返回列表 發新帖

蘭根上的斑紋

作者: GP01-Fb 發表于 2018-7-2 21:29:35
3079 43
GP01-Fb 發表於 2018-8-14 17:37:53 來自手機 |顯示全部樓層
其實我有繼續諗呢個問題, 我有啲想法唔知啱唔啱。
蘭根其實為了適應不同環境會出現不同的狀態 ,例如:
生在植料裏面見不到光嘅,一般係白色,見到光的, 就會是鮮綠色。 這種根感覺上比較脆弱。
在植料外面的氣根, 一般比較結實, 比較厚白 ,而且耐旱。

如果本來生長在潮濕環境的根要適應比較乾燥的環境,容易會收水甚至慢慢消根。
相反,原本生長在乾燥環境的氣根,放入潮濕植料裏面可能會爛根。

比較常出現這個post所說的斑紋的根,一般是生在植料表面的。 這個位置下面潮濕上面乾燥 ,可能比較難適應, 這個會否就是原因?
回復

Sumbie 發表於 2018-8-14 22:35:44 來自手機 |顯示全部樓層

我又走去睇返我啲蘭花(我相信你主要係講蝴蝶蘭? ),我發覺如果種植期間曾經比我換過植料嘅蝴蝶蘭根部都會有斑紋,但係如果我唔搞佢哋,啲根都好靚。

我估計近盆栽面的根部容易受傷,可能因為氣溫、唔小心碰到、肥傷⋯⋯根部有自我修復能力,但係會留下疤痕。

唔知會唔會有關呢?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-8-14 22:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
我發覺在自己家裏土生土長的根一般都會靚啲, 反而在外面買返嚟時已經有的舊根好多時候都會慢慢枯萎,但係可能都要經歷一年時間。

其實我唔係苦惱,只係搵啲嘢同大家傾下, 可能應該多啲去談天說地區先啱
回復

Sumbie 發表於 2018-8-14 23:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-14 22:58
我發覺在自己家裏土生土長的根一般都會靚啲, 反而在外面買返嚟時已經有的舊根好多時候都會慢慢枯萎,但係 ...

大家響度分享咪幾好!連呢啲都唔響度傾,怕個場會太冷清
回復