街市買的百合

作者: 馬交仔 發表于 2018-7-30 10:53:27
2148 6
大陸街市買的..佢話自己種的..新鮮掘出來的..唔知可唔哥以重得生.......
八王爺 發表於 2018-7-30 16:32:12 |顯示全部樓層
咁靚,可以架!不過係邊個地區買架?
食用百合好似係怕熱的!
回復

馬交仔 發表於 2018-7-30 17:46:32 |顯示全部樓層
我在中山買的..應該都係當地農產品..
回復

B17 發表於 2018-7-30 20:37:20 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-7-30 16:32
食用百合好似係怕熱的!
...

咁,應該幾時種?
回復

菜妹 發表於 2018-8-1 06:34:58 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-7-30 16:32
食用百合好似係怕熱的!
...

請問王爺知道咩品種係耐寒食用百合嗎?我好有興趣種呀。
回復

八王爺 發表於 2018-8-1 16:47:24 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-7-31 23:34
請問王爺知道咩品種係耐寒食用百合嗎?我好有興趣種呀。

我冧花友有 DD 誤會,第一,怕熱不是耐寒。

就算香港本地種香水百合,都要秋天種,到農曆新年開花。

本地的香港百合,砲彈百合,才是春夏種,還有金百合,都是春夏種。

食用百合在原產地比較著名的是蘭州百合,山東百合,那些在蘭州和山東的春夏生長,相對於香港,也不是很熱的地方。

至於樓主說在中山買,只是去街市,菜市場,怎知道小販是哪裡住呢?貨是哪裡來呢?
廣東的高山也不很熱啊!而七月收球也太早,一般八月底九月,球才肥美。
再者,樓主想種,最好留到九月秋涼後,出芽率比較放心。

明白晒。  發表於 2018-8-2 08:28
回復

馬交仔 發表於 2018-8-2 09:19:24 |顯示全部樓層

咁我宜家買了...是否可以就咁放在蔭涼地方....等到9月先種好定..宜家種入土......
還有..我種入土前要不要做其他野...要唔要好似風信子咁放入雪櫃雪幾日.......

你冧得啱嘅,不過已經八月,好快到秋分(9月23日),到時種好OK。現在用些水苔/報紙包住,不讓它太乾,放陰涼位。  發表於 2018-8-2 10:01
回復