超市香草

作者: 菜妹 發表于 2018-6-14 20:35:32
10513 34

最初買成盆返黎種窗邊諗住可以防蚊蟲,原來係冇乜成效,之後都試過因為唔通風同室內太乾燥全部死晒。
依家所有香草都係超市買返黎,薄荷,迷迭香, 鼠尾草係枝條浸水後種地,虾夷蔥同牛至係成盆買既。所有香草我都唔會去施肥,呢邊天氣凍又成日落雨,只會係乾燥夏季先間中淋下水,種戶外冇需要特別打理。

蘋果薄荷係我既最愛,生得比較慢,每年十月尾開始休眠,到四月份開始出返芽。

百里香,種左兩個月大左一倍,蝸牛成日食佢D 葉。

虾夷葱,到秋季尾都係會休眠,種左年半。

薄荷晒得太陽多生得唔靚。

種另一邊同品種既薄荷今年剪收左幾次都大棵過曬太陽果棵。

大蔥花,蔥係種極都唔夠食,所以都係成日要買。

鼠尾草,呢棵種左兩年半,第一年種盆時成日都想死又死唔去,落左地就完全唔同晒,仲開左好多枝花。秋季尾休眠到三月份重新進入生長期。

剪左幾枝返屋企插, 花香味比較淡,唔夠葉咁香。

岩岩落地冇耐既迷迭香同三年後既迷迭香,呢棵冇休眠期,幾時都可以採收。

羅勒都係枝條種起,種過好多盆係花園都會俾蝸牛食哂,所以一定要種屋內,屋企種好易有芽蟲,所以係我覺得最難種既香草。

雙魚座 發表於 2018-6-14 20:47:53 來自手機 |顯示全部樓層
棵迷迭香好強壯。本身都幾喜歡它的味道,但種過三次都bye bye. 香港好難種它。
回復

菜妹 發表於 2018-6-14 20:51:52 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-14 20:47
棵迷迭香好強壯。本身都幾喜歡它的味道,但種過三次都bye bye. 香港好難種它。 ...

香港我試過種樹下都生得唔錯,但每到夏天都係唔靚。
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-15 16:40:20 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-6-14 20:51
香港我試過種樹下都生得唔錯,但每到夏天都係唔靚。

香港好多外國種香港可以種,但點種都唔靚...太熱太濕不合佢地
回復

菜妹 發表於 2018-6-15 19:19:30 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-15 16:40
香港好多外國種香港可以種,但點種都唔靚...太熱太濕不合佢地

歐洲香草真係要戶外通風疏水先得,所以好佩服某D花友係屋企都種的咁好。
回復

菜妹 發表於 2018-7-3 22:21:40 |顯示全部樓層

呢棵唔知算唔算香草,上年剪草後以為死梗,原來係多年生。麝香錦葵,花香獨特(個人覺得似老土香水味),試食完香味留口持久不散, 葉帶酸味,食唔出有香氣。

新鮮採收迷迭香種子,之前都見過唔少花友成功由種子播起,打算留下次返香港分享俾有興趣挑戰既花友。
回復

菜妹 發表於 2018-12-11 19:01:20 |顯示全部樓層

今年夏季特別長,冬季又黎得特別快,迷迭香都提早左兩個月開花。
IMG_2074.JPG IMG_2073.JPG
三個月前高壓左兩條枝條,依家剪落黎就係一棵新樹啦。兩條枝條都係約兩個月開始見到出根,我好環保咁用左唔回收得膠袋包泥,特登用透明膠袋,可以唔使拆泥都清楚見到幾時生根。
生到好高,阻礙開窗要時時剪黎放上Olio 度派街坊,Olio係一個免費食物分享App, 任何人或餐廳都可以捐出食物分享到App上俾附近既街坊拎。

今年春天插枝既鼠尾草,插枝後冇修剪過,所以冇乜大到。
三年生既鼠尾草,今年剪左十幾次俾街坊,每次修剪後生長速度特快,依家阻住條路,要大剪後再移植別處。

普通艾草
黃斑艾草
兩款都係Claim師姐今年10月頭送既。仲送左紫蘇同九層塔,但種唔成。艾草都浸左成個月先慢慢生根,因為十月天氣得果幾度,又乾又冷,並非繁殖季節好難種。艾草生左根就唔怕啦,等佢地再大少少會種落地,生到周圍係好似雜草咁就先夠我用黎浸浴。

牛至種子苗,兩個月前交換植物所得。

檸檬百里香同牛至係嚮Olio個App度分享返黎,個鄰居同我講都係見到我分享香草先諗到用呢個平台。唔知香港有冇類似既食物分享App,可以俾人分享多出既新鮮食品俾街坊?Olio 並非食物銀行,所以任何人/餐廳都可以分享/接收免費食物,目的係減少食物浪費,唔係幫助窮人。

驅蚊草,都係兩個月前交換返黎,輕輕掂到就散發香味,令人放鬆心情既香草。

大葉倒手香與碰碰香,都係Claim師姐送贈。
倒手香枝條以為會好易種,點知到成兩個月都未生根,d葉甩到得頂芽依家都仲未生根。
碰碰香係成株連根拎返後,都等左成個月先復盆。盆仔細,依家每兩三日淋一次水,望快高長大。

