廣霍香葉變紫 (已回復正常, 不時繼續更新)

作者: yunge0 发表于 2018-8-27 15:37:59
3355 14

感謝花友saitama的分享。拿回家後的短短兩星期, 廣霍香長了新葉, 長高了兩吋。 20180824_184107.jpg 20180824_184116.jpg 起初最低最接近泥土的葉脫落, 然後發現第二節那對葉有變紫。請問有沒有人知道是否正常?
saitama 發表於 2018-8-30 19:44:01 |顯示全部樓層
我諗冇嘢卦,似係老葉自然枯萎,佢好粗生,我放天台日灑雨淋唔理佢佢都生到baba聲,遲啲穩定啲可以幫佢摘心。
yunge0 發表於 2018-10-5 18:49:58 來自手機 |顯示全部樓層
saitama 發表於 2018-8-30 19:44
我諗冇嘢卦,似係老葉自然枯萎,佢好粗生,我放天台日灑雨淋唔理佢佢都生到baba聲,遲啲穩定啲可以幫佢摘心 ...

廣霍香葉已正常,沒有再變紫脫落,並且長高了三倍。我發現廣霍香對水的要求頗高, 最近天氣乾燥, 它經常出現缺水狀況。
yunge0 發表於 2018-10-28 09:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
廣霍香葉不覺間已長高一米,還開花了。近根位置也長出了許多新芽。

開花後要收集種子,再凍啲佢就會枯萎,種子待春天回暖後就會發芽。  發表於 2018-10-28 14:27
yunge0 發表於 2018-10-29 08:13:45 來自手機 |顯示全部樓層

細細紫色花
有許多花蕾未開
最低, 近泥那節長新葉芽
整株無換杯, 無下肥, 高高瘦瘦, 失禮哂。
yunge0 發表於 2018-10-29 08:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-10-28 09:57
廣霍香葉不覺間已長高一米,還開花了。近根位置也長出了許多新芽。

等我留意一下有無種子可收集。當我想起此株入冬後將會枯萎, 覺得有點慚愧。因為沒有給它更好的生長條件, 現在考慮已遲。

我的種子已散落一地都係,明年再種時可幫佢摘心以免徒長。  發表於 2018-11-4 18:42
yunge0 發表於 2019-1-29 08:40:50 來自手機 |顯示全部樓層

廣霍香紫色花
yunge0 發表於 2019-2-28 08:28:07 來自手機 |顯示全部樓層
之前一直無再剪莖, 唔知仲有無種子。 20190228_074928.jpg
yunge0 發表於 2019-5-12 08:11:35 來自手機 |顯示全部樓層
早幾天發現有一棵幾厘米的廣霍香幼苗長花蕾, 平時唔多理佢,今次細細都有花開很意外。
yunge0 發表於 2019-5-13 08:46:38 來自手機 |顯示全部樓層

今曰開花喇!
saitama 發表於 2019-5-26 13:43:18 |顯示全部樓層
今年春天我啲廣霍香同艾草生到成天台都係,大大話話有幾十棵!!滅佢又有啲可惜,唔滅佢又嫌太多了...
yunge0 發表於 2019-5-27 19:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-5-13 08:46
今曰開花喇!

用細號試飲杯種的,可惜上星期天氣熱缺水枯了。
yunge0 發表於 2019-5-27 19:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
saitama 發表於 2019-5-26 13:43
今年春天我啲廣霍香同艾草生到成天台都係,大大話話有幾十棵!!滅佢又有啲可惜,唔滅佢又嫌太多了...
...

我種植的位置大風得來會吹落街,所以沒有大量自行繁殖的情況出現。
如果廣霍香太多,可考慮繼續分享苗給大家或用來炒蟹吃。
至於艾草,我有一盤,可是經常有黃葉,麻麻地。如果你太多,我不介意接收一些。
yunge0 發表於 2019-10-5 10:37:49 來自手機 |顯示全部樓層

當初的廣霍香由一棵變三棵, 最近忽然長得很高, 並且齊齊開花了。
yunge0 發表於 2019-10-12 12:42:17 來自手機 |顯示全部樓層

頂端的小紫花開了不少,來個近鏡。