葉子上的痕跡是否水漬?

作者: nekotoro 發表于 2018-10-14 23:02:51
1491 5
剛剛淘寶回來的紫羅蘭花苗葉子上有些一點點的痕跡,賣家解釋是水漬,各位大大們覺得呢?

另外我看見新的小葉子和舊的葉子形狀不太一樣,這個現象正常嗎?有啲擔心是否中蟎,但其他苗就沒有這個情況。煩請各位大大幫忙睇睇!
chestnut007 發表於 2018-10-15 09:10:32 |顯示全部樓層
我買回來的苗,全都斬頭消毒換植料。可能會延遲開花的時間,但會比較安心。有人會把新苗隔離一段時間及觀察。

已斬首重種,其他在公司 ^_^  發表於 2018-10-15 09:28
回復

chestnut007 發表於 2018-10-15 09:14:20 |顯示全部樓層
可否分享一下在哪間淘的?買了什麼品種?包裝得好嗎?
回復

hannahleung 發表於 2018-10-15 09:22:48 |顯示全部樓層
我估到邊一間了!~ 買回來既苗全部都係差唔多呢個情況, 葉應該係水傷, 而葉既形狀........ 我真係唔知咩問題....

我養左大半年..... 葉既形狀依然係咁, 時好時壞, 已隔離... 連葉插既新苗都有咁既情況, 我都唔知咩原因.... 初初以為有蟎, 但藥都用到不能再用了, 有一些葉插苗成功開花, 有一些一直都係葉形狀怪怪, 無花, 也無死.  
回復

chestnut007 發表於 2018-10-15 09:46:47 |顯示全部樓層
hannahleung 發表於 2018-10-15 09:22
我估到邊一間了!~ 買回來既苗全部都係差唔多呢個情況, 葉應該係水傷, 而葉既形狀........ 我真係唔知咩問題 ...

請分享一下哪間,要避之則吉。如果不方便公開,可以pm我。

PM咗你喇!  發表於 2018-10-15 10:21
回復

ugoodar 發表於 2018-10-17 17:41:59 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-10-15 09:46
請分享一下哪間,要避之則吉。如果不方便公開,可以pm我。

我都想知道邊間,請問可唔可以pm埋我?

已經pm你了。  發表於 2018-10-17 19:36
回復