玉露錦

作者: taxitang 发表于 2018-8-11 11:46:13
2361 36
今日天氣熱 ,又時常下雨,恐怕對 十二卷不利, 唯有盡量擋雨,這株淋得太濕了,剛拍,即分享。
小蘑菇 發表於 2018-8-11 13:08:21 |顯示全部樓層
睇落仲好靚仔 , 我棵小苖終於都仙遊左了
taxitang 發表於 2018-8-11 13:25:46 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-11 13:08
睇落仲好靚仔 , 我棵小苖終於都仙遊左了

那棵小苗?仙人球種籽的小苗?會否水多?
小蘑菇 發表於 2018-8-11 15:08:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-11 13:25
那棵小苗?仙人球種籽的小苗?會否水多?

唔係呀, 係玉露的小苖, 一直都唔多生根, 我唸死亡原因係天氣太熱了
taxitang 發表於 2018-8-11 17:58:11 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-11 15:08
唔係呀, 係玉露的小苖, 一直都唔多生根, 我唸死亡原因係天氣太熱了

玉露夏天是休眠期,生根服盆較慢,但通風小水就應該問題唔大,剛剛早兩星期前也買了兩粒鼻屎玉露錦,現在也不差。等到秋天應該有較佳表現。

玉露錦

玉露錦

玉露錦

玉露錦
小蘑菇 發表於 2018-8-11 19:31:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-11 17:58
玉露夏天是休眠期,生根服盆較慢,但通風小水就應該問題唔大,剛剛早兩星期前也買了兩粒鼻屎玉露錦,現在 ...

第一張相嗰張唔錯喎

我唸都係通風唔夠, 有生根的跡象, 但係就生唔長,我都係等秋天再試多次
little_stone 發表於 2018-8-11 19:53:41 來自手機 |顯示全部樓層
我棵寶草錦都俾雨水打溶咗 擋唔晒啲雨水,發現時已經太遲
taxitang 發表於 2018-8-11 20:28:36 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-11 19:31
第一張相嗰張唔錯喎

我唸都係通風唔夠, 有生根的跡象, 但係就生唔長,我都係等秋天再試多次 ...

秋天再來確穩陣,較易成功,但我較心急,睇啱就想擁有,真的改唔到。
taxitang 發表於 2018-8-11 20:33:50 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-11 19:53
我棵寶草錦都俾雨水打溶咗 擋唔晒啲雨水,發現時已經太遲
小蘑菇 發表於 2018-8-11 20:36:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-11 20:28
秋天再來確穩陣,較易成功,但我較心急,睇啱就想擁有,真的改唔到。

我都忍唔到手嫁, 所以之前買左, 現在呱左, 只好等秋天了
little_stone 發表於 2018-8-11 21:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-11 20:33
十二卷在休期確怕水,尤其是連續下雨天,所以今朝也拿拿臨找膠膜擋雨水,擋得幾多就幾多,露養真係不易, ...

真係,應該忍手,秋天先入,種耐啲根系好啲冇咁易死。我棵姬玉露種左一年左右,根系強,夏天淋雨都冇事,係有時太曬太熱,會變成灰色,等入秋又會變返綠
taxitang 發表於 2018-8-11 22:21:52 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-11 20:36
我都忍唔到手嫁, 所以之前買左, 現在呱左, 只好等秋天了

好快、好快,秋天好快到,到時再入心愛貨,一定冇難度。
taxitang 發表於 2018-8-11 22:32:55 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-11 21:06
真係,應該忍手,秋天先入,種耐啲根系好啲冇咁易死。我棵姬玉露種左一年左右,根系強,夏天淋雨都冇事, ...

有根和冇根分別大,有根真係冇咁易死,冇根護養確要小心,水多光線強是死敵,一不小心黑腐化水,又要重新入貨再養。
小蘑菇 發表於 2018-8-12 00:32:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-11 22:21
好快、好快,秋天好快到,到時再入心愛貨,一定冇難度。

到時又心郁郁, 花多眼亂
little_stone 發表於 2018-8-12 14:07:11 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-12 00:32

到時肯定會入多咗
taxitang 發表於 2018-8-12 14:51:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-12 00:32

貴精唔貴多,要有目標,我的目標是錦。
小蘑菇 發表於 2018-8-14 00:13:25 |顯示全部樓層

忍, 忍, 忍...  
小蘑菇 發表於 2018-8-14 00:17:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-12 14:51
貴精唔貴多,要有目標,我的目標是錦。

錦確實好吸引

請問有錦和無錦, 其實種法有無分別的?
taxitang 發表於 2018-8-14 07:09:57 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-8-14 00:17
錦確實好吸引

請問有錦和無錦, 其實種法有無分別的?

你知我也是新手,認識不深,只知有錦的會有機會變全錦,因缺葉綠素而不能光合作用死亡。
powergun 發表於 2018-8-23 13:38:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-14 07:09
你知我也是新手,認識不深,只知有錦的會有機會變全錦,因缺葉綠素而不能光合作用死亡。 ...

但都有可能種種下d錦無哂,變返普通的玉露的, 咁就唔值$了
12下一頁