疑似病株蝴蝶蘭換盆

作者: nekotoro 發表于 2018-9-14 23:27:58
2013 10

種左差唔多兩年嘅蝴蝶蘭好似有啲病病地,底部蘭葉發黃發軟,係時候要幫佢哋換盆瘦身洗白白!

第一盆,有一塊葉有少少變黃變軟,比較多乾枯老根,蘭頭底部一段已經木化。

剪根剪葉瘦身後洗白白!

第二盆,有三塊葉變黃,老根有一達達黑啡色的斑…

啲根生晒出盤外邊,直頭响盆底捐埋出嚟! 拆開啲水苔先知呢棵咁多根,而且啲根都肥肥白白,睇落又唔似有病喎!

同樣剪左啲根同埋啲唔太健康嘅葉,洗白白之後晾乾!

新手一名,如果有咩做錯,請各位大大指點一二!
panda360 發表於 2018-9-14 23:35:39 |顯示全部樓層
識帶手套,防止手部感染。
回復

nekotoro 發表於 2018-9-14 23:42:23 來自手機 |顯示全部樓層
其實我驚有蟲走出來,但都無,係有啲好似粒芝麻咁嘅小蟲响舊炭度爬,所以我所有植料都掉曬!

我用曹達殺菌開水浸完使唔使再直接搽D殺菌粉劑落個傷口度?
回復

sarshk2014 發表於 2018-9-15 08:41:42 |顯示全部樓層
好似重手左尐咁囉!尐葉唔靚仔都有養份架!剪左去會好傷架!好可憐啊!
回復

lahon 發表於 2018-9-15 09:04:40 來自手機 |顯示全部樓層
師兄想多了,剪大了
回復

nekotoro 發表於 2018-9-15 12:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
我見下低D葉黃同軟驚佢中菌,所以只係留上面最大最健康的葉,費事佢二度感染… 希望佢可以快D恢復喇!
回復

Brev 發表於 2018-9-15 12:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
底部葉黃,由葉尖開始,是正常現象。蝴蝶蘭的大規模護理,最好在初夏花剛謝時進行。如果入冬前根葉長得不好,它的復原就會打折扣了。
回復

nekotoro 發表於 2018-11-17 19:16:07 來自手機 |顯示全部樓層

更新修根換盆後的情況,兩棵蝴蝶蘭修根後需要一段時間重新長根,雖然未有新葉長出,且其中一盆枯掉了一塊葉,不過復原狀況還算不錯!根系開始發達,一棵更長出花梗,希望冬天前可以更強壯,開出漂漂亮的花朵!
回復

nekotoro 發表於 2018-12-20 14:24:25 來自手機 |顯示全部樓層
兩盆蝴蝶蘭雖然沒有長出新葉子,但最近都出花梗了!原本第一盆一向都出兩支花梗而今次只有一支,已經心足!
5C9797C2-0771-4DCD-949D-5FA73EDE56EC.jpeg EF37C135-A368-4024-8508-61743FA9467B.jpeg
回復

sarshk2014 發表於 2018-12-21 08:12:21 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-12-20 14:24
兩盆蝴蝶蘭雖然沒有長出新葉子,但最近都出花梗了!原本第一盆一向都出兩支花梗而今次只有一支,已經心足! ...

恭喜樓主功夫冇白廢,終於有成果啦!
花梗咁長哪!好快會開花啦!
回復

nekotoro 發表於 2018-12-21 10:11:33 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-12-21 08:12
恭喜樓主功夫冇白廢,終於有成果啦!
花梗咁長哪!好快會開花啦! ...

謝謝!
回復