奇妙的生命力

作者: taxitang 發表于 2018-8-16 18:13:39
2682 27
其實蘭花應屬於生命力頑強的一品,以往也救了不少無根無葉老芽,當然失敗也不少,但呢株算特別,無根無葉無側芽可出,竟然在葉舆植株之間的位置出救命芽,但要等獨立成株,還需時間。

2018年7月4日,第二隻新芽長出

2018年7月4日,第二隻新芽長出

2017年11月8日,第一隻芽仔出現

2017年11月8日,第一隻芽仔出現
mrssiu 發表於 2018-8-16 22:34:01 |顯示全部樓層
球莖咁脹肥,一定儲存足夠養分,是甚麼類型?
回復

Sumbie 發表於 2018-8-16 22:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
之前發有分享了石斛枝條俾我,放咗幾個月,就嚟變枯枝,點知突然間都標左幾個牙出來,佢哋生命力真係好強!
回復

taxitang 發表於 2018-8-17 08:02:16 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-8-16 22:34
球莖咁脹肥,一定儲存足夠養分,是甚麼類型?

如無記錯,應該是文心蘭的一品,遲幾年就知道。
回復

taxitang 發表於 2018-8-17 08:05:06 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-16 22:36
之前發有分享了石斛枝條俾我,放咗幾個月,就嚟變枯枝,點知突然間都標左幾個牙出來,佢哋生命力真係好強! ...

石斛出高芽率更強,重要保持唔中菌,那就機會大增。
回復

mrssiu 發表於 2018-8-20 06:01:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-17 08:02
如無記錯,應該是文心蘭的一品,遲幾年就知道。

可能想想辦法迫多些根機會更大!
回復

taxitang 發表於 2018-8-20 10:47:11 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-8-20 06:01
可能想想辦法迫多些根機會更大!

我平時也會施台灣施達B1.日本101等,否則可能捱唔到今天,打後順其自然,休養生息。
回復

nightscrawler 發表於 2018-8-20 11:16:58 |顯示全部樓層
taxi 兄堅吖~ 希望你可以順利揍大隻芽仔~
我個啲成日出完芽之後, 就一路停係芽既階段, 唔出根
回復

taxitang 發表於 2018-8-20 14:19:44 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-8-20 11:16
taxi 兄堅吖~ 希望你可以順利揍大隻芽仔~
我個啲成日出完芽之後, 就一路停係芽既階段, 唔出根   ...

是否OCN274那株,5月份到現在還未長根,可能要好像我那株要等第二隻新芽才長根。
我始終覺得唔同品種要有些輔助較有幫助,例如嘉仔我較喜歡悶養迫新芽長根,但蝴蝶蘭我會先評估才處理,大多是不動勝動,只噴藥物處理。

嘉仔,剪下老芽,唔好浪費,處理後悶養,看看遲些能否迫新芽

嘉仔,剪下老芽,唔好浪費,處理後悶養,看看遲些能否迫新芽

bellina小苗凍傷,也是只噴藥物,隨緣

bellina小苗凍傷,也是只噴藥物,隨緣

西蕾麗中菌只剩老頭,唔起盆換植料,以免傷上加傷

西蕾麗中菌只剩老頭,唔起盆換植料,以免傷上加傷
回復

nightscrawler 發表於 2018-8-21 13:54:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-20 14:19
是否OCN274那株,5月份到現在還未長根,可能要好像我那株要等第二隻新芽才長根。
我始終覺得唔同品種要有 ...

274 捱了一排都係冇進展, 後尾枯埋了

其他嘉仔(主要N仔) 都係甘, 連水苔分開放入膠袋後迫咗隻芽仔出黎, 但芽仔出到一吋左右就停止生長了, 又唔出根, 試咗一兩次都係甘, 奇怪, 實在唔明白差了什麼呢.
回復

taxitang 發表於 2018-8-21 15:55:19 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-8-21 13:54

其他嘉仔(主要N仔) 都係甘, 連水苔分開放入膠袋後迫咗隻芽仔出 ...

咁奇怪?既然已長芽,即是生長正常,亦應該已上盆,會否是環境因素?會否過早施肥?
回復

yklhkplants 發表於 2018-8-22 10:14:43 |顯示全部樓層
唔该晒大大,学習左。
回復

taxitang 發表於 2018-8-22 16:39:33 |顯示全部樓層
yklhkplants 發表於 2018-8-22 10:14
唔该晒大大,学習左。

歡迎分享交流。
回復

Brev 發表於 2018-8-22 17:35:31 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-8-21 13:54

其他嘉仔(主要N仔) 都係甘, 連水苔分開放入膠袋後迫咗隻芽仔出 ...

我棵n都停滯咗一年(仲生埋紅蜘蛛),冇放入袋,有得佢,仲試過制水 以為佢會死,之後突然出新芽,啲根生到痴咗線…
回復

taxitang 發表於 2018-8-23 07:13:10 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2018-8-22 17:35
我棵n都停滯咗一年(仲生埋紅蜘蛛),冇放入袋,有得佢,仲試過制水 以為佢會死,之後突然出新芽,啲根生到 ...

蘭花通常生命力極強,只要環境合適,就可以有機會重生。

對極,有時照顧得太多,反而效果不佳  發表於 2018-8-23 17:55
回復

nightscrawler 發表於 2018-8-25 11:55:03 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-21 15:55
咁奇怪?既然已長芽,即是生長正常,亦應該已上盆,會否是環境因素?會否過早施肥? ...

係呀, 隻芽只生咗葉同莖的部份, 但又唔標根喎, 我繼續放係袋度保濕, 佢就停咗係度幾個月了...
回復

nightscrawler 發表於 2018-8-25 11:56:18 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2018-8-22 17:35
我棵n都停滯咗一年(仲生埋紅蜘蛛),冇放入袋,有得佢,仲試過制水 以為佢會死,之後突然出新芽,啲根生到 ...

師兄厲害喎, 我都要試下制下啲N仔水先得了.

止到渴*就*得  發表於 2018-8-25 14:20
覺得佢地止到渴唔得,比其他嘉仔要乾一啲  發表於 2018-8-25 13:49
回復

tomato_king 發表於 2018-8-25 16:33:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 07:13
蘭花通常生命力極強,只要環境合適,就可以有機會重生。

我有種n仔都係咁,前面唯一有位出的新芽枯咗,跟住停咗一年完全冇動靜,最近係最老的一節出新芽,真係開心到爆!
不過我最靚的一棵石斛最近落雨冇留意一排,竟然入菌全棵瓜咗... 連高芽都救唔返
回復

taxitang 發表於 2018-8-25 20:54:13 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-8-25 11:55
係呀, 隻芽只生咗葉同莖的部份, 但又唔標根喎, 我繼續放係袋度保濕, 佢就停咗係度幾個月了... ...

所以n仔比w仔貴,因為w仔一年有機會出幾隻新芽,但n仔好多時一年先長一隻芽,甚至今年的開花芽,到了來年長芽也是開花芽而不是葉芽,新芽也長得慢。
回復

taxitang 發表於 2018-8-25 21:07:12 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2018-8-25 16:33
我有種n仔都係咁,前面唯一有位出的新芽枯咗,跟住停咗一年完全冇動靜,最近係最老的一節出新芽,真係開 ...

石斛發高芽,令乾勿濕,通風微濕度弱光靜待,不過中菌就較難,因擴散速度快,發現得早都要剪深過肉眼所見的中菌位置,再殺菌處理,難救。
回復

12下一頁