園藝真的是只有大年紀的人才會做嗎?

作者: icesea 發表于 2018-7-20 15:23:34
4727 58

種植物,不論是花、香草、蔬菜,真的是只有大年紀的人才會做嗎?

我進修時有一位同學,有次學校活動出來經過花墟,我買了一盆花,她問我,是不是喜歡種花,我回答是,還有養魚,之後她就問我多少歲!
她說多數上了年紀才會喜歡種花養魚,她說自己就不喜歡做這種事!

我心想,是不是十幾二十歲就一定不會種花養魚?

你們又是不是出來工作才開始種花呢?
KatKichi 發表於 2018-7-20 16:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
讀中學個陣已經鐘意左種花,不過真系少,全級得我一個咁鐘意種花

評分

查看全部評分

回復

icesea 發表於 2018-7-20 16:39:13 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-7-20 16:06
讀中學個陣已經鐘意左種花,不過真系少,全級得我一個咁鐘意種花

我小學時種過綠豆,我是喜歡在公園拍照影花,都是出來工作後才開始種!

評分

查看全部評分

回復

icesea 發表於 2018-7-20 16:43:09 |顯示全部樓層
除了早年康文署的「賽馬會一人一花計劃」迫很多中、小學,甚至幼稚園參加種花外,應該都不會有中小學生去種?

我心想這個計劃會不會令人討厭園藝?
回復

KatKichi 發表於 2018-7-21 09:27:35 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-20 16:43
除了早年康文署的「賽馬會一人一花計劃」迫很多中、小學,甚至幼稚園參加種花外,應該都不會有中小學生去種 ...

無參加過呢個計劃,但學校有搞過天台種菜嘅比賽,不過好多都有頭無尾,任佢地自生自滅
回復

Sumbie 發表於 2018-7-21 13:30:15 來自手機 |顯示全部樓層
我剛開始返工就搬出來住,已經養魚及種花,嗰時二十幾歲。一路工作的目標都係買有花園的屋。一路身邊認真養魚及種花的都係三四十歲以上⋯⋯之前有個朋友同我一樣有花園,初初大家會成日去花墟買苗,但後來佢開始懶,種嘢交曬比佢媽媽⋯⋯之後媽媽又開始懶⋯⋯
回復

花开花落 發表於 2018-7-21 14:14:24 來自手機 |顯示全部樓層
我是从仔女参加一人一花計划开始留意种花
回復

KatKichi 發表於 2018-7-21 14:43:14 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-21 13:30
我剛開始返工就搬出來住,已經養魚及種花,嗰時二十幾歲。一路工作的目標都係買有花園的屋。一路身邊認真養 ...

叫佢地交俾你
回復

KatKichi 發表於 2018-7-21 18:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
細個係大陸有天台又有露台,媽咪種好多植物,黎到香港無人打理已經荒廢,細個唔識野,宜家諗翻都覺得可惜
唉~係香港連種花個位都難搵
回復

icesea 發表於 2018-7-21 23:30:44 |顯示全部樓層
花开花落 發表於 2018-7-21 14:14
我是从仔女参加一人一花計划开始留意种花

看來都有人因為「一人一花計劃」學會種花!
回復

leoleo 發表於 2018-7-22 10:47:15 |顯示全部樓層
年輕的真係好少,十個人有一個半個吧,我有時都俾人笑,尤其我話去買泥/淘植物/行花墟。
利申廿x歲。

評分

查看全部評分

回復

mikilovefan 發表於 2018-7-23 00:48:59 來自手機 |顯示全部樓層
應該唔關事宜
我2x歲 喜歡種多肉及蔬果
有租田種菜 好enjoy呢個生活
回復

alexkai 發表於 2018-7-23 14:14:25 |顯示全部樓層
在我認識的人中, 種花的人的確是沒有40歲以下
年輕人都顧著玩手機, 莫說是園藝, 連普通行街運動都少了.
園藝要有適合的地方,又有積水蚊蟲問題等, 如果沒有家人支持配合, 很難成事.
我覺得生活安定多空餘時間的人, 才會有閒情種花花草草, 而這類人通常是上了年紀的人.
回復

Sumbie 發表於 2018-7-23 22:52:34 來自手機 |顯示全部樓層

我讀中學個年代都係剛剛開始有得上網,仲要係好貴嗰隻,要上到大學先至有得用學校資源。回想起當時都有好多同學會種植紫羅蘭,不過都係要去書局買書、圖書館借書先至學到知識。以前放學就去康怡吉之島商務印書館睇書。但係以前書本上都係一啲好基本嘅嘢。

之後都有種唔同嘅嘢,但係始終冇現在咁方便可以同人上網交流,經歷左好多次失敗!

以前蝴蝶蘭邊有咁流行?現在$100有三盆,以前$300先有一棵!邊個會教點種?只可以問花店,但係花店都係好求其叫你一個星期淋一次水,唔會教你更換水苔、點樣復花呢啲知識。現在就真係好方便了!六七年前當我有自己嘅花園,開始上來呢度同人交流,亦都可以上網 research ,真係容易左好多!
回復

leoleo 發表於 2018-7-24 00:20:29 |顯示全部樓層
之前多肉潮開始時,我有期待過會掀起青年一代的興趣,因為唔需太多時間打理,有型的品種又多,但都係推動唔到個種植風…

其實種野的門檻唔高,e.g.價錢/難度/時間等等,只係未成風潮,好似唔夠young,先吸引唔到新一代。

回復

powergun 發表於 2018-7-24 10:07:41 |顯示全部樓層
其實唔奇的, 細細個或年輕人鍾意種花唔奇, 但未必可長久, 可能隨環境改變, 例如轉工, 拍拖, 生仔等等, 佢地未必可有時間種花的, 反而年紀較年長的, 就確實有較多較穩定的時間去種花
回復

jellyfishy 發表於 2018-7-25 09:38:44 |顯示全部樓層
可能行業關係, 我很多朋友有種花.
回復

Sumbie 發表於 2018-7-25 11:28:28 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-7-25 09:38
可能行業關係, 我很多朋友有種花.

好奇一問你做邊行?真係估唔到邊行會多人鍾意種花
回復

powergun 發表於 2018-7-25 17:59:54 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-25 11:28
好奇一問你做邊行?真係估唔到邊行會多人鍾意種花

做邊行都無問題,, 只要你當本論壇花友係朋友, 就知一定有好多朋友種緊花
回復

jellyfishy 發表於 2018-7-26 09:10:21 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-25 17:59
做邊行都無問題,, 只要你當本論壇花友係朋友, 就知一定有好多朋友種緊花  ...

係呀~ 我响呢度識到好多花友, 數數下三打以上架 , 後來發現有些是同行添. 好開心架~
回復

123下一頁