碰碰香種植方法

作者: Ice-Bat 發表于 2009-6-3 17:23:46
25586 26
我盆碰碰香就香la
救命呀!!
碰碰香應該點種呀?
要多水定少水??要唔要曬太陽?
買返黎時佢d泥都好多水ge..
人地同我講唔洗點理佢唔洗點淋水..
但佢好似淋唔淋水都係想死咁..應該點呀?
依家佢ge情況係d葉差唔多甩晒咁滯
而且d葉黑黑黃黃色...
但係棵野又林林地咁wo..
用泥種的..d泥都好實...
plz  help
Freestar 發表於 2009-6-3 17:56:19 |顯示全部樓層
換泥,去黃葉,加少許基肥,比它晒太陽,應該會好很多!!^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 19:23:51 |顯示全部樓層
我盆碰碰香就香la
救命呀!!
碰碰香應該點種呀?
要多水定少水??要唔要曬太陽?
買返黎時佢d泥都好多水ge..
人地同我講唔洗點理佢唔洗點淋水..
但佢好似淋唔淋水都係想死咁..應該點呀?
依家佢ge情況係d葉差唔多甩晒咁滯 ...
Ice-Bat 發表於 2009-6-3 17:23

你盤碰碰香放響邊架 ? 室內 ? 室外 ?
有無太陽呀 ? 散光呢 ?
泥好實 - 可能令根部吸唔到水 / 呼吸唔到
莖有無黑 ?
建議你轉泥 , 另外可以剪2枝比較健康0既枝條插枝續後 . 轉盤後一星期左右至比佢晒太陽 .
最好影張相黎睇睇 ~~ 呢度好多人可以比意見你架 ~~
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-3 22:45:19 |顯示全部樓層
上次花園老師舒解困憂時提過碰碰香既學名, 再有請花園老師 (個post delete左喇)
如有學名就容易知道點對付碰碰香

我的碰碰香托賴唔死得都算幾靚
我只聽過碰碰香原生地是乾燥地區, 非洲? 反正是少水吧

jicmom said it right: 換泥, 留後, 林水, 等, 晒

祝好運
回復

Ice-Bat 發表於 2009-6-4 10:12:53 |顯示全部樓層
我o係office(室內)種..
日日都有放佢去窗邊曬太陽呀
另一盆怕醜草都生得ok..
d莖好似冇之前咁綠..但又未黑..
點樣可以插枝?
我未識post相呀...要遲d先可以
係咪普通泥已經可以架la?
thanks
回復

sudathip2002 發表於 2009-6-4 10:29:44 |顯示全部樓層
我啲碰碰香因放在室外地種.不用理他都生長得好靚呀.多水應該無問題,不過太陽都好緊要.
回復

muitau 發表於 2009-6-4 15:08:01 |顯示全部樓層

我估太多水爛根呀,我啲碰碰香勁晒成個星期唔比水啲泥乾硬晒都無事架,又唔使比肥, 多水仲衰架!
不如我剪一大舊比你啦.(有根架,唔使等佢出)
回復

Freestar 發表於 2009-6-4 20:14:07 |顯示全部樓層
是不是d葉有黑色的點點呀?
快d摘左它!~我個盆都是甘!  d葉黃了不少!
之後換了盆....摘左黑葉!~放上去天台!~現在再看不到黑葉了!
我都想知點解會有黑葉?好似發每,但我不是成日淋水!~
望高人指點!
回復

Freestar 發表於 2009-6-4 20:14:14 |顯示全部樓層
是不是d葉有黑色的點點呀?
快d摘左它!~我個盆都是甘!  d葉黃了不少!
之後換了盆....摘左黑葉!~放上去天台!~現在再看不到黑葉了!
我都想知點解會有黑葉?好似發每,但我不是成日淋水!~
望高人指點!
回復

Ice-Bat 發表於 2009-6-5 09:46:44 |顯示全部樓層
今日返工佢連D莖都開始黑..
仲有得救嗎?
盆草草係o係日本城買的
依家我郁一郁棵草佢D泥都會o係底跌出黎
所以覺得佢好乾,但試過淋多d水好似仲死
今日放工後先可以去處理佢..
回復

muitau 發表於 2009-6-5 11:00:13 |顯示全部樓層
黑葉可能係淋水時啲水藏左係到唔散.
莖變黑但摸落去霉唔霉? 如果霉多數無得救 .

插支方法: 剪頂部約2-3寸支條,除去底部葉子,
放水中養至出根便可入泥.
(不過我就咁插入泥佢都生既)
回復

Freestar 發表於 2009-6-5 13:38:48 |顯示全部樓層
10# Ice-Bat

你還不快去救它!
回復

Ice-Bat 發表於 2009-6-5 13:48:43 |顯示全部樓層
已經幫佢轉左泥同埋嘗試插枝l.
希望佢可以好轉la...
謝謝各位~
回復

Freestar 發表於 2009-6-5 14:07:21 |顯示全部樓層
太好了!~加油!^^
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 14:58:03 |顯示全部樓層
點講好哩?

求其放埋一邊,自生自滅都養得好好。
只能分享我的種植環境。
1. 培養土,任何係超市,花墟鋪都買到。
2. 放在窗邊,每日無直射陽光,但不少散射光,通風良好,向西南。
3. 2-3天才澆水一次。從來無施肥。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-5 15:49:09 |顯示全部樓層
我用50%珠石溝x筠靚土(包保唔會積水),每日早上係咁2淋水,有晨早陽光散射2-3個鐘,ok喎
真係求期 pat 埋一邊咋~
回復

Ice-Bat 發表於 2009-6-5 16:44:25 |顯示全部樓層
我已經揀左比較好的兩枝莖去試插枝
但係浸浸下水見佢地(D莖)底部好似越黎越黑咁><
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-5 18:01:13 |顯示全部樓層
我已經揀左比較好的兩枝莖去試插枝
但係浸浸下水見佢地(D莖)底部好似越黎越黑咁>
Ice-Bat 發表於 2009-6-5 16:44

唔使浸水,直接插入泥度就可以啦,3-5出根~
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 20:43:34 |顯示全部樓層
4# gtrnismo
上次花園老師舒解困憂時提過碰碰香既學名, 再有請花園老師 (個post delete左喇)
如有學名就容易知道點對付碰碰香
====================================
大家好!
使乜客氣丫, 大家和氣分享咪好囉!

小葉到手香 -- 學名 Plectranthus socotranum
                       英文名 --  Small-leaf Mexican Mint
                       唇形科刺蕊草屬(Pogostemon)
                       別名小葉左手香, 小葉印度薄荷, 碰碰香....

繁殖 -- 可用扦插法, 春至秋季最合適.
栽培土質 -- 最好用疏鬆肥沃嘅砂質土壤, 排水要好, 陽光要多.
摘心或修剪可促進分枝.
性強健, 喜高溫, 耐陰, 耐旱.
回復

笑蝦蝦 發表於 2009-6-5 21:05:11 |顯示全部樓層
19# 花園仔

多謝花老師教導add14icon
回復

12下一頁