蘭花小分享

作者: nekotoro 发表于 2018-11-11 19:37:24
1250 10
消冧後又極速復花的軛瓣交捧心,換個大盆又有花了!我最愛的紫色!

九月中開的另一支花菖,顏色比最近的花色淡!

其他大大有無種呢?我覺得呢種都幾易種,係比較容易缺水,尤其有花冧的時候!

評分

查看全部評分

W88 發表於 2018-11-12 11:32:45 來自手機 |顯示全部樓層
美不勝收,多謝分享!
nekotoro 發表於 2018-11-12 16:43:35 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大大欣賞!每次開花都心情興奮,好想同人分享! W大你的花全都很美,請多多分享你的美花,等我開下眼界!
W88 發表於 2018-11-13 07:13:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-11-12 16:43
多謝大大欣賞!每次開花都心情興奮,好想同人分享!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> W大你的花全 ...

係㗎,花咗時間同心機落去,佢地開花真係好開心!
見樓主留意到植物,不同時期有不同需要,可見樓主對種花十分細心,觀察入微!

yunge0 發表於 2018-11-13 11:28:50 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜樓主種出靚花, 我從未見過這品種, 多謝你分享!
nekotoro 發表於 2018-11-13 13:14:02 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-11-13 07:13
係㗎,花咗時間同心機落去,佢地開花真係好開心!
見樓主留意到植物,不同時期有不同需要,可見樓主對種 ...

多謝W大誇獎!
nekotoro 發表於 2018-11-13 13:18:20 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-13 11:28
恭喜樓主種出靚花, 我從未見過這品種, 多謝你分享!

多謝你欣賞! 大家多D交流種植心得,然後又可以有多D靚花欣賞,一樂也!

幸好我家的環境不錯,唔使好費心思都幾健康,有時有花,已經心滿意足了!
小雷子 發表於 2018-11-13 23:16:53 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-11-13 13:18
多謝你欣賞!<span class="emoji emoji1f60a"></span> 大家多D交流種植心得,然後又可以有多D靚花欣賞,一樂也!
nekotoro 發表於 2018-11-14 16:42:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-13 23:16
紫花靚靚!有合適環境,又可以繼續買!<span class="emoji emoji1f601"></span>

為咗執好啲個露台又買咗個花架,最近又入咗三棵蘭花,如果預留埋D花苗長大同成株開支散葉,其實已經爆滿了! 真係唔好俾我再心動,會出事的!
W88 發表於 2018-11-14 17:23:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-11-14 16:42
為咗執好啲個露台又買咗個花架,最近又入咗三棵蘭花,如果預留埋D花苗長大同成株開支散葉,其實已經爆滿 ...

買啦!買啦!心動不如行動!
nekotoro 發表於 2018-11-14 21:40:52 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-11-14 17:23
買啦!買啦!心動不如行動!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

W大你是魔鬼,我屋企細,唔似你地方大,可以擁有大量心頭好。我要把持住自己,費事佢哋太逼容易病就唔好啦!

得閒你多啲放你啲靚花相大家欣賞下,我睇左當買咗!