羅勒RIP
回復

little_stone 發表於 2018-12-13 23:01:34 來自手機 |顯示全部樓層
師姐,麝香錦葵得一棵發咗芽,唔知帶唔帶得大
鼠尾草種子種好後打瀉咗
就蒲公英發芽率唔錯

講起羅勒,我以前屋企水培有冇發生過蟲患 不過係唔夠我食
今年春天花展買咗盆喺天台土種,換盆後生到勁大棵 夏天勁曬、悶熱都冇事,開花仲周圍散種子,散到去多肉嗰邊 湊囡冇時間炒意粉,就分咗好多俾花友
入秋換咗個位,可能有人睇唔順眼,同我連根拔起,種返又拔過!最終枯死咗,但而家個盆仲有新苗發出黎
我仲覺得羅勒拍得住倒手香添 可能近海呢邊氣候適合佢
百里香、艾草、薄荷嗰啲就曬到乾哂
回復

菜妹 發表於 2018-12-14 01:47:56 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-13 23:01
師姐,麝香錦葵得一棵發咗芽,唔知帶唔帶得大
鼠尾草種子種好後 ...

麝香錦葵發芽率係好底,但只要一棵養大就夠。似乎羅勒喜熱不喜冷,一諗起D 蟲就唔敢再種。鼠尾草戶外種都有好多蟲,佢既蟲卻冇食乾晒d葉,我冇落藥,只嚮採摘後每片葉都撿查及重複清洗。多年前種田時有片艾草林,地下走徑仲發達過薄荷,認為會乾死係盆太細高於曬死。
回復

little_stone 發表於 2018-12-14 10:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-14 01:47
麝香錦葵發芽率係好底,但只要一棵養大就夠。似乎羅勒喜熱不喜冷,一諗起D 蟲就唔敢再種。鼠尾草戶外種都 ...

謝謝師姐指教
日後如果有機會再種艾草,會用大盆
咁麝香錦葵應該用大盆定細盆呢?
回復

菜妹 發表於 2018-12-14 11:47:04 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-14 10:27
謝謝師姐指教
日後如果有機會再種艾草,會用大盆
回復

little_stone 發表於 2018-12-14 19:52:00 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-14 11:47
長大後根會好深,最好係定時轉較大既盆,一下過種落大盆只係浪費泥土同水。 ...

好,明白
回復

菜妹 發表於 2019-1-7 00:56:20 |顯示全部樓層
迷迭香的藍花對開。

檸檬百里香

普通百里香
回復

yunge0 發表於 2019-1-7 08:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-13 23:01
師姐,麝香錦葵得一棵發咗芽,唔知帶唔帶得大<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f648"></span>
鼠尾草種子種好後 ...

羅勒大多數是一年生植物, 種一兩年便會轉弱枯萎。它喜陽光温暖, 受昆蟲歡迎。我試過不止一次被蟲咬葉。

所以我都唔再種羅勒,買黎食就算。  發表於 2019-1-7 09:58
回復

yunge0 發表於 2019-1-7 08:32:19 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-7 00:56
迷迭香的藍花對開。

迷迭香花好靚, 香港氣候難種得起, 更談不上見花。
回復

菜妹 發表於 2019-1-7 10:04:07 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-7 08:32
迷迭香花好靚, 香港氣候難種得起, 更談不上見花。

花仔細細都幾靚架,低溫氣候先會開花,香港係比較難見到佢有花開,熱帶潮濕真係唔易種,香港要種落地或小心控水先種到歐洲香草。
回復

yunge0 發表於 2019-1-7 13:49:11 |顯示全部樓層
歐洲香草有勞你種植,然後上載靚相給我地欣賞了。

好既,咁我多d更新。  發表於 2019-1-7 19:33
回復

菜妹 發表於 2019-4-4 09:00:01 來自手機 |顯示全部樓層

IMG_1099.JPG IMG_1098.JPG
迷迭香,每次同人介紹呢棵係我幾年前由枝條種大,d人都會問我有咩技巧,答案係種落地,勤摘頂芽速進分枝,唔使施肥。

更新下館內善心花友送贈既香草:

黃班艾草,本來春天應該要種落地放養,但近來有機會隨時搬屋,所以都係留係盆度。
大葉倒手香,落泥、浸水幾個月冇根出,以為唔得既時候就轉春季,服盆存活。
大葉倒手香與黃班倒手香
碰碰香摘頂芽後大左兩倍

*蘋果薄荷種落地後至今都未露面,可能已仙遊。
回復

little_stone 發表於 2019-4-4 20:45:49 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-4 09:00
迷迭香,每次同人介紹呢棵係我幾年前由枝條種大,d人都會問我有咩技巧,答案係種落地,勤摘頂芽速進分枝, ...

師姐種得好靚呀!
倒手香家族真唔錯,無論凍熱都生得好好
唔似我嘅麝香錦小苗,春天氣溫高少少就仙遊咗 其他秋天播種嘅香草苗都c得7788
回復

菜妹 發表於 2019-5-8 06:07:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-4 20:45
師姐種得好靚呀!
倒手香家族真唔錯,無論凍熱都生得好好
唔似我嘅麝香錦小苗,春天氣溫高少少就仙遊咗[e ...

班葉倒手香同碰碰香我都用左近兩三個月先服盆,呢排一冇太陽就停止生長,要曬既植物我都係難養肥。
回復

12下一頁