘅海綿,吸水量有限。
以下是空手道道 ...

多謝分享
1234下一頁