葉子顏色變瘀黑

作者: nekotoro 发表于 2018-10-15 10:55:39
3094 15
剛剛由發場買的紫羅蘭苗葉慢慢由翠綠變黑,很心痛!爬了文但唔肯定係咪等同人哋嘅情況,想問問大家意見,希望唔好介意我問呢啲初級問題!
小雷子 發表於 2018-10-15 11:29:26 來自手機 |顯示全部樓層
啲葉有冇變軟?淋水係太密?
powergun 發表於 2018-10-15 11:46:23 |顯示全部樓層
似正常的, 如果你AV是較深色的葉的品種的話

小苗的初葉一般都較淺色, 到種得咁上下, 可能係幾個月後, 新葉就會變成原來的較深色的, 可以比較一下其他花友的同一品種就知了
nekotoro 發表於 2018-10-15 11:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-15 11:29
啲葉有冇變軟?淋水係太密?<span class="emoji emoji1f914"></span>

我見D葉向上捲同埋硬我先入膠袋幫佢保濕,唔知係咪濕得滯。我買咗番嚟過咗六日等佢乾乾地先淋水,公司星期日無冷氣,會不會是太熱?

種紫羅蘭真係唔容易,仍在盲摸摸階段
nekotoro 發表於 2018-10-15 11:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-15 11:46
似正常的, 如果你AV是較深色的葉的品種的話

小苗的初葉一般都較淺色, 到種得咁上下, 可能係幾個月後, 新葉 ...

種左幾日就變色了,睇過有D品種葉應該係medium green, 所以有D擔心…
powergun 發表於 2018-10-15 12:06:34 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-15 11:57
種左幾日就變色了,睇過有D品種葉應該係medium green, 所以有D擔心…

有無品種名或no?
chestnut007 發表於 2018-10-15 12:21:29 來自手機 |顯示全部樓層

我在發埸買的苗比我自己種的較淺色,所以我把發苗放在比較暗的地方,但也近窗的位置。
小雷子 發表於 2018-10-15 12:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-15 11:57

你放係咩位置?窗邊?有冇陽光晒到?定光管下?
光度好影響葉嘅颜色!太光的話,葉顏色會轉深色,葉會包住盆!
nekotoro 發表於 2018-10-15 14:34:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-15 12:58
你放係咩位置?窗邊?有冇陽光晒到?定光管下?
光度好影響葉嘅颜色!太光的話,葉顏色會轉深色,葉會包 ...

我放窗邊,一日之後覺得太光,所以貼左D白色A4紙隔一隔,斑葉已經放最暗角落位。
nekotoro 發表於 2018-10-15 14:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-15 12:06
有無品種名或no?

麻煩曬!
J19

B2

S913

J14

K6 個葉柄有D紅,但睇過正常應該係淺綠色,會唔會影響花颜色?
powergun 發表於 2018-10-15 14:51:57 |顯示全部樓層

全部都有呢個現象? 係咪有太陽曬?
nekotoro 發表於 2018-10-15 14:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-15 14:51
全部都有呢個現象? 係咪有太陽曬?

影出來的都有,其他無變深色就沒有影。頭一日有太陽曬到,後來已經搵白紙遮左,係咪再遮多D光就得,定已經是不可逆轉呢?

現在外面有太陽,再晏D就會減弱,遮左係咁樣,光度是否合適?
powergun 發表於 2018-10-15 15:04:12 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-15 14:58
影出來的都有,其他無變深色就沒有影。係咪遮返光就得,定已經是不可逆轉呢? ...

如果係有冷氣的環境就唔使遮都得, 曬下太陽對植物有好處的, 只要唔係暴曬或太熱的話就可以的, 人曬下太陽都會健康d 啦, 應該不成問題的
Sofie11 發表於 2018-10-16 00:02:32 來自手機 |顯示全部樓層
點解要入膠袋呢?你切根消毒?正常有根唔洗入膠袋,就算入袋都唔會咁迫,焗死。
如果你想保濕,買個膠箱la
nekotoro 發表於 2018-10-16 10:13:52 來自手機 |顯示全部樓層
Sofie11 發表於 2018-10-16 00:02
點解要入膠袋呢?你切根消毒?正常有根唔洗入膠袋,就算入袋都唔會咁迫,焗死。
如果你想保濕,買個膠箱la ...

膠箱要買幾高?

大箱細箱隨你喜歡。只要蓋掂唔到葉,每盆花之間唔會掂到就得。  發表於 2018-10-16 11:43
nekotoro 發表於 2018-10-16 12:49:21 來自手機 |顯示全部樓層
過幾日就有了!你你哋通常用邊種?