怎樣清潔鏡頭? (連結文章)

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2009-1-13 11:17:43
9834 16
Peter 首領提意講下點樣清潔鏡頭,我覺得幾好,大家如果有其他有用資料即管 post 出黎參考參考!

http://www.beautymodel.com/article25.htm
vivi 發表於 2009-1-13 12:26:04 |顯示全部樓層
oh thx 瓶瓶 & 首領
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-13 12:32:19 |顯示全部樓層
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-13 13:21:05 |顯示全部樓層
鏡頭水、鏡頭紙(或者濕鏡頭紙)、鏡頭布(或麂皮)、吹氣球、脫脂棉。
我只得吹氣球~
平日有時會用眼鏡布, 係咪唔好咁用呀?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-13 13:33:15 |顯示全部樓層
要搵c hing c姐答,我跟機有一 set 鏡頭液 + 鏡頭布、同埋吹氣球!有 d 鏡頭布都抹唔走嘅就噴少少鏡頭液再抹!

但我想問,鏡頭布又應點處理呢!鏡頭上嘅野附左去塊鏡頭布度,咁下次抹又會將 d 污漕野 (或者粒粒) 抹番落鏡頭,咁咪易花囉?係咪應該用鏡頭紙?
回復

vivi 發表於 2009-1-13 13:34:59 |顯示全部樓層
哈哈, 你地問晒我想問嘅問題!!
回復

比得大帝 發表於 2009-1-13 14:19:32 |顯示全部樓層
oh thx 瓶瓶 & 首領
vivi 發表於 2009-1-13 12:26

多謝瓶瓶得嘞, 我都係受惠者
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-13 14:21:16 |顯示全部樓層
都係大家想知嘅問題啫!我自己都想知!
回復

BANANA 發表於 2009-1-13 14:36:09 |顯示全部樓層
裝uv or protector,直接搵底三抹
花左買過塊filter add4icon
回復

比得大帝 發表於 2009-1-13 14:49:39 |顯示全部樓層
咁不如整多篇"攝影器材基本保養常識"
如:
如何攞放/存放, 如何保持乾爽, 多久抺一次.....

好多嘢你哋專家認為想當然, 我哋可能會做錯
回復

明仔 發表於 2009-1-13 20:55:57 |顯示全部樓層

我自己的方法是
1. 吹得就吹
2. 吹唔掂但係又唔太多塵不影響成像就尤得佢
3. 影響成像的塵/污積就用 3M lens cloth 加小小水輕抺

一些學說, 未考証:
- 不要用鏡頭筆, 因為會殘留碳粉
- 鏡頭紙(一次性)比用麂皮好, 因為麂皮也會有殘留物
- 鏡頭的coating很脆弱; 另一說法是那些coating都是metal oxide, 很硬的
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-13 21:30:23 |顯示全部樓層
唔該明仔!
回復

vivi 發表於 2009-1-13 21:52:27 |顯示全部樓層
OHOH 唔該晒呀咁多位
不過, 唔知點解
我整左filter之後, 都會有塵係filter & 鏡頭之間喔
係咪我寧得唔夠實呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-13 22:36:32 |顯示全部樓層
哦?咁得意!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-4 01:01:34 |顯示全部樓層
建議加埋 seasonsjoe 這個"老機練練手" 有關洗相機的文章:
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D89
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-20 13:19:09 |顯示全部樓層
轉載 (http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1)

鏡頭筆抹鏡果邊嘅扁頭原本是濕的,一旦用到乾,就要換. 可換头的,在你買時,会有spare頭俾你.如果冇,个头又乾哂,相信只能用掃的一边了.用已乾,或唔夠濕的pad去打圈,後果就像你話的情况.而且个pad積咗嘢,就等於用沙紙擦鏡,小心,小心.

用鏡头筆,最好將鏡頭向下,用掃先輕輕由內而外,掃走"D嘢"然後用另一邊嘅pad由中间打圈至外邊.但盡量不要一筆多用.鏡头筆可以多用,但用嚟清潔鏡頭嘅就認開佢,開另一枝做其他清潔.

我本人就一定先用手动bulb, 先將鏡頭向下,噴氣吹乾淨,然後用將小許洗鏡水滴落鏡頭紙,然後從中間打圈抹到外面.
好處lens pen pad同miro fibre cloth,会積污物,有机会变砂紙,lens paper超平,用完即棄,不会出現上面情况.

除非在特殊情况,否則影時打開lens cap,影完一个session,再冚上,最多有塵,用lens pen掃一掃,或用air bulb一吹,已得,不必成日濕抹.而且有一些牌子mrc filter,出名難抹,不是用滴cleaning fluid,加lens paper/micro fibre cloth就得,小心小心.

再提另一樣要留意,can air不可亂用,一定要買專為photographic use,攝影用啲,因為同手动air bulb不同,罐內空氣是可能有一些petrolinum driver(有少許,很少很少溶劑的殘留物,我所知有限,請專家指正)会留在被噴物表面.這些can air用於其它机械時冇回問題,因為差不多立刻揮發,而且份量極少,但用於鏡頭就可免得免了.
回復

小雨 發表於 2009-6-4 18:21:05 |顯示全部樓層
我自己的方法是
1. 吹得就吹
2. 吹唔掂但係又唔太多塵不影響成像就尤得佢
3. 影響成像的塵/污積就用 3M lens cloth 加小小水輕抺

一些學說, 未考証:
- 不要用鏡頭筆, 因為會殘留碳粉
- 鏡頭紙(一次性)比用麂皮好,  ...
明仔 發表於 2009-1-13 20:55

吹得就吹,越掂越污jo。
回復