試種Sinningia Tinkle Bell

作者: YonnieKwan 发表于 2018-10-6 20:15:01
2367 15
我種的是Sinningia Tinkle Bell,因為越種越高,我已剪了分兩株種,但都是種得好高,但其實是徒長,所以我剪下去,留回根球種,當番開泥就見到四個根球,都冇芽,其中三個是連住一起,而我將它剪下分開了三個種,傷口面積是大,我將傷口向上,現嘗試中,希望可以成功。
rayray66 發表於 2018-10-6 20:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
我都有種Sinn. Tinkers bell. 覺得她比較喜愛曬太陽
B17 發表於 2018-10-13 18:48:03 |顯示全部樓層
發芽了,一變四
YonnieKwan 發表於 2018-10-13 20:44:17 來自手機 |顯示全部樓層
左邊已出芽,右邊的亦已準備出芽,在頂的位置。

想請問哀球點先令到佢出芽  發表於 2018-11-16 23:12
YonnieKwan 發表於 2018-11-7 18:30:18 來自手機 |顯示全部樓層
我種的迷岩都可以嗎?中間行最右是Lisa是種種咁耐,葉子都未大過。
雙魚座 發表於 2018-11-7 22:00:11 來自手機 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2018-11-7 18:30
我種的迷岩都可以嗎?中間行最右是Lisa是種種咁耐,葉子都未大過。

你好。
你的迷岩還可以站立,我的迷岩變了蔓藤植物。
YonnieKwan 發表於 2018-11-7 22:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
我種的迷岩都是用日光加小量陽光晒,同加點肥種。
B17 發表於 2018-12-12 20:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2018-11-7 18:30

冬天唔熱,可以盡量多點光

B 大我想問下我有幾種苗,狂長芽,但葉唔識大,除左清除側芽,重有冇方法另到葉長大唔長咁多芽  發表於 2018-12-12 23:41
B17 發表於 2018-12-12 23:46:30 |顯示全部樓層
請用回覆
hkclive 發表於 2018-12-13 07:26:49 來自手機 |顯示全部樓層

不好意思,B 大我想問下我有幾種迷岩幼苗,狂長芽,但葉唔識大,除左清除側芽,重有冇方法另到葉長大唔長咁多芽
B17 發表於 2018-12-13 16:35:51 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-13 07:26
不好意思,B 大我想問下我有幾種迷岩幼苗,狂長芽,但葉唔識大,除左清除側芽,重有冇方法另到葉長大唔長咁 ...

呢個情況都試過,只係其中一盆,唔知原因,唯有剪咁d芽囉
YonnieKwan 發表於 2018-12-15 16:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-12 20:18
冬天唔熱,可以盡量多點光

B17大大 sinn. lisa真是好難種,有陽光都是。
B17 發表於 2018-12-15 16:51:23 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2018-12-15 16:46
B17大大 sinn. lisa真是好難種,有陽光都是。

lisa姐難服待嘛 一開三都好,多d機會
YonnieKwan 發表於 2018-12-15 17:44:23 來自手機 |顯示全部樓層
我不是一開生而是由細種大啫
rayray66 發表於 2018-12-15 21:55:37 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-13 07:26
不好意思,B 大我想問下我有幾種迷岩幼苗,狂長芽,但葉唔識大,除左清除側芽,重有冇方法另到葉長大唔長咁 ...

我覺得是品種問題,我種的Marks Twain 也是狂長側芽,三個月前的一棵小小苗已變成三盆!
hkclive 發表於 2018-12-16 07:27:48 來自手機 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2018-12-15 21:55
我覺得是品種問題,我種的Marks Twain 也是狂長側芽,三個月前的一棵小小苗已變成三盆!{:e ...

咁唯有大左先同佢分啦,謝謝