有關雞屎肥追肥方法疑問

作者: 風之拉斐爾 發表于 2018-6-21 20:08:57
2912 6
想問下各位大大你地係點樣追肥架呢??
因為基肥的話用古早我會撈左落泥 但係追肥時係應該挖個洞埋入深處定係就咁灑係面?就咁灑係面又怕唔怕惹來大量小飛蟲呢?爬文發現兩個方法都有 我係種露台同天台既應該用邊種先係正確既方法?謝謝解答
花間使者II 發表於 2018-6-22 12:22:56 |顯示全部樓層

如果用雞屎要小心, 它易惹蟲...仲易引起菌病問題,
施肥近居住環境, 當然埋在土內最好
另埋土下當然小心燒根問題
回復

fat1980 發表於 2018-6-22 12:36:12 |顯示全部樓層
薄施勤施, 追肥我用魚肥薄施一層係盤邊

基肥就撈勻d泥曬一星期先落苗
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-22 12:44:58 |顯示全部樓層
買雞便肥建議你買已處理過的,如黑雞肥
否則真的都怕會有如H5N1, H5N2等...

再者真雞便便都好招惹蟲,如烏蠅...
回復

xx_Luca 發表於 2018-6-22 23:24:11 |顯示全部樓層
未用過古早,唔知佢完熟程度同是否好惹蟲。
用開三兄荷蘭雞屎,細盆一手,大盆二至三手,撒泥面,淋水。如施骨粉等先會挖洞掩埋。 相對飛蟲,蝸牛問題比較嚴重,原來蝸牛好中意雞屎 .....
我種晌天台。

回復

xx_Luca 發表於 2018-6-22 23:36:22 |顯示全部樓層
埋同唔埋邊個做法先係正確好難答你。例如只有兩盆又怕有蟲咪埋囉 (其實埋左唔等於會冇蟲),如果有十盆二十盆咁要唔要逐盆去挖洞呢,因應自己既情況吧。以上說的是追肥,如做基肥底下2/3土拌入雞肥,再鋪1/3泥晌上面。雞屎肥係好溫和既肥料,馬上播種或定植都合適,如雞屎外再加骨粉魚粉等最好等兩星期再種植。

回復