蝴蝶蘭

作者: Brev 發表于 2018-8-22 12:45:19
1276 5
夏天生長好
早一個月入的賓賓bellina開始發根長葉
之前移植白蝴蝶因沒有盆,是但用水植兜配水苔種,效果唔錯,所以今次都用同樣方法去種,希望佢地快高長大~
Brev 發表於 2018-9-2 12:58:17 來自手機 |顯示全部樓層
Started to anchor
回復

olev 發表於 2018-9-2 13:01:09 |顯示全部樓層
網上爬文見話蝴蝶蘭要迫根才能出花芽, 但你又種得唔錯.
回復

Brev 發表於 2018-9-2 13:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2018-9-2 13:01
網上爬文見話蝴蝶蘭要迫根才能出花芽, 但你又種得唔錯.

我想這跟板植差不多,根可以舒展。我覺得蝴蝶蘭好種在,只要根部夠透氣,就可以長的不錯啊~
回復

W88 發表於 2018-9-2 13:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
我盆bellina啲根都係生晒出嚟!
要換盆就............
回復

Brev 發表於 2018-9-2 13:33:20 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-9-2 13:22
我盆bellina啲根都係生晒出嚟!<span class="emoji emoji1f625"></span>
要換盆就............

要打爛盆覺浪費,我的姫蝴蝶也一樣,惆悵呀…
我暫時的取向是由它長,到莖長高又發根,就截頭重植~

後記:後來我也整頓了我的蝴蝶蘭。幸而早前用淺陶盆種,敗壞水苔很容易就拿走了,之後用樹皮填一填就可以了,希望它可以繼續愉快成長~
回復