請大家幫幫手

作者: agnespoon 发表于 2018-7-30 16:20:00
1078 8

我想請教一下各位花友,知唔知盤中既姬玉露係咩問題?有冇方法可以令佢變返綠色同通透d?
Forumdata 發表於 2018-7-30 19:53:01 來自手機 |顯示全部樓層
我睇淘寶的介紹,原來呢啲多肉植物,各自曬燈的時間及光管不同
agnespoon 發表於 2018-7-30 21:38:13 來自手機 |顯示全部樓層
我上網都搵過資料,應該係曬得太勁所以先會變灰色,但就冇講可以點做先令佢變返綠色我今日開始試下幫佢表面補水同減光,睇下會唔會有幫助先。
agnespoon 發表於 2018-7-30 21:41:59 來自手機 |顯示全部樓層
我買果時見花墟d人都係將佢放係鋪前面度賣,並唔係室內,買返黎時已經係咁既色,睇晒成個花墟都冇見到有一盆玉露係綠色
icesea 發表於 2018-7-31 00:57:29 |顯示全部樓層

其實光照過強玉露就容易變成難看的黑灰色或淺紅褐色。

玉露可不需要太多光照,但在玉露旁邊的多肉就需要很多陽光,例如旁邊的紅之玉,如果光不足反而孌綠,所以這個組合本來就唔夾,你可以選擇換走中間的玉露!
agnespoon 發表於 2018-7-31 08:09:46 來自手機 |顯示全部樓層
正有此意,我都打算分返開佢獨立養
alexkai 發表於 2018-7-31 09:03:18 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-31 00:57
其實光照過強玉露就容易變成難看的黑灰色或淺紅褐色。

玉露可不需要太多光照,但在玉露旁邊的多肉就需要很 ...

讚同~ 這個組合裡玉露的需求差距太大, 不可以在一起.
玉露要深一些的盤, 你這個大小的玉露可以用9CM 高的盤, 因為玉露的根會好長好粗壯.
可以在玉露表面噴噴少少水, 會青綠一些.
agnespoon 發表於 2018-7-31 21:49:49 來自手機 |顯示全部樓層

剛換了盆啦,唔知要等幾耐先會有進展呢
agnespoon 發表於 2018-7-31 21:52:29 來自手機 |顯示全部樓層

我初初都驚個盆對佢黎講會唔會太深?但我見佢d根又長又粗,所以打算種深少少,應該冇問題呱