廁紙筒

作者: 菜妹 發表于 2018-8-11 00:48:46
3387 16
個人比較慳家,加上盡量都唔想再買膠花盆,呢個雖然唔係咩新用途,但未見過既花友不防回收廁紙筒用黎種花。
原理同蛋盒一樣,將用完既廁紙筒用黎培苗,播種岩晒。大到咁上下可以成盆種落大盆,唔怕傷根。

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2018-8-11 00:50:32 來自手機 |顯示全部樓層
好主意!點解我之前諗唔到呢? !

太好啦,我成功左!  發表於 2018-8-11 00:53
回復

icesea 發表於 2018-11-7 15:59:06 |顯示全部樓層
為甚麼盡量都唔想再買膠花盆?膠花盆有問題嗎?
回復

菜妹 發表於 2018-11-8 08:47:25 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-7 15:59
為甚麼盡量都唔想再買膠花盆?膠花盆有問題嗎?

膠好唔環保,又要幾百年先分解,所以個人唔會再買。培苗可以自製紙花盆,或者執唔回收得既容器種,至於舊花盆會重用重用再重用。
回復

jellyfishy 發表於 2018-11-8 16:47:32 |顯示全部樓層
呢個真係超環保的回收設計.

廁紙比較硬淨, 做苗盆唔洗驚淋濕溶掉.
回復

菜妹 發表於 2018-11-8 19:12:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-11-8 16:47
呢個真係超環保的回收設計.

廁紙比較硬淨, 做苗盆唔洗驚淋濕溶掉.

最好係要換盆可以成個種落泥,唔使驚傷到根。
回復

icesea 發表於 2018-11-10 18:23:39 |顯示全部樓層

廁紙筒本來是紙漿(木材纖維),可以自然分解,也算是為本來是垃圾的廁紙筒降級再造。

我覺得膠是可以用,但不是買新,是要用廢物利用,例如無用的膠樽,因為無人要,也是垃圾。

環保除了回收,還有一種叫「升級再造」,把垃圾變回有價值的貨品。就算我們能力有限,只能做到降級再造,也是為減少廢物出一分力。

http://www.iso.cuhk.edu.hk/chine ... spx?articleid=59041
回復

B17 發表於 2018-11-13 14:49:17 來自手機 |顯示全部樓層
用乜盆都冇所謂,最緊要靚
培養土都唔環保,隔兩年都要換下,又一堆垃圾去堆填區
回復

jellyfishy 發表於 2018-11-14 08:49:23 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-10 18:23
廁紙筒本來是紙漿(木材纖維),可以自然分解,也算是為本來是垃圾的廁紙筒降級再造。

我覺得膠是可以用, ...

我以前也常用這個方法種花. 現在盆栽數量大減, 一個盆用好耐, 就很少造這些環保盆了.
回復

菜妹 發表於 2018-11-24 04:22:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-13 14:49
用乜盆都冇所謂,最緊要靚
培養土都唔環保,隔兩年都要換下,又一堆垃圾去堆填區 ...

如果唔介意麻煩,可以消毒舊泥再用。我平時會用舊泥黎種其他種類植物,或者加入自製堆肥重複使用,效果同新泥無異。
回復

菜妹 發表於 2018-11-24 04:25:04 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-10 18:23

我覺得膠是可以用, ...

可以回收既物料,都係盡量回收為大原則。
回復

icesea 發表於 2018-12-8 00:58:23 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-11-24 04:25
可以回收既物料,都係盡量回收為大原則。

理想和現實,當一些記者暗訪一些回收企業,他們把回收的物料送去堆填區時,你就會明白,我沒辦法知道有多少廢棄物被「真正回收」,所以我不如自己盡能力原頭減廢好過!
新聞:
三色桶廢料 幾多去回收?幾多去堆填?
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... B%E5%A0%86%E5%A1%AB
【環保.博評】仲旨意回收商?膠樽都去堆填了!
https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A ... 6%E5%A1%AB%E4%BA%86

有一些回收企業,收了政府錢做回收,但因為分類、清洗及其他因素,沒辦法收回成本時,他們會選擇把回收物料當垃圾棄置,結果「回收」只是形同虛設!
在香港做不到「回收」的,香港人不懂得分類(這是教育問題),塑膠分一至七號,一個膠樽就分三種膠,但香港只有一種塑膠回收箱(這是政策問題)。紙張、玻璃樽基本也可分為三類回收。又會把不可回收的東西放入回收箱,甚麼千奇百怪的不可回收東西都可以在回收箱找到。
加上香港人一向不會先清洗物料才給回收商,對回收企業來說,只是請人做分類和清潔,成本太高。所以在香港,回收物料都是送海外或中國處理,現在中國也不想收了,你話「回收」不是形同虛設嗎?(只限香港,海外不清楚!)

叫香港政府做環保?除了玩收錢大法,沒有東西得好!甚麼膠袋稅及垃圾徵費,只要有錢就浪費得起,也苦了窮人!
回復

little_stone 發表於 2018-12-8 14:34:56 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-11-8 19:12
最好係要換盆可以成個種落泥,唔使驚傷到根。

好好嘅辦法,等我得閒又試下先
回復

菜妹 發表於 2018-12-9 08:53:53 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-12-8 00:58
理想和現實,當一些記者暗訪一些回收企業,他們把回收的物料送去堆填區時,你就會明白,我沒辦法知道有多 ...

唉, 都係要香港政府學外國咁立法先可以全民減廢啦。
回復

powergun 發表於 2018-12-9 09:06:59 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-9 08:53

遲d或可將垃圾送去地心燃燒, 真正的減廢
回復

powergun 發表於 2018-12-9 09:06:59 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-9 08:53

遲d或可將垃圾送去地心燃燒, 真正的減廢
回復

faye00 發表於 2018-12-27 16:18:06 來自手機 |顯示全部樓層
唔通種田嘅農夫又每兩年鏟走d舊泥再買新泥?
我覺得除左花草要養,泥都要養
回復