可否介紹一啲適合上板的小型蘭花?

作者: GP01-Fb 发表于 2018-6-28 13:18:56
4203 41
打算清一清花架,可以騰出少少位。 但係要掛起嚟種。 請問會唔會有啲小型蘭花適合上板,又耐陰, 又易種易開㗎?

Phal parishii 同埋 Phal lobbii 得唔得?

唔好意思,我知我係麻煩咗啲,但係環境所限冇辦法。
W88 發表於 2018-6-28 15:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=205144&extra=page%3D1&mobile=2

有好多,慢慢睇!
GP01-Fb 發表於 2018-6-28 16:08:08 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-28 15:32
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=205144&extra=page%3D1&mobile=2

有好多,慢慢睇! [em ...

多謝介紹! 請問易種嗎?我見樓主好像在保濕缸裏面種。 另外難買嗎?是否留意一下就買得到?

其實台灣香蘭我初學種蘭花嘅時候都種過,不過畀我種死咗

聚豆樹蘭而家仲種緊,都好似兩三年啦,都冇開過花
Sumbie 發表於 2018-6-28 22:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
上X的台灣香蘭$60,不停開花,上次見到兩個婆婆,佢哋傾計都話上年買咗,又係不停開花!
GP01-Fb 發表於 2018-6-28 22:55:13 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-28 22:51
上X的台灣香蘭$60,不停開花,上次見到兩個婆婆,佢哋傾計都話上年買咗,又係不停開花! ...

唉,唔知點解我種唔到
Sumbie 發表於 2018-6-28 22:58:33 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-28 22:55
唉,唔知點解我種唔到

腋唇蘭,細細棵,應該就嚟開花了!
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 09:51:44 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-28 22:58
腋唇蘭,細細棵,應該就嚟開花了!

多謝介紹, 但係我估我嗰度唔夠光種好佢。
可能最後都係試一試Phal parishii 同埋 Phal lobbii, 不過唔知易唔易種。
Sumbie 發表於 2018-6-29 11:20:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-28 22:55
唉,唔知點解我種唔到

種死?點解?我覺得好粗生⋯⋯
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 11:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 11:20
種死?點解?我覺得好粗生⋯⋯

唔係好記得。 好似種咗一年都冇乜點大到, 然後夏天的時候有天好像中了軟腐病一樣,然後幾天內死去。

始終我嗰度夏天真係太熱, 而且當時冇經驗。諗返轉頭個盆可能大咗少少, 同時水苔壓得太實。
uiamiam 發表於 2018-6-29 12:29:35 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 09:51
多謝介紹, 但係我估我嗰度唔夠光種好佢。
可能最後都係試一試Phal parishii 同埋 Phal lobbii, 不過唔 ...

parishii 同 lobbii , 花墟未見有. 對上一次見 lobbii 苗是幾個月前了.  (我都搵緊佢地. )
Sumbie 發表於 2018-6-29 12:41:40 來自手機 |顯示全部樓層
uiamiam 發表於 2018-6-29 12:29
parishii 同 lobbii , 花墟未見有. 對上一次見 lobbii 苗是幾個月前了.  (我都搵緊佢地. ) ...

如果有請通知!迷你種都好正!
uiamiam 發表於 2018-6-29 12:52:45 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 12:41
如果有請通知!迷你種都好正!

好的. no problem.
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 13:27:05 來自手機 |顯示全部樓層
uiamiam 發表於 2018-6-29 12:52
好的. no problem.

唔該曬你先!
mrssiu 發表於 2018-6-29 18:21:41 來自手機 |顯示全部樓層
硃色蘭:
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=203614&mobile=2
Sumbie 發表於 2018-6-29 20:16:56 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 11:30
唔係好記得。 好似種咗一年都冇乜點大到, 然後夏天的時候有天好像中了軟腐病一樣,然後幾天內死去。

始 ...

完全明白!我以前加多利我都種死,因為放在太陽直射的地方又唔記得淋水 以前冇做咁多功課,現在都應該唔會再有咁嘅事發生!
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:30:37 來自手機 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-6-29 18:21
硃色蘭:
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=203614&mobile=2

多謝介紹
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:38:49 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 20:16
完全明白!我以前加多利我都種死,因為放在太陽直射的地方又唔記得淋水 以前冇做咁多功課, ...

其實剛開始時真的好難掌握, 要慢慢摸索。 譬如水苔要壓實究竟即係幾實呢? 中光或弱光究竟即係幾光呢? 一開始真係好難掌握,不過見到自己在進步, 總算係有啲交代。

有感而發。堅持而最後成功嘅叫做勵志,堅持而最後失敗嘅就係固執, 人到最後都係同自己交代就算啦。
Sumbie 發表於 2018-6-29 23:13:39 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:38
其實剛開始時真的好難掌握, 要慢慢摸索。 譬如水苔要壓實究竟即係幾實呢? 中光或弱光究竟即係幾光呢?  ...

我仲好記得第一次種植石斛,花友分享了高芽連莖部,我完全唔識分辨邊個部份要放入植料裏面,仲要用陶瓷盆大大個,全部莖當根放晒入水苔!搞咗好耐好耐!最後買咗蛇木板先搞掂!諗起當時真係好白痴!好失禮!
小雷子 發表於 2018-6-29 23:21:22 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:38
其實剛開始時真的好難掌握, 要慢慢摸索。 譬如水苔要壓實究竟即係幾實呢? 中光或弱光究竟即係幾光呢?  ...

小雷子通常捱到最後……變成頑固!
123下一頁