賓賓十蚊花

作者: Sumbie 發表于 2018-6-19 18:22:57
1492 10

見十蚊咁抵諗住只是買來練下種植。之前放廁所,拆哂水苔放入盆用粗料再放戶外,生長點沒有積水,點知葉變黃,葉邊黑色,會唔會係天氣太炎熱,室溫植物一是不能適應?根部沒有問題,之前已經噴左百菌清。今天影相的時候發覺有一隻蟋蟀但已經俾我K.O.。有問題的葉已經剪掉並消毒。希望有高人指點!
Penwong 發表於 2018-6-19 19:58:26 |顯示全部樓層
葉有軟腐就剪除殺菌,黃色可能曬傷,放遮陰些會恢復正常,黑色可能小擦撞傷,無軟腐擴闊就睇定D,放空氣流通處。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-19 20:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-19 19:58
葉有軟腐就剪除殺菌,黃色可能曬傷,放遮陰些會恢復正常,黑色可能小擦撞傷,無軟腐擴闊就睇定D,放空氣流 ...

我就係覺得奇怪,因為沒有放在太陽直射之處,呢幾日都幾多風,其實都比較陰暗,同埋沒有軟,只係變黃色。不過我已經將塊葉剪咗,以防萬一!只係想在此請教一下,因為仍然在揣摩中。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-19 20:33:32 |顯示全部樓層

似唔似樣?
http://www.careorchidshome.com/diseasses-and-pests/index.php
回復

B17 發表於 2018-6-19 20:38:48 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-19 20:23
我就係覺得奇怪,因為沒有放在太陽直射之處,呢幾日都幾多風,其實都比較陰暗,同埋沒有軟,只係變黃色。 ...

會唔會貨尾擺咗好耐,養份消耗得差不多,開始黃葉
回復

Sumbie 發表於 2018-6-19 20:41:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-19 20:38
會唔會貨尾擺咗好耐,養份消耗得差不多,開始黃葉<span class="emoji emoji1f62c"></span>

正常不是由底層的葉變黃先?我見棵植物根部飽滿,唔似冇營養。我懷疑係溫度的改變,因為由室內27度傳過去前幾日室外33度,可能變化太大?

其實我都唔抱好大希望,我懷疑都係溫室長大,或者嘆開冷氣!我只係當$10做個實驗順便向大家學習一下。當然冇事最好啦!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-19 20:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-19 20:33
似唔似樣?

http://www.careorchidshome.com/diseasses-and-pests/index.php

似樣,不過係最頂層。有殺錯無放過!剪咗塊葉,將佢隔離,順便消毒睇下好唔好啲!
回復

B17 發表於 2018-6-19 20:49:55 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-19 20:41
正常不是由底層的葉變黃先?我見棵植物根部飽滿,唔似冇營養。我懷疑係溫度的改變,因為由室內27度傳過去 ...

咁要問棵花啦
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-19 20:54:33 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-19 20:49
似樣,不過係最頂層。有殺錯無放過!剪咗塊葉,將佢隔離,順便消毒睇下好唔好啲! ...

根據嗰個網頁話呢啲係真菌感染,好似軟腐病就係細菌感染。
回復

月鏡十夜 發表於 2018-6-30 21:25:49 |顯示全部樓層
請教下, 大家的蘭葉類似樓主那種的蘭花幾時是澆水時機與澆水量?
店員説別讓水苔乾透, 表面水苔乾了就噴點水加濕, 大約2週才灌透1次就可以, 不要加肥進水苔, 只能以更稀釋的薄肥水噴一點在葉上
又有店員説最近氣温高, 每週灌透1次就好, 其餘時間不用理會

其實哪種比較好??
回復

Sumbie 發表於 2018-7-1 14:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-6-30 21:25
請教下, 大家的蘭葉類似樓主那種的蘭花幾時是澆水時機與澆水量?
店員説別讓水苔乾透, 表面水苔乾了就噴點水 ...

因為通風問題,我用蘭石、樹皮、水松加少少水苔做植料,但要每天淋一至兩次,改用此方式後明顯蝴碟蘭健康左好多!不過大部份都已經上板,只有市場蝴蝶用盆,方便第時送番比原主人。平時盡量保持環境濕度高以利生根。

回復