吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9498 151

長新葉時突然舊葉三片變黃脫落,隔離左右全部無事除左佢,各位指教
Phal.yaphon goodboy x gigantea
小葉終於不保,有菌掉落,旁邊還有一株同樣命運,做個紀錄。
LONGLIFE 發表於 2018-6-7 19:42:38 |顯示全部樓層
由於未見過實物以前,故純粹個人揣測,植株受過照曬或處於高温差地方.引致細胞爆烈,最脆弱的位置為葉片與主幹的接觸位,葉片未全黃已脫落。
回復

Penwong 發表於 2018-6-7 19:58:23 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-6-7 19:42
由於未見過實物以前,故純粹個人揣測,植株受過照曬或處於高温差地方.引致細胞爆烈,最脆弱的位置為葉片與主幹 ...

因為只有這盆出事,或有多種可能令佢如此,可能佢弱了些,早排天氣又太熱。唯有注意保住佢命仔,希望能渡夏。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-7 20:08:43 來自手機 |顯示全部樓層
請問師兄買咗幾耐?是否之前蘭花展買的象耳蝴蝶蘭交配種? 因為我都有一盆, 都擔心不能渡夏。
回復

W88 發表於 2018-6-7 20:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
最近天氣又濕,又熱,又焗,又落雨!
淋水,施肥,通風都要注意吓。
我盆小白象,近日都要特别處理。
而且有啲品種唔淋得雨,都要移位!

努力加油  發表於 2018-6-7 20:44
回復

Penwong 發表於 2018-6-7 20:36:56 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-7 20:08
請問師兄買咗幾耐?是否之前蘭花展買的象耳蝴蝶蘭交配種? 因為我都有一盆, 都擔心不能渡夏。 ...

五折花其中一盆,舊年十月幾至現在,估計係早排的天氣熱,或剛好被曬傷引發。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-7 20:39:19 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-7 20:36
五折花其中一盆,舊年十月幾至現在,估計係早排的天氣熱,或剛好被曬傷引發。 ...

多謝回覆,大家加油!
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 21:22:56 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-7 20:39
多謝回覆,大家加油!

GP大大!我盆蘭花比我玩到剩返一塊葉,有冇機會救到呢? 20180607_212212.jpg
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-7 21:31:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-7 21:22
GP大大!我盆蘭花比我玩到剩返一塊葉,有冇機會救到呢?<span class="emoji emoji1f614"></span>

救花好講經驗嘅,我就冇乜經驗啦
都係等其他前輩答你啦。 如果畀我,反正有根, 可能會棵根吊起佢放廁所, 每日噴啲霧,等佢自己好返。
回復

Penwong 發表於 2018-6-7 21:57:39 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-7 21:31
救花好講經驗嘅,我就冇乜經驗啦
都係等其他前輩答你啦。 如果畀我,反正有根, 可能會棵根 ...

重慘過我嗰盆
回復

B17 發表於 2018-6-7 21:57:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-7 21:22
GP大大!我盆蘭花比我玩到剩返一塊葉,有冇機會救到呢?

呢塊葉都暗淡無光,挨唔到好耐
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 22:11:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-7 21:57
呢塊葉都暗淡無光,挨唔到好耐

之前好好架,又有新葉出,比我轉用陶珠就開始謝啦!依加再轉用水苔都幫助唔大!一面爬文,一面睇下棵花情況,一掂就成塊葉甩咗落嚟!如果一塊葉都冇,仲可唔可以生存到呢? 20180607_220719.jpg
回復

Penwong 發表於 2018-6-7 22:12:23 來自手機 |顯示全部樓層
我呢盆都撐左好耐未死,根和葉一眼見哂,搵枝野固定佢,水苔保濕,根放水苔面,放通風陰涼處試試。
回復

B17 發表於 2018-6-7 22:17:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-7 22:11
之前好好架,又有新葉出,比我轉用陶珠就開始謝啦!依加再轉用水苔都幫助唔大!一面爬文,一面睇下棵花情 ...

交俾高手或者救到,你就…實C冇S
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-7 22:18:49 來自手機 |顯示全部樓層
我都有兩盆花救緊, 應該過咗危險期,但係有排先可以恢復元氣,唔知要等幾多年。 希望快啲停雨, 我仲有好多花喺露台,落咁大雨又落咁耐,我個心都好怯。

加油  發表於 2018-6-7 22:44
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 22:29:02 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-7 22:12
我呢盆都撐左好耐未死,根和葉一眼見哂,搵枝野固定佢,水苔保濕,根放水苔面,放通風陰涼處試試。 ...

如果爛頭係咪玩完?

有葉無根也成  發表於 2018-6-7 22:37
就算無葉只剩根也有機會的  發表於 2018-6-7 22:34
回復

Penwong 發表於 2018-6-7 22:29:16 |顯示全部樓層
真係歷盡艱辛,佢係Bellina,五折花成員,早排寒流凍死D葉,剩下唯一的葉也被不知名小東西吃了一截,水苔下的根爛哂只剩少數水苔面的,總算葉尖出來了。
回復

LONGLIFE 發表於 2018-6-7 22:42:15 |顯示全部樓層
看見蘭友永不放棄的精神,真有點動容,看見弱株圖的種法,是不奏效的,個人意見,將水苔壓成錐體,放植株於上,用線扎紧,放水苔面,每天噴水。
回復

Childpark 發表於 2018-6-7 23:01:26 |顯示全部樓層
根長時間太濕,要暗才能沒事,如果太熱溫度高,根就要乾爽,樹林裡每天吸濕的時間是晚上,晚上山上有霧氣,濕度高,蘭花就能吸水,都是晚上的,一到太陽出來,霧氣散,根便會乾,再要等第二晚的霧氣來,下雨天,都是陰天的,濕度高,吸水便能在天陰的時候進行,雨過天睛就會來陽光,根便會乾,要了解蘭花的吸水特性就能知道棵根的蘭花永遠不會太濕,上板的方法,都是有經驗的前輩們喜歡用!
回復

Penwong 發表於 2018-6-8 04:15:53 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-6-7 23:01
根長時間太濕,要暗才能沒事,如果太熱溫度高,根就要乾爽,樹林裡每天吸濕的時間是晚上,晚上山上有霧氣, ...

上板當然係最好,但為了慳位擺多幾盆,也為了方便拿去水龍頭淋水,只好盆植,買花時可向相熟店主買花盆托,一個可放十五盆,在淋水時遂一撿查是否須淋水,是否有蟲菌。
回